De urolige

Untitled

Eg har ikkje fått lest så innmari mykje i sommar, har vore forsiktig med å starta på ambisiøse mursteinar sidan formen er så fram og tilbake fra dag til dag. Men, eg har lest denne perla, De Urolige av Linn Ullmann, ei bok om hennar blod og barndom. For dei som ikkje veit er ho jo altså dotter av Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Ho har alltid vore ein mystisk forfattar for meg, men ikkje egentlig interessert meg så veldig utan at eg heilt klarte å setta fingeren på det, ho har kanskje virka litt utilgjengelig på eit vis som eg oppfatta som lite generøst. Eg elskar jo å vita alt om forfattarane mine, typ kva filmar dei har sett i det siste og kva dei har i kjøleskapet, eg er alltid på leit etter meir informasjon. Denne boka er liksom alle svar på det, svar på korleis ein kan bli så beskyttande og inneslutta når ein er født inn i ein så kompleks familie og til så kompliserte foreldre. Svar på kvifor ho ser så alvorlig ut. Boka tek for seg trådar som spenner frå før ho vart født og inn i samtida, eg var heilt dratt inn og ville berre ha meir. Eg absolutt elska den, det blir ei typisk gåvebok i åra framover! Og når livet stabiliserer seg litt i haust ein gong tenkte eg at eg skulle lesa nokre andre bøker av ho óg.

Har de lest noko bra i det siste? Vil veldig gjerne bygga på leselista!

I haven’t read many books recently, I’ve been careful to start long books since this last stage of pregnancy is kind of unpredictable. But, I did read Linn Ullmann’s latest book which I absolutely loved. It hasn’t been translated into english, but I’m sure it will. And in the meantime, what have you been reading lately?
Follow:
Share:

14 Comments

 1. Christine
  19:01, 17 Jul 2016 / 19:01

  Har lest to gode romaner av Linn Ullmann i sommer. Det dyrebare og Nåde. Synes det er befriende å ikke vite så alt for mye om forfatteren. Etter å ha lest typ Espedal og Knausgård, som bretter ut flotte bøker om stort sett seg selv og det som er “sant”, er det godt å lese Ullmanns bøker om mennesklige relasjoner uten å at det er basert på forfatterens eget liv.

  Men når det er sagt…er skikkelig keen på også lese De Urolige, og ville gjerne sett hennes liste over gode filmer. Sikkert ganske Fab!

  Lykke til med de neste dagene og ukene!

 2. Susanne
  19:25, 17 Jul 2016 / 19:25

  Jeg har lest en helt fantastisk bok som traff meg rett i hjertet: Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

 3. 19:44, 17 Jul 2016 / 19:44

  Jeg har denne i hylla! Gleder meg til å begynne på den.

  Tidligere i år leste jeg “Kjærlighet i koleraens tid” av Gabriel Garcia Marquez. For meg var den krevende, men jeg er så glad jeg ikke la den fra meg, for dette er en av de fineste kjærlighetshistoriene jeg har lest. Så utrolig fine skildringer av alderdom og livet.

  Jeg har også lest bøker av norske forfattere jeg ikke har hatt så stor kjennskap til. Hanne Ørstaviks “Det finnes en stor åpen plass i Bourdeaux” er en av dem. For meg en annerledes og unik roman, ulikt mye av det andre jeg leser. Denne vokste veldig på meg, Ørstavik skildrer godt lengsel og vanskelig kjærlighet og det destruktive som følger.

  Herbjørg Wassmos historiske roman “100 år” traff meg også veldig. En forfatter jeg definitivt skal lese mer av.

 4. Marthe Lund
  22:09, 17 Jul 2016 / 22:09

  Les Det dyrebare og Et velsignet barn av Linn Ullmann. Fantastiske bøker! Kan også anbefale A confederacy of dunces av John Kennedy Toole, om du ikke har lest den. Fortsatt riktig god sommer, det er virkelig en fantastisk tid dere har i vente!

 5. Christine
  22:22, 17 Jul 2016 / 22:22

  Sluker romaner som pinneis i sommerferien:

  Krystantemum av Rune Christiansen
  Fugletribunnalet av Agnes Ravatn
  Våkne om natten og ville noe annet av Geir Gulliksen
  Cant and wouldnt av Lydia Davies
  ….og herfra til høsten kommer: Linn Ullmann!!! Min absolutte sommerfavoritt.

 6. Elin
  22:41, 17 Jul 2016 / 22:41

  Norsk sokkel av Heidi Linde og Eneste av Sile Aanes Fagerlund.
  Ønsker dere masse lykke til!!!

 7. Elin
  22:42, 17 Jul 2016 / 22:42

  Sile=Silje ;)

 8. Fiorella
  02:15, 18 Jul 2016 / 02:15

  Bag of Bones by Stephen King. I love him!

 9. Marianne
  11:32, 18 Jul 2016 / 11:32

  Har selv lest en Linn Ullmann-bok nå nylig, “Når jeg er hos deg”. Tittelen virket ikke særlig forlokkende, men jeg likte virkelig boka. Handler om en kvinne som faller/hopper/blir dyttet fra et hustak, og boka er vel et forsøk på å finne ut hva som skjedde, men det er veldig langt fra krim. Poetisk og vakker. Man bare flyter framover gjennom kapitlene og vil, ja, lese mer og mer. Anbefales!

 10. 12:56, 18 Jul 2016 / 12:56

  Beckomberga av Sara Stridsberg. Lag på lag med innsikt. Korte kapittel med innhold som velter meg overende, gong på gong.
  Men kva veit vi om barna av Rakel Solstrand. Novellesamling som berører sterkt. Elsker novellesamlinger om sommaren.
  Rom ved havet, rom i byen av Frode Grytten. Han er no i en klasse for seg sjølv – likevel synes eg denne novellesamlinga er spesielt fin.

 11. 18:16, 18 Jul 2016 / 18:16

  de urolige er simpelthen fantastisk. jeg ble overrasket over hvor god den var! ellers vil jeg ønske deg og jostein til lykke med fødsel og barselsperioden. varme, t

 12. Heidi
  20:28, 18 Jul 2016 / 20:28

  Leste Et velsignet barn for over 10 år siden, og tenker ofte på denne boken <3 En stooooor god klem tom fineste du og fineste magen <3

 13. 10:40, 19 Jul 2016 / 10:40

  Takk for forfattertips!

  Jeg vil anbefale Elif Shafak sine bøker. Et godt sted å starte kan være “The bastard of Istanbul”. Hun inspirerer meg så mye.

  Ellers har jeg nylig lest andre og tredje boken i Napolikvartetten til Elena Ferrante. Men de har du sikkert allerede hørt om!
  Nylig leste jeg også Faïza Guène sin “Un homme ça ne pleure pas”. Hun er en forfatter hvis bøker jeg anbefaler! Så mye humor og alvor om hverandre.

  Håper prinsessedagene er fine! <3

 14. Une
  18:53, 19 Aug 2016 / 18:53

  Kan anbefale Bergmans biografi, “Laterna magica”. Leste den i ett langt deilig drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *