Monthly pregnancy update, february.

bebi

Hei frå meg og magen! Me er i veke 17 (16+4) no, og eg føler både at det skjer for mykje og absolutt ingenting, er både heilt fri for bekymringar og redd heile tiden. Veldig rart. Tenkte at me køyrer ein sånnher oppdatering ein gong i månaden, det blir så fint å ha seinare óg, elskar å bruka bloggen til sånt.

Kor stor er babyen no?
Som ei appelsin!

Korleis har du det?
Eg har det igrunn ganske bra, har mykje meir overskudd til både jobb og typ å holda leiligheten ryddig. Men, har vondt i ryggen og i høgre hofta om eg går for langt, som er frustrerande sidan eg har energi til å gå masse. Vakna for eit par dagar sidan med supervondt i høgre sida av magen, typiske herlege strekkesmerter som ein kan bli redd av før ein heilt skjønnar kva det er. Psykisk føler eg meg relativt stabil, men eg stolar ikkje på meg sjølv. Plutseleg stormgrining på gata og den slags, skikkelig gravidflaut.

Mat du elskar?
Framleis salt lakris, og vatn. Er så opptatt av å få i meg nok vatn! Er óg veldig veldig glad i appelsiner og blodappelsiner.

Mat du hatar?
Lammekjøtt. Me laga spaghetti med lammekjøttbollar og eg var kvalm i mange dagar etterpå, skjønnar absolutt ikkje kvifor.

3 pluss i februar?
– Har endeleg energi til å jobba nesten som normalt
– Jostein, som er den finaste personen å vera gravid med
– Å ha yogaen på plass, som ikkje berre gjer meg sterkare i kroppen og meir sjølvsikker for fødsel, men som lærer meg å pusta så eg skal hugsa det når eg blir overvelda

3 minus i februar?
– Å måtta ta fly, som eg plutseleg er redd for igjen
– Vondt i ryggen uansett kva eg gjer
– Å stå opp om natta for å tissa

Kva ser du fram imot?
Ultralyd om eit par veker, sjølv om det er kjempeskummelt såklart.

Kva drøymer du om?
Har ganske crazy drømmar for tida, det er verkeleg ingen spøk at gravide har visuelle drømmar. Det fine er at eg drøymer om heilt stille stunder der Jostein og eg sit i hagen i Lærdal med bebisen i fanget og eg kan såvidt sjå ansiktet. Men så drøymer eg at eg blir angripen av mygg som kan skada babyen, at eg møter opp til ultralyd og har gløymt å ta med helsekortet, at eg må snakka med jordmora på lunsjrommet så alle høyrer kva eg seier. Også om gamle venner som eg ikkje har kontakt med lenger.

Spørsmål henta frå Emily.

Hello from me and the belly! We are in week 17(16+4) right now, and I’m both feeling overwhelmed by how much is happening and how little. I’m both carefree and so worried, it’s weird. I thought we’d do this update once a month, it will be so nice for me to look back on later and I love using my blog for this kind of thing.

How big is the baby?
Like an orange!

How are you?
I am feeling pretty great right now, I have a lot more energy for both work and keeping a tidy flat. But, my back is aching regularly and my right hip if I walk too far which is frustrating since I have the energy to walk a lot. A couple of days ago I woke up with such an ache on the right side of my abdomen, typical stretching pains that are worrysome when you don’t really know what they are. Mentally I’m feeling pretty stable these days, but I don’t trust myself. Sudden crying in the street, that kind of thing, kind of embarassing.

Food you love?
Still salty liquorice and water. I am really chugging it down. I am also having love for oranges and blood oranges.

Food you hate?
Lamb. We made spaghetti with lamb meatballs and I felt queasy for days, so weird.

3 good things about february?
– I finally have the energy to be working as normal
– Jostein, who is just the most perfect person to share this with
– Having some routine with the yoga, that not only makes me stronger in my body and more confident about labour, but that also is teaching me how to breathe when I get overwhelmed

3 bad things about february?
– Having to go on a plane, which I’m anxious about
– Back pain no matter what I do
– Getting up i the night to pee

What are you looking forward to?
The ultrasound in a few weeks, even though it’s really scary too

What do you dream about?
I have crazy dreams these days, it’s really no joke that pregnant people have very visual dreams. I love dreaming about quiet moments where Jostein and I are in the garden with the baby in my lap and I can just make out its face. But I also dream about getting attacked by mosquitos that can hurt the baby, that I go to see my midwife and have forgotten the documentation I need, that I have to speak to her in the lunch room and everyone can hear me. And about old friends who I’m no longer in touch with.

Questions from Emily.

Follow:
Share:

17 Comments

 1. Siv Annette
  14:12, 03 Feb 2016 / 14:12

  Åå – det er så gøy å lese! Så glad for at du har en slik månedlig oppdatering! :) Er selv i uke 15, og har så mange like tanker og følelser som deg, og det er så sabla godt å lese og vite at vi er flere som tenker likt. Hadde sjuke drømmer i natt, og var fysisk kvalm i morges da jeg våknet! Har selv drømt at jeg ble smittet med zikaviruset gjennom å spise einebær(?!). Utrolig fin deg og mage. Ha en riktig fin dag :)

 2. Sigrid
  14:46, 03 Feb 2016 / 14:46

  Så fin update! Gleder meg allerede til neste :)

 3. Vanja
  14:52, 03 Feb 2016 / 14:52

  Så koselig oppdatering! Jeg er i uke 15 nå og synes det er så spennende å lese om hva som er likt og ulikt. Jeg har også en del vondt i høyre hofte – anbefaler å prøve cow face pose og pigeon pose i yogarutinen, hjelper veldig for meg :)

  • Mariell
   Author
   15:22, 03 Feb 2016 / 15:22

   Å, tusen takk for tipsa! Blir så glad å høyra frå fleire gravide. :)

 4. 15:23, 03 Feb 2016 / 15:23

  Du stråler, Mariell! Gratulerer med graviditeten. Har en bebis på fire måneder, så graviditeten er fortsatt i nært i minne. Det var litt av et eventyr å være gravid; så spennende, så gøy, og så vondt/skummelt/lammende. Skjønner fortsatt ikke at det var en baby inni magen..

 5. Camilla
  20:03, 03 Feb 2016 / 20:03

  Sånn du har det med lam, hadde jeg det med kylling da jeg var gravid med minstemann for litt over et år siden. Klarte ikke tanken på det, og ble helt dårlig om vi skulle ha det til middag. Er veldig glad i kylling til vanlig, men jeg fikk helt spader av det da. :(

  Med datteren min (som nå er åtte) hadde jeg også kjempecravings på lakris, men da kun den lilla esken med Läckerol. Kunne spise flere esker for dagen (noe som i grunn var litt praktisk, for da slipper man unna graviditetsforstoppelsen, haha).

  Angående ligamentssmerter hjelper det veldig å ha en varmeflaske på. Ikke for varm, for da kan baby bli overopphetet, men bare sånn dusj-varm, sånn at du får roet dem ned og varmet dem opp, da er det som om de mykner til litt.

  Du er så fin, og jeg får skikkelig jentevibber av deg! Ser for meg et lite nurk med rosa sløyfe blandt mørke krøller! :)

 6. Synne
  21:44, 03 Feb 2016 / 21:44

  <3 <3 <3

 7. claire
  23:17, 03 Feb 2016 / 23:17

  Hi, Congrats on your pregnancy. I think you might be right about the baby being a boy, I think I can see boy bits on your ultrasound picture. I guess you will find out soon!

  • Mariell
   Author
   13:25, 05 Feb 2016 / 13:25

   Thanks! This made me (and my husband) very curious, because we kind of thought it was impossible to even see that part of the body on the ultrasound? Care to elaborate? :)

   • Claire
    18:13, 05 Feb 2016 / 18:13

    Boys and girls start looking different from around 12 weeks. Your baby’s nub (=early genital) is showing on your picture. You can put your picture here (anonymously) and the girls there will give you a gender guess, according to the nub theory.

    http://www.ingender.com/forum/Forum.aspx?ID=95

    • Mariell
     Author
     18:21, 05 Feb 2016 / 18:21

     I know, the reason we thought it was a boy was because of a video we took at our ultrasound, but in the picture I have posted from the ultrasound the bottom part of its body isn’t showing at all so this has me pretty confused, haha!

     • Claire
      19:27, 05 Feb 2016 / 19:27

      There is definite gender related stuff showing in your picture, believe me :) And your video probably showed a lot more than this picture. So very likely you did see what you thought you saw…

     • Mariell
      Author
      19:49, 05 Feb 2016 / 19:49

      Very interesting! We’re actually not going to find out but find it SO exciting to try and “figure out” on our own and fantasize. :)

 8. Claire
  20:10, 05 Feb 2016 / 20:10

  Yes, it does keep it exciting this way! Good luck with your pregnancy! :)

  • Claire
   08:31, 09 Feb 2016 / 08:31

   I asked my friend who is good with ultrasounds and she thinks it’s a girl, ha ha! So I guess it’s still 50% then!

 9. 23:54, 12 Feb 2016 / 23:54

  Congratulations!! I love your dress by the way ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *