Intensjon

Eg elskar å gi julegåver! Elskar elskar elskar det. I min familie byrjar me å snakka om jul i september, og det er litt over the top, men sånn er me. Heldigvis har me roa oss kraftig ned dei siste åra med tanke på press og stress, og det er veldig godt. Men, eg er nødt til å vera tidlig ute i år, fordiiiii. I år kjøper eg alle julegåvene mine anten brukt, smått, heimelaga eller lokalt. Eg har óg sagt til familien min at eg kun ønskar meg second hand-greier til jul i år (eller ingenting). Mange syns det er litt rart både å få og å gi brukte ting i julegåve, men det er berre ei innstilling, og innstillingar kan endrast. Mi eiga mor har vore nokså lunken på heile den greia (me snakkar om ei kvinne som vaskar med handskar pga bakteriar), men ho har come around óg og leitar no etter brukte julegåver til ungane våre. Så så fint. Målet mitt er at jula skal ha så lite miljøimpact som den kan, men samtidig vil eg gi fine ting og sjølvsagt vera komfortabel. Me går gjennom kategoriane:

BRUKT
Dette er det eg kjem til å gjera mest! Eg vil ikkje kjøpa eit einaste nytt klesplagg til nokon til jul i år, og heller ikkje tilbehør eller heimegreier. Det finst SÅ sjukt mykje brukt å få tak i. Eg har laga mapper i Finn.no for alle som eg kjøper gåver til, der eg lagrar favorittar, og det er så gøy. Eg storkosar meg!

SMÅTT
Håndlaga eller frå små bedrifter på internettet. Dette betyr illustratørar, keramikarar, smykkeprodusentar, og også altså ikkje-kjeder der eg veit at ein tusenlapp betyr veldig mykje.

HEIMELAGA
Ting eg har laga sjølv. Så viktig å ikkje undervurdera det, eg sjølv blir jo så glad for å få ting med så mykje kjærleik i seg. I mitt tilfelle vil det bety konfekt eller fotografi. Det er jo ganske fine gåver!

LOKALT
I mi eiga bygd. Let’s be real, mesteparten av desse kjem til å vera min eigen butikk. Men det er eg kjempeglad for!

Andre ting eg gjer med miljøtenk i år, er å gi jentene ein musikkalender som adventskalender (ein ny song kvar dag som me kan høyra på og dansa til før barnehagen), pluss ingen Twist eller innpakka konfekt. Eg syns dette er litt rart å skriva om, berre fordi eg vil ikkje legga på andre folk eit nytt type press rundt jul. Eg håpar det ikkje blir tatt ille opp. Men kanskje det finst fleire av dykk som berre ikkje har komme på å gjera det på denne måten, eller ikkje heilt har våga før? Eg håpar det♥

 

Foto herifrå.

Follow:
Share:

16 Comments

 1. Ida
  14:18, 08 Oct 2019 / 14:18

  Veldig, veldig fint! Prøver å strikke til så mange som mulig i år, men også tenke litt annerledes mtp brukte gaver! I vår familie har vi utfordret hverandre til å kjøpe/lage så billige gaver som mulig i år, for å roe ned gavefokuset litt. Da må man være litt kreativ, men det er jo egentlig veldig gøy! 😄 Takk for inspirasjonen, får mange gaveideer fra fineste fredag :-) 😍

 2. Karin
  14:53, 08 Oct 2019 / 14:53

  Hundre prosent bra at du skriver dette!!! Så mye fint å få brukt, og man må bare snu den kulturen som sier at second hand ikke er bra nok. Det store spørsmålet jeg baler med, er at jeg har lyst til å innføre det samme i barnebursdager. Altså si at alle kan ta med noe de har fra før som de har lyst til å gi bort. Men da er man avhengig av å ha en del likesinnede rundt seg, så barnet ikke skal bli den rare i flokken. Litt mer kinkig når det er andre utenfor familien, som man ikke kjenner. Men de barnebursdagene er så store – gave på gave med plast og nytt…

  • Mariell
   Author
   15:14, 08 Oct 2019 / 15:14

   Ang. barnebursdagar så syns eg seriøst at ein heller kan ønska seg pengar? Eller ingenting? Eller kva med å LAGA ei gåve? Orkar ikkje tanken på at S skal få liksom 10 ting til 50 kroner frå Coop Extra i hus fordi ho har barnebursdag. Det er kjempeviktig at slike foreldre som deg finst i alle barnehagar, for nokon må vera dei første! Det finst sikkert mange familiar som ikkje har moglegheit til å gi gåver i alle barnebursdagar óg, og da er det sikkert godt at nokon andre startar trenden med å tenka litt annleis. Om ein vil kan ein jo køyra det innom FAU og spørja om ein får lov til å dela litt tankar der ang. dette? Dei burde jo vera interesserte i å formidla miljøaspektet ved dette, dei óg.

   Og anna enn det så jobbar me hardt med å hausa ned liksom gåvesnakket i familien vår no. No når me snakkar med Saga om jul så snakkar eg alltid om det andre først, liksom kosen og snøen og maten og at me skal ha fri. Det er jo spesielt vanskelig når eg elskar å gi dei gåver, men I’m trying over here! Og ungar elskar jo mest forventningen, noko som er pakka inn, dei bryr seg jo ikkje om det er brukt eller ikkje. Ein treng ikkje alltid å annonsere det heller, liksom “JA MEN DEN ER BRUKT ALTSÅ” når nokon seier takk. Det er nettopp som du seier, me må snu kulturen om at brukt ikkje er bra nok. Men me er hjernevaska alle saman, så det kjem til å ta si tid. Men viktig at nokon tør. :)

   • Hedda
    14:18, 09 Oct 2019 / 14:18

    Et tips jeg hørte fra en forelder var at foreldrene til den som har bursdag kjøper inn en gave fra hele klassen. En stor ting i stedet for 20 små. Dette var snakk om en skoleklasse. De hadde pristak på 300 kr på den gaven. Er jo en utgift der og da. Men du slipper å legge ut 50 kr hver bursdagsfeiring resten av året.

    Ellers har vi prøvd å tenke litt alternativt rundt julegaver noen år. Har enda ikke barn og ser for meg at deg byr på en ekstra utfordring. Har enda ikke gitt bort så mye brukt. Det er jo litt skummelt å skulle være den som starter nye og “rare” ting i en familie. Samtidig er det så fint når det blir gode samtaler om hva som egentlig er viktig med jul for vår familie. Syns du kommer med noen gode tips, inspirasjon og støtte til å fortsette med “alternative” gaver for meg og. Konfekt har det gått mye av fra meg. Fint med nye ideer.

   • Karin
    22:01, 09 Oct 2019 / 22:01

    FAU er faktisk en god idé, ja.
    Og å snakke om det andre med jula til barna! Så enig.
    En fin tradisjon: En i familien fikk alltid en bok hver jul, hele barndommen. De andre gavene brydde han seg ikke like mye om, minnet hans av jul er å alltid legge seg og begynne på den nye boka. Hvor fint er ikke det? Og alle bøkene det er å ta av!

 3. Renate
  14:58, 08 Oct 2019 / 14:58

  👏🏼👏🏼👏🏼

 4. Susanne
  15:33, 08 Oct 2019 / 15:33

  Hadde blitt utrolig gla for et innlegg med tips til små lokale butikker med passende julegavepris (helst ting under 500 kr o.l.) om du hadde hatt lyst til å lage det!

 5. ElinPelin
  17:18, 08 Oct 2019 / 17:18

  Supert innlegg!

  Jeg har forsøkt å overtale familien i mange år om at jula handler om mer enn bare julegaver, og at vi voksne kanskje er litt ferdige med å gi hverandre gaver nå. Det er hyggelig med gaver, for all del, men vi har alt vi trenger og mer til. Supert om noen kommer over noe som skriker mitt navn, men ikke gi bare for å gi! Barna skal selvfølgelig få, men det trenger ikke være mange/nye/dyre/fancy/ubrukelige gaver. Ungene våre blir jo lei av å pakke opp lenge før de er gjennom tårnet av gaver, og hvem er det som koser seg da? Kun presset og forventningen vi har lagt på oss selv.

  I år har familien endelig initiert forslaget mitt selv med at min søster foreslo ingen gaver mellom oss voksne og kun brukte gaver til ungene. Hurra, jeg er med! Vi får se hvordan det blir, det er ikke alle som er like lett å omstille/overbevise ved første forsøk ;)

 6. Linn
  17:31, 08 Oct 2019 / 17:31

  I. Love. It!!
  Er nydelig innlegg, jeg blir inspirert!

 7. Kristine
  10:29, 09 Oct 2019 / 10:29

  Åh, så fint og inspirerende innlegg! Jeg er også alltid tidlig ute med juleplanleggingen (hovedsaklig fordi jeg ELSKER det), så jeg synes det er kjempekoselig med juleinnlegg allerede nå! Jeg har kjent mye på den ambivalensen i forhold til at jeg elsker å gi gaver, men samtidig vil ha et lavt miljøavtrykk og ha et mindre materialistisk fokus (spesielt nå etter at jeg har fått barn). Nå inspirerte du meg til å ta opp dette med familien i år <3

 8. Morell
  11:07, 09 Oct 2019 / 11:07

  Ja ja ja! Så fint og hyggelig, og skikkelig bra at du skriver om. Jeg er ikke blitt helt rå på brukt ennå, men liker veldig godt å gi bort hjemmelagede gaver og opplevelser som konserter. Kanskje jeg skal titte rundt på Finn etter noe flott!

 9. Tale
  14:37, 09 Oct 2019 / 14:37

  Konserter er en bra gave (inkl. festivalpass), kinobilletter og frisørtime likeså. Da får man brukt spenn, siden det er viktig for mange – men det er ikke en gjenstand, slik som ennå en Jo Nesbø-bok eller et sett med kremer og såpe. Vet ikke helt hva folk gir til hverandre, men det er også lov å si hva man ønsker seg 😄 for eksempel, jeg ønsker meg en dyr stekepanne (med link), i stedet for at du får nips, bøker og sokker som du ikke trenger

 10. Hedda
  21:39, 10 Oct 2019 / 21:39

  Hei! Jeg lurte på om du kom til å ta inn noe julepynt i HeiFredag i år? Jeg husker du hadde noen fine juletrepynt-anheng (i metall tror jeg?) av katter og gjess i litt gammeldagse klær. Men i fjor var jeg så klart for treig for å bestille og så var jula over.

  Hilsen en som også har såvidt begynt å glede seg til jul :)

  • Mariell
   Author
   12:45, 11 Oct 2019 / 12:45

   Det gjer eg! Det blir bra julestemning her i år! <3

 11. Marthe
  18:51, 14 Oct 2019 / 18:51

  Supert innlegg! mine barn får bokkalender. Vi låner 24 bøker på biblioteket, pakker dem inn og leser en bok hver kveld. En liten plastting mister de fort interessen for. De gode i historiene og stundene sammen håper jeg de vil bære med seg ❤️ Tror jeg må låne den musikalske adventskalenderen, høres gøy ut 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *