Dei første dagane heime

Dei første dagane heime med Edda var intense og avslappa heilt samtidig. Eg kan ikkje eingong forklara akkurat kor annleis denne nyfødtfasen er. For eg er ikkje nyfødt sjølv, som mamma, denne gongen. Og det er vanvittig deilig. Dagane flyt med til amming og byssing og rista brødskiver med salami og agurk. Halvlat lesing i ei bok eg fekk levert, å finna på ting som Saga syns er gøy.

The first few days at home with Edda were both intense and relaxed at the same time. I can’t even begin to explain how different this newborn phase is. Because I’m not a newborn myself, as a mother, this time. And it is really great. The days kind of roll on by, we nurse and sing and eat toast with salami and cucumber. Lazily reading a book I had delivered, doing things Saga thinks are fun.

Som å baka! Ein søndag bakte me småbrød utan oppskrift (the only way med ein toåring). Ho likar best å tømma mjøl og å kjevla, og aksepterer egentlig ingen oppskrifter der det ikkje skal knekkast egg.

Like baking! On a sunday we made breads without a recipe (the only way to bake with a two year old). She prefers to pour the flower and roll things, and she doesn’t really accept any recipes where there is no breaking of eggs.

Også laga me sjokoladebollar, for første gong. Det var stor suksess, kan eg lova.

And we made chocolate balls, for the first time! Very successful. This is what I make when I crave something sweet but I don’t have anything in the house. Essentially it’s butter, sugar, rolled oats, cocoa powder, vanilla and some espresso. Rolled into balls.

Ein dag det var sol åt me jordbær ute med svigermor medan begge ungane sov. No heilt i starten føles det så forvirrande å ikkje ha minst eitt born sittande fast på kroppen til eikvar tid, eg tok imot kvart minutt eg fekk.

On a sunny day we had strawberries outside with my mother in law while both kids were sleeping. In the beginning now it feels so confusing not to have at least one child on my body at every moment, I appreciate every minute of it.

Livet. Sommaren.

Life! Summer.

Ein dag laga me dette digge til middag: aubergine og søtpotet i ovn, med koriander og pinjekjerner, med ein harissayoghurt til, halloumi og nybakt brød. Så sjukt godt, syns me. Saga kasta bitane sine på golvet, takk og pris at me har hund på garden.

One day we made this deliciousness for dinner: aubergine and sweet potato in the oven, with coriander and pine nuts, with a harissa yoghurt, halloumi and freshly baked bread. So good, I thought. Saga threw hers on the floor and I was momentarily happy we have dogs on the farm.

Men full av kjærleik er ho, Saga Ingebjørg. Som vil holda og kosa og sussa og bytta nase med Edda kvar minste sjanse ho får. Som skal “sitta her og passa på, mamma. Passa på bebi min”.

She is full of love, this big sister. She wants to hold and cuddle and kiss and swap noses with Edda every chance she gets. Who tells me she’s going to “just sit here and watch her, mamma. Watch my baby”.

Follow:
Share:

10 Comments

 1. Andrea
  17:33, 28 Jun 2018 / 17:33

  Masse til lykke, Mariell! Det er så hyggeleg å følgje deg gjennom bloggen, og på eit vis gjennom livet. Eg blir liksom så glad på dine vegne – sjølv om eg ikkje kjenner deg. Ønskar deg og dine alt godt og ein riktig fin sommar!

 2. Kelly
  18:38, 28 Jun 2018 / 18:38

  Love, love, love this post! So glad that you are doing so well. I was a total wreck after my baby was born, couldn’t have imagined cooking real meals, etc.

  Always love your beautiful photos of your Royal Copenhagen! And best of all Saga, watching her baby.

 3. Elisabeth
  18:46, 28 Jun 2018 / 18:46

  Jeg ville bare si at jeg nyter så veldig å lese bloggen din, særlig de siste månedene! Har ikke det minste lyst på barn selv, men det gjør ingenting. Her er bare masse fantastiske skildringer fra livet, skrevet på en kjempefin måte med utrolige bilder. (De fra sjukehuset var altså helt gærne!!) Takk :)

 4. Isabel
  19:38, 28 Jun 2018 / 19:38

  Så fint du skriver. Så fint at Saga er så kjærlig og snill ?❤

 5. 21:08, 28 Jun 2018 / 21:08

  Elsker, elsker, elsker bloggen din, Mariell! <3

 6. 07:50, 29 Jun 2018 / 07:50

  Så herlig lesning – kos dere og riktig god sommer <3

 7. 11:25, 29 Jun 2018 / 11:25

  For et herlig innlegg. Og bildene er bare helt magisk ;) Det er så fint å se og høre at formen din er mye bedre. At dere klarer å nyte små stunder med jordbær og kaffe i sola, og nydelig hjemmelaget mat. Det er ikke verst rett etter en fødsel. Og jeg blir helt varm i hjertet av de små føttene til Edda, og søte Saga som passer på babyen sin ♥

 8. Ingvild
  11:59, 29 Jun 2018 / 11:59

  <3 Dette var så fint å lese!

 9. 01:53, 03 Jul 2018 / 01:53

  “Watch my baby” ahhh! So precious! Also loving the grey beret with the pink pom pom hat she’s bearing. // When my brothers and I were little, we LOVED baking. Our favourite part was mixing the dough, and we would always fight over who got to do it! Even now we still love baking, especially the mixing, but we do less fighting ;P -Audrey | Brunch at Audrey’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *