Advent i heimen

I dag har eg vore heime heile dagen medan butikken har fått seila sin eigen sjø. Eg seier det med forbehold, fordi eg sit med nettbutikk og instagram og mailing og får hjula til å gå rundt på andre måtar. I morgon pakkar me det siste som skal sendast ut før jul, og då skal eg ha fri. Skal få vera heime ein laurdag og berre kosa meg med familien min, gjera små prosjekt og baka og laga julegodteri.

I år syns eg me har fått til dette med advent i heimen. Sakte men sikkert er det inntog av juleelement. Sjølvsagt fordi me no har ei dotter som er heilt besatt av jul og av nissen. Då blir det jo ganske koseleg å pynta litt. I går var me på blomsterbutikken og kjøpte kristtorn og eit lite juletre til rommet hennar. Og sidan eg no har vore heime medan det har vore lyst (ha!) ute, så har eg tatt nokre bilder óg. Så her er litt adventsheim i Lærdal, på luciadagen.

 


Pianoet er ein av plassane i huset som er i konstant endring, eg elskar å flytta rundt på ting der. Akkurat no ser det slik ut!

 


Bryllupsfoto av oss og eit bilde av Saga då ho var berre nokre timar gamal. Og hundane mine, såklart. Dei samlar eg på.

 

Eg kjøpte ei julegåve frå Linda Flø (eg tok bildene i bryllaupet hennar for nokre år sidan!) og då sendte ho med ei lita skål som ei gåve (SÅ koseleg). No står den på pianoet som ei ringskål. På måndag var me på middag hjå venner, og akkurat før me satte oss i bilen laga eg tre slike bittesmå pepperkakehus som eg limte saman, også pynta ungane dei som ein aktivitet etter middag. Trur eg aldri meir vil laga store pepperkakehus igjen, dette er perfekt. Og eg laga det så det skulle passa under denne glasdomen som eg kjøpte på Fretex på Åsane forrige veke og Jostein sa at den kom eg ikkje til å finna nokon bruk for. Ha! Der fekk han! Syns dessutan Saga har pynta ganske så fint. Trur ho skal bli Art Director.

 


Og i dag kom Edda si julestrømpe i posten! Eg kjøpte frå Engelska Tapetmagasinet til meg, Jostein og Saga for to år sidan. I deilig William Morris-stoff. No måtte jo Edda få si eiga. Desse er så fine at eg nesten vil ha dei framme heile året. No fantaserer eg om kva som skal ligga oppi på julaftan. På Saga si første jul fekk ho ein Ella’s kitchen-pose med ferskenar, og fantastisk mjuke tøfler frå FUB.

 


I går kveld laga eg issjokolade, ein type med peppermynte og ein med pepperkakesmak. MMMMMMM. I jubileumsgåve kjøpte Jostein ei krukke frå juleserviset vårt til meg, og no har den desse issjokoladane i seg. Og eg vil eta dei til middag.

 


Min nye elsklingduk frå Svenskt Tenn er så lang at me har lagt i forlengerane i bordet vårt, så no føles det veldig staseleg i vetlastova. Syns det passa fint med ein enkel kristtornbunt på bordet der. Likar så godt å ha dukar på bordet og likevel ha ein lavterskelheim. Det tek jo ikkje så mykje tid å vaska ein duk, også gir det så mykje varme i heimen, syns eg.


På Saga sitt rom har eg gjort det julekoseleg med dei andre julestrømpene våre, og eit lite juletre som eg har pynta med sånt som ikkje kan knusa. På senga les me Tassens Juleeventyr.


Svanepotta kjøpte eg óg på Fretex Åsane forrige veke (me var på Askøy på møter og stoppa innom). Syns den er SÅ fin og passar perfekt på eit barnerom.


Ei adventskoseleg seng. Ho søv i skinnposen sin om natta, som ho sov ute i vogn i i fjor vinter. Så sjukt koseleg idé som ho kom på heilt sjølv.


Og på dørene våre har eg laga kransar! På ringar som eg kjøpte på Bakklandet Blomster sin nettbutikk. Også fekk eg ein herleg mail frå Julie, som driv BB, med tips til korleis ein kan laga kransar. Vart så fornøgd med korleis dei vart♥ Deler den under her:

Det aller første du må gjøre, er å skru på julemusikken, fyll koppen din med noe varmt å drikke og sett deg godt til rette når du først skal planlegge hvordan du skal gå løs på kransen. Man kan gjøre det veldig enkelt, eller man kan velge å bruke litt ekstra tid på det. Julen er jo litt stress for mange, så kanskje det er en fin mulighet til å koble litt av, puste med magen og nyte det å forsvinne litt inn i en kranseverden. Den er riktig så fin skjønner du!

Hvis tiden likevel er litt knapp, er halmkrans en veldig fin base. Eller de fine Strupsringene du kjøpte! Halmkrans selger de aller fleste blomsterbutikkene eller hobbybutikker, som feks Panduro. Har du mulighet til å ta med deg barna på en liten skogtur, er det også veldig fint. Mine barn setter ikke så pris på skogen enda, men jeg forsøker like tappert hver gang. Det ender som regel opp med at jeg går alene, men da nyter jeg alenetiden maksimalt og er et litt bedre menneske når jeg kommer tilbake. Nå er vi så heldige å ha skog rett utenfor døren der hvor mannen min kommer fra. Så når vi tilbringer en helg der, tar jeg alltid med meg blomstersaksa og setter snuten mot skogen. Nå er plutselig kvister blitt skogens gull for meg, og jeg ser så mange potensielle koselige dørkranser foran meg.

Så er det å forvandle de fine kvistene til en krans.Det kan se litt vanskelig ut i starten, men det er det virkelig ikke. Ta to ender mot hverandre, fest de godt med ståltråd (Dette får du også kjøpt hos en blomsterbutikk eller hobbybutikk)

Jeg prøver å ta en tykk og tynn del sammen, slik at det ikke blir veldig tykt på en side. Men jeg fester de ikke mot hverandre, mer over og rundt hverandre. Legg de litt i tvinn. Så fester jeg stramt og godt på samme sted. Neste steg er å prøve å finne ca strl ved å danne en sirkel med de to andre endene. Når jeg har funnet størrelsen jeg ønsker meg (ideelt er ca 30 cm i diameter) , kan du godt feste de endene sammen også. Er kvistene lengre enn ønsket størrelse, begynner du nå å tvinne de rundt hverandre. (Over og under, slik at kvistene tvinner seg rundt hverandre i hele sirkelen) Slik fortsetter du med kanskje 5/6 kvister, alt etter hvor tykk du ønsker den. Prøv å fordel de tykkeste endene, slik at den blir noen lunde jevn. (Jeg foretrekker piltre!)
I utgangspunktet fester kvistene seg såpass godt inn i hverandre, at det er ikke nødvendig med for mye ståltråd, men om du ønsker å være sikker, velger du deg ut maks tre punkter med ståltråd, slik at du har muligheten til å la noe av kvisten vises etter pyntingen!
(Skulle hatt en fin illustrasjon her! Vanskelig å forklare med ord hvordan jeg tvinner de sammen, men Moseplassen har en fin video på det!)

Så var det pyntingen.
Jeg elsker å bruke tørre blomster, strå og eviggrønt som thuja, Squirrosa, edelgran eller eucalyptus. Alt dette har en blomsterbutikk, eller de kan skaffe for deg!
Så bruker jeg å begynne ca kl 22 på kransen. (Hvis du skjønner?)
Lag deg små buketter av materialene som du først legger på og fester med ståltråd. Jeg synes det er fint at pynten går med klokka. Neste legger du over ståltråden slik at du skjuler festet. Kan være at det må to/tre små buketter for å skjule kvisten. Så fortsetter du slik til du ser at du har fylt den nok, og til du er fornøyd med mengde fyll/pynt.
Man må ikke lage buketter, man kan fint ta en og en blomst, strå eller grønt. Bukettene er mest for å være effektiv og hvis man ønsker et noe repetitivt uttrykk
Og ofte skal det ikke mye blomst/strå til før det blir stor effekt.
Og er man virkelig i julehumør kan man spraymale litt i gull, sølv eller glitter. Det elsker jeg! Gull er rett og slett litt magisk for meg!

Når du har kommet så langt at du tenker du er ferdig, bruker jeg å snu de siste «bukettene», slik at den enden også ser fin ut. Her må man bare prøve seg litt frem for å få skjult overgangen, men det går som regel veldig greit!

Nå har du forhåpentligvis en hjemmelaga krans som kan henge på en ytterdør eller inne på en vegg!
Ta et nydelig bånd av velour og pynt kransen din med en sløyfe!

Oppsummering:

1: Sett stemningen med deilig julemusikk
2: Samle kvister i skogen, eller kjøp hamkrans hos en lokal blomsterforhandler
3: Lag en sirkel av kvistene, bruk ståltråd, og tvinn kvistene rundt hverandre
4: Gjør klart pynt, velg noe som holder seg lenge! Tørka blomster, nobilis, eucalyptus og annet gull
5: Lag små buketter av det grønne/blomstene for å være effektiv, legg med «snuten» med klokka, fest med ståltråd
6: Skjul overgangene ved å legge over der du festet med ståltråd
7: Når kransen er fyllt så mye som du ønsker, avslutt med et vakkert silke- eller velourbånd
8: Heng opp på døra di!

Follow:
Share:

6 Comments

 1. 18:43, 13 Dec 2018 / 18:43

  Blir varm i hjertet av dette!

 2. NannaLu
  20:03, 13 Dec 2018 / 20:03

  Åh så fint, dere har så koseligt et heim! Og din blog er altid så inspirerende. Klem fra en dansk follower

 3. Ragnhild
  23:26, 13 Dec 2018 / 23:26

  Så herlig julestemning! Og godt å ha heilt fri innimellom ✨

 4. 06:11, 14 Dec 2018 / 06:11

  That tiny gingerbread house is so cute, and I love that the instructions for the wreath include listening to Christmas music — a very critical part of any holiday activity! -Audrey | Brunch at Audrey’s

 5. Katrine
  15:21, 19 Dec 2018 / 15:21

  Hvor kommer ‘vimpelen’ på pianoet fra eller er den hjemmelaget? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *