5 ting eg gjer for å ta vare på meg sjølv

No som eg er 30 år er eg så klok at eg berre har det bra heile tiden… Tulla! Spesielt som ein person med mykje angst tilstades i livet (som ein stein i skoen heile tiden), har eg måtta læra meg små ting eg kan gjera, små ting som kostar meg veldig lite å gjera, men som alltid hjelper. Her er mine fem

Takksemd

Dette er ein stor ein, og eg må starta med å sei at dette kanskje føles rart om ein ikkje har gjort det før, men det er å skriva ned ting ein er takksam for. Eg brukar ein gratitude journal som me har på Fredag (her er den), og den er så god til å hjelpa meg å formulera meg (bedre enn eg hadde klart på eit heilt blankt ark). Sånn heilt overfladisk veit eg at eg er takksam for så mykje i livet mitt, men det å faktisk skriva det ned og grunna på det, det rører noko djupt i meg kvar gong og får meg til å føla meg så tilknytta folka rundt meg.

For framtid-Mariell

Dette er den kjedeligaste tingen, men som alltid føles bra. Å hjelpa framtid-Mariell med diverse gjeremål. Skriva morgondagens to do-liste, legga klar kleda til ungane kvelden før, setta ein brøddeig, ta ut av oppvaskmaskina, rydda så robotstøvsugaren kan gjera jobben sin. Alt sånt føles som å gi seg sjølv ein klem i framtida, og når eg kjem dit er eg alltid takksam til fortid-Mariell.

60-talsjazz

Når eg har Chet Baker eller Blossom Dearie på i bakgrunnen medan eg sullar rundt heime så føler eg meg meir som meg sjølv. Spesielt etter eg vart mor så hjelper det meg så mykje å ta tak i desse litt lause trådane som alle fortel meg litt om kven eg er, og dra i dei til dei er stramme igjen. Å sittedanse til sekstitalsmusikk er verkeleg ein sånn ting, eit ping som går rett inn i essensen av meg sjølv.

Laga ein plan

Om eg verkeleg, verkeleg, treng ein opptur så legg eg ein plan. Oftast med hjelp frå Jostein, og gjerne noko litt større, typ ei fin lita reise eller eit innkjøp å planlegga for. Når eg treng det, er det viktig at eg gir meg sjølv noko å sjå fram imot. Akkurat no ser eg fram imot ein sommar med masse eventyr i Norge, og til me skal reisa til Aurland i helga og forhåpentligvis kjøpa småplanter til kjøkenhagen.

Konsumere bevisst

På ein dårlig dag kan eg forsvinna inn ein loop av gamle episodar av The Office. Og det er jo fantastisk, såklart, men det når eit punkt då ein berre loopar det same i bakgrunnen for å numma seg sjølv ned, og då må ein skru av. Hvis eg framleis har som hovudbehov å kobla av, hjelper eg meg sjølv til å gjera noko meir bevisst. Sjå ein film (Funny Face!) eller lesa i ei fin bok hvis konsentrasjonen lar meg gjera det.

 

 

Kva ting gjer de som alltid hjelper?

Follow:
Share:

11 Comments

 1. Åshild
  21:13, 07 May 2020 / 21:13

  Dette er første gang eg ser noen skrive om sin fremtids-selv sitt liv! Sånn ein herlig tanke. Kva kan eg gjere for at framtidsmeg har det bra, det er eit godt motto eg har i kvardagen også. Dei fire andre punktene var også gode, fint innlegg😊

 2. Princess Kaitlynn Banana-Hammock
  22:06, 07 May 2020 / 22:06

  If it stalking if I’m the first comment? Plus, is it okay if my comment is simply in the format that I would text you? Yes? Noice!

  I love the idea of taking little steps in the present, in order to help your future self and will definitely try to help tomorrow-me one time each day. Habit building, what what! Also, can our next “things club” be us watching Funny Face one meter apart?!

 3. Isabel
  22:07, 07 May 2020 / 22:07

  Bader mens jeg har på sånn rolig spamusikk eller Jane Austen på lydbok ☺️

 4. Martha
  22:22, 07 May 2020 / 22:22

  Sittedansing er fantastisk, jeg elsker det! Og så liker jeg tanken på at typisk husarbeid-oppgaver er for framtids-meg, sånn vil jeg også lære meg å tenke. Der jeg bodde før bada jeg mye, det er noe av det deiligste jeg vet. Har ikke badekar lenger, men noen ganger kan det å rett og slett legge seg tidlig fungere litt på samme måten. Krype ned under dyna, sette på en lydbok jeg kjenner godt og ligge og slappe av litt før jeg sovner – i stedet for at det å legge seg blir sånn “nå må jeg sovne fortest mulig for å få nok søvn”.

 5. A
  22:22, 07 May 2020 / 22:22

  ❤️ Sitt med angst som er på veg til å ta over nett no og søkte meg hit for på denne bloggen er det fint og roleg og det er vanleg. Og så hadde du skrive dette innlegget, og det var nok noko av det eg trengte mest no. Takk. Eg ser at eg burde hjelpa framtids-meg med å booka av ting på to do-lista, men eg trur at i kveld skal eg heller logga av og legga meg så framtids-meg har energi til å fatt att på livet i morgon. Prøver å læra meg at av og til får ein tillata seg sjølv at det ikkje gjekk i dag og prøva att i morgon. No rablar eg på her, men eg ville eigentleg berre seie takk❤️

 6. Ragnhild
  09:53, 08 May 2020 / 09:53

  Jeg elsker å planlegge, både som en måte å få kontroll over hverdagen (og dempe hverdags-angst), og å drømme meg bort i fremtiden. Må si at usikkerheten over korona-situasjonen med dertil manglende muligheter for planlegging har vært mildt sagt utfordrende. Vi bor i Sverige og det knuste hjertet mitt litt når Norge i går sa at karantene- og reisereglene sannsynligvis blir værende over sommeren — hadde ikke innsett hvor mye av mestringsstrategien min for å komme gjennom denne merkelige våren inkluderte tanken på at vi forhåpentligvis kunne besøke familie og venner i Norge en gang i sommer. Jeg klarer ikke helt å kjenne pepp for Sverige-sommer med bare meg og samboer og baby helt ennå, spesielt fordi jeg allerede er så. lei. av å være bare oss tre i en liten leilighet.

  … dette ble ganske pessimistisk, vanligvis er jeg flinkere til å leve i nuet og være takknemlig for det jeg har. Ting jeg gjør for å ta vare på meg selv i hverdagen er å skrive dagbok for å sortere tankene, gå tur hver eneste dag, og rydde hjemme (faktisk! har innsett at jeg blir sykt stressa av å ha kaos rundt meg. å innse dette og putte litt mer energi i å ha det fint rundt meg gjør mye. Samt husarbeid med podkast på øret er plutselig egentid etter at jeg ble mamma :) .

 7. 11:19, 08 May 2020 / 11:19

  Det er veldig rart, men jeg har aldri hatt så lite engstelighet i kroppen som etter at Norge stengte. Kanskje var det følelsen av at noe ble gjort, at vi sammen tok kontroll. Men på andre tidspunkt når engstelsen brer seg i kroppen hjelper det å strikke. Fokusere hjernen på noe helt konkret, og etter at jeg begynte å strikke ble jeg et mindre engstelig menneske. Det er ikke plass til overtenkingsstrømmer når du teller masker, eller leser oppskrifter. Jeg har ikke klinisk angst, men sånn helt vanlig hverdagsengstelighet, og da hjelper strikking, rydding og alle sånne konkrete oppdager med en start og en slutt. Ganske fint <3

 8. Mari
  13:12, 08 May 2020 / 13:12

  De siste ukene har jeg gjort en liten yoga-økt på 10 min hver morgen, og det har gitt meg en sånn fin start på dagen. Det er fint å kjenne hvordan jeg føler meg fra dag til dag, hvilke dager det føles lett og hvilke dager det føles tungt, og hvor annerledes ting kan føles etter 10 minutter. Jeg har alltid pleid å skrive dagbok, men synes det har vært vanskeligere etter jeg ble samboer – uvant å skrive med noen andre i senga, pluss at det ofte blir senere kvelder enn mitt a-menneske-hjerte egentlig trives best med. Jeg har savnet det, så nå har jeg begynt å skrive på morgenen – føler jeg får så mye ro av det!

 9. Gunnhild
  20:28, 08 May 2020 / 20:28

  For framtid-selv kjenner jeg meg så igjen i. Det kan handle om den neste timen eller den neste dagen eller lengre frem i tid. Jeg elsker at du beskriver det, kjenner meg så igjen.
  Og den rette sangen til den rette tida, det blir alltid rett.
  God helg, gode deg.

 10. E
  18:19, 09 May 2020 / 18:19

  Det er en fin tanke å være snill mot sitt fremtidige seg! Jeg tenker også ofte på det, og finner motivasjon i det 💖

 11. Marie
  20:28, 11 May 2020 / 20:28

  Mmm, fint innlegg<3 Aldri tenkt på at jeg kan gjøre framtids-meg en tjeneste. Det var en ny, fin og positiv vri. Har alltid bare tenkt på det som negativt hvis jeg utsetter å gjøre noe, men nå skal jeg jammen meg prøve å tenke mer som deg!
  Ting jeg synes er deilig å gjøre for meg selv som gravid for tiden er å ta en dusj (har dessverre ikke badekar), gjøre en guidet pusteøvelse eller avslappingsøvelse, sove midt på dagen <3 Prøver også å få inn litt lesing, men ofte frister skjermtid mer…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *