10 questions about christmas

Pepperkaker eller lussekattar?
Lussekattar! Eg lagar dei som kanelsnurrar, dog, med kardemomme både i og på. Så herleg å ha i frysen gjennom desember.

Gi eller få?
Eg elskar å gi, og eg noterer meg ting gjennom heile året. Mykje av det handlar om at eg har ein sånn prestasjon knytt til å opna gåver, blir så himla stressa av å ikkje vita kva som skjuler seg bak papiret og ikkje vita korleis eg reagerer. Så mykje herlegare å berre få lena seg bakover og nyta andre sin glede, liksom.

Favorittjulefilm?
Åleine heime 1 & 2, og Elf. Generelt er det så herleg å sløvsjå filmar i romjula, då føler ein at ein verkeleg er avslappa.

Favorittjulekalender?
Amalies jul! Eg elskar jo Jul i Skomakergata óg såklart, og har vist Saga nokre episodar. Ho elskar Tøfflus, pga ho elskar generelt sko.

Beste julelåt?
Eg har mange spelelister! Her er linkar:
Jul 2015
Jul
Gee whiz, it’s christmas
It’s that time of year when the world falls in love

Favorittduft som er relatert til jul?
Juletreet når ein lener seg over for å plugga i lysa om morgonen. Eg er så himla glad i juleblomar óg, men eg er allergisk mot det meste og blir så sensitiv i heile fjeset.

Når pyntar du?
Me har liksom berre pynta til jul ordentlig eitt år, i fjor. Då vaska og pynta me natt til julaftan og følte oss som så tradisjonelle foreldre som la seg seint men fekk stå opp til eit reint og perfekt julehus. I år trur eg me må ta det litt og litt, med butikken som skal vera open til og med lille julaftan. Me startar med bakingen denne veka, og huset vårt kjem jo aldri til å bli reint uansett (er det berre meg som føler meg så håplaus?), men det skal få vera ryddig og følast pynta. Eg får køyra mitt vanlige triks med å gni grønnsåpe på dører og veggar utan å faktisk vaska golvet. Works like a charm.

Når får ein ha juletre?
Tradisjonelt har eg vore SÅ streng på at treet ikkje skal inn før lille julaftan. Men stakkars lille julaftan, det er jo berre éin dag det óg. I alle fall eit par dagar før jul, så Jostein og eg kan kosa oss med å pynta og snakka om julekulene våre. Me har jo plukka dei opp på reiser og i ulike fasar av livet, så det føles fint å liksom catcha opp med oss sjølve på ein sånn måte.

Når opnar ein presangar på julaftan?
I min familie fekk me alltid opna éi gåve om morgonen, også et me middag nokså tidlig så gåvene ikkje blir så seine. I år feirar eg med Jostein sin familie for fyrste gong, og eg veit at dei er mykje seinare ute med gåveopninga, så det skal bli interessant.

Kva er det beste med jula?
Uansett kor vanskeleg ein har det, om ein føler at ting er på veg til å rakna fullstendig, så skjerpar alle seg til jul. Og sjølv kor hjarteskjerande det óg kan vera, så veit ein at den skal komma, den diamanten av nokre timar og dagar der alle gjer sitt beste for at alt skal vera bra. Pluss at kolrabistappe er jo det beste eg veit.

Liste frå Sandra.

Gingerbread or saffron buns?
Safron buns! I make them like cinnamon buns, with cardamom both in and on them. So lovely to have in the freezer through december.

Give or get?

I love giving, and I write down things during the year. A lot of it is about my anxiousness to open gifts in front of people, not knowing what is behind the paper and how to react. So much nicer to just hang back and look at other people enjoying themselves.

Favorite christmas film?

Alone home 1&2 and Elf. I love watching anything though, at christmas watching movies is like meditation.

Best christmas song?
I have lots of playlists! Here they are:
Jul 2015
Jul
Gee whiz, it’s christmas
It’s that time of year when the world falls in love

Favorite scent related to christmas:

The tree when I lean over it to plug the lighs in in the morning. I love christmas flowers too but I’m allergic and my face gets all puffy.

When do you decorate?

We have only really decorated the house once properly for christmas. We spent the night before christmas eve cleaning and tidying, we felt like such christmassy parents going to bed late and getting up in a perfect clean amazing house. This year we’ll have to do it little by little, since the shop will be open until the day before christmas eve. We’ll start baking this week, but our house will never get clean anyways (am I the only one who feels this way?), but I want it to be tidy and feel dressed up.

When is the tree allowed in the house?
I’ve used to be a strictly only on the day before christmas eve kind of gal, but I think this year we’ll do it a few days before christmas, so we can actually enjoy decorating and talk about our baubles. We have picked them up on our travels and in different phases of our life together, so it feels so nice catching up with ourselves in that way.

When do you open presents on christmas eve?
In my family it’s custom to open one in the morning. We also do have dinner quite early so the gifts won’t drag on too late. This year we’ll be celebrating with Jostein’s family for the first time and I know they do gifts much later. So that will be interesting!

What is the best part of christmas?
No matter how difficult things are, if you feel like things are about to completely go apart, everyone tries their best at christmas. And even though that is also quite heartbreaking, you know it is coming. The diamond that is those hours and days where everyone does their best. And mashed swede is my absolute fave.

List from Sandra.

Follow:
Share:

7 Comments

 1. 20:57, 13 Dec 2017 / 20:57

  Takk for at noen endelig nevner dette med å åpne gaver! Jeg er så utrolig dårlig til å juge og vet jeg ikke har pokerfjes hvis det er noe jeg ikke liker! Superprestasjonsangst med julegaveåpning. Jeg har også en svigerinne som blir ekstremt glad for alt, introverte meg kan aldri matche henne.
  Fin liste! Du er så inspirerende når det kommer til jula, vi har skikkelig leilighet i år og du vet når man blir voksnere blir liksom jula mer og mer ens egen, med egne tradisjoner. Jeg elsker å finne min måte, sakte, men sikkert!

 2. Anna
  22:02, 14 Dec 2017 / 22:02

  Å lesa bloggen din i desember er så fint. No midt oppi eksamensstresset er det så herlig å berre kunne gå inn på hjartesmil, då gløymer eg alt anna eit lite sekund. Det er sjeldan eg får julestemning, men når eg les dei flotte skildringane dine og ser på dei nydelige bileta dine kjem det fort ei varm kjensle som brer seg ut i kroppen min. Får meg til å lengta endå meir heim, men det er vel ein bra ting. Så takk for det! Ynkjer deg ei god jul.

 3. 00:59, 15 Dec 2017 / 00:59

  Åh, herlig julestemning! Fikk lyst å svare på disse selv <3 Linker til deg hvis jeg finner på å gjøre det.

 4. 21:50, 15 Dec 2017 / 21:50

  “Juletreet når ein lener seg over for å plugga i lysa om morgonen.” Tusen ganger jaaaa! Så god lukt og øyeblikksbeskrivelse. Takk for påminnelsen.

 5. Sienna
  18:11, 16 Dec 2017 / 18:11

  Just wanted to pop by to say I’ve been listening to your christmas playlists all day and I love them! Such a lovely mix of classics and more obscure songs. I usually get frustrated and skip a lot of songs on playlists, but I wasn’t even tempted a single time — quite an achievement! Thanks for sharing :)

 6. 10:31, 23 Dec 2017 / 10:31

  Jag håller med dig, Elf är verkligen en av dom bästa julfilmerna :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *