oppdatering på julemagasinet + har du juletradisjonar?

Untitled

hei, fint folk! eg er i full gang med julemagasinet mitt (hjelp!), og på kontoret mitt strøymer det no julemusikk, og på pulten har eg rød fløyel, kongler og julekuler. i kjøleskapet har eg deilig julesnop som eg skriv oppskrift på. kanskje har eg endeleg funne løysinga på å få feira jul allereie i oktober?

magasinet kjem til å vera klart til utsending i midten av november, og eg er faktisk sjukt nervøs. men på ein god måte, trur eg, har litt gløymt korleis det var å vera redaktør, og det er ei så god kjensle. og fantastisk å kjenna at dette klarar eg jo. gler meg til den kjente lukta av papir skal fylla leiligheten vår her (til dei som ikkje veit det: då eg budde i oslo, i 2010 og 2011, laga eg tre utgåver av eit magasin som heitte hjartemagasinet).

eg kjem til å trykka eit opplag på 500, og avhengig av kor mange sider det blir så må eg selga ca halvparten, altså 250, for å gå i pluss. det håpar eg me skal klara! eg har óg tenkt å laga ti adventspakkar, med magasin og andre digge ting, som eg kjem til å selga til ein litt høgare pris til dei som vil senda ei fin merksemd til nokon i adventstida. meir om det kjem seinare, kanskje allereie neste veke. dette kjem til å gå så fort!

eg vil skriva ein liten sak om å skapa sine eigne tradisjonar, og lurer derfor på: kva har du for juletradisjonar? kva er det du og familien din gjer fast kvart år? finst det tradisjonar du skulle ønska at du hadde?

*translation:
an update on my christmas magazine, unfortunately it will only be in norwegian. maybe in my magazine future i can create christmas magazines in all languages! 

Follow:

47 Comments

 1. 10:57, 22 Oct 2015 / 10:57

  Jeg har to juletradisjoner jeg liker veldig godt. De er begge en vri av klassiske juletradisjoner.

  1) julekakebakedugnad. Vi inviterer venner hjem til oss for å bake julekaker. Alle tar ansvar for en julekake de liker og tar med alle ingredienser som trengs. Deretter baker og steker og ruller og pynter vi i fellesskap og så får alle med seg litt av hver kake hjem. På den måten får man mange slag julekaker selv om man bare lager ett slag. Det er også veldig koselig og en fin måte å se venner før familietiden starter.

  2) julewok. Tradisjon startet av mannen min mens han gikk på ungdomsskolen. Han var lei av julemat og familie, så han inviterte vennene sine på wok midt i romjula, når de fleste er ferdig med de fleste forpliktelsene og lei av tung julemat. Alle tar med ingredienser til wok, så lager man mat sammen og spiser ved langbordet. De siste årene har vi oppdatert det til å bli asiatisk bord heller, så alle tar med asiatisk småmat/varmmat/kaldmat og så pynter vi oss og koser oss en kveld.

 2. lm
  10:57, 22 Oct 2015 / 10:57

  Den beste tradisjonen i min familie er at hvert år, på julaftens morgen, får alle en pakke hver. I den pakken er det en ny pyjamas som alle kler på seg med én gang, og går i hele formiddagen til det er på tide å skifte til julestasen. Første juledag er vi aldri i noe juleselskap, men er bare hjemme, kledd i de nye pyjamasene våre, hele dagen!

  • Kamilla
   20:53, 22 Oct 2015 / 20:53

   Åh, den var fin :D

 3. Christi Elin
  11:22, 22 Oct 2015 / 11:22

  Hm, hadde mange juletradisjoner! Akkurat nå lever jeg litt i sånn mellomstadie – lever litt på minnene fra jeg var liten og gleder meg til jeg har stor nok plass til å ha eget juletre. Typisk fra da jeg var liten var at desember ble gradvis fylt med mer og mer rødt (pynt og lys). Appelsin med nellikspiker, mandariner og eksotiske kryddere. Jul er mye gode lukter! Vi hadde alltid en (advent)søndagstur i skogen for å finne juletre og så var min far ute og hentet treet når det nærmet seg lille julaften. Lille julaften har vi alltid pyntet juletreet – vi er tre søsken, så når vi var liten fikk vi feste stjernen i toppen hvert tredje år – alltid stas! Ellers har julen alltid vært preget av masse besøk til familie og selvfølgelig masse god mat. Desember har alltid vært en veldig koselig og lun tid – kjenner jeg blir skikkelig nostalgisk! Jeg håper selvfølgelig jeg kommer til å ta vare på noen av tradisjonene fra da jeg var liten som julestrømpe på julaften og masse middager og brunsjer. Men jeg vet jeg også må ta inn litt nye som for eksempel julegrøt – ikke veldig revolusjonerende for folk flest, men det er noe min samboer er vokst opp med og ikke jeg. Det blir i alle fall veldig spennende å se! :) Gleder meg veldig til julemagasin <3

 4. 12:26, 22 Oct 2015 / 12:26

  Mandel i grøten! Men altså, jeg har levd i 21 år, og aldri fått mandelen i grøten. Det har heller ikke min mor. Det er enten min far, min bror eller min farfar som finner den, og de jukser ikke, det vet jeg! For 2 år siden var samboeren min med på julegrøten hos oss for første gang, og da fikk han mandelen. Så det er sånn rar tradisjon som henger over oss som ingen kan styre – det er alltid en av guttene som finner den! Litt rart, skummelt og teit samtidig. (Og så har vi mange andre fine tradisjoner men jeg kan ikke ramse opp alt, tar for stor plass.) gleder meg forresten veldig til julemagasinet :)

 5. Hilde
  12:44, 22 Oct 2015 / 12:44

  En ganske ny adventstradisjon for meg: Melk med Oboy hele desember. Gjerne sammen med havreknekkebrød med Jarlsberg :)

 6. Stéphanie
  13:23, 22 Oct 2015 / 13:23

  Da jeg fortsatt bodde i Oslo var det å bake lussekatter med pappa hvert år. Ellers må jeg alltid besøke graven til morfar når jeg er i Norge til jul, og ha pepperkakebakeogpyntekveld med venninnene mine, der vi baker og pynter pepperkakene med de mest bisarre og noen ganger litt makabre måtene å bruke godteri på (der kommers seigmenn veldig godt med). Da jeg var liten måtte jeg alltid se pappa danse Drosselmeyer i Nøtteknekkeren, men den har jeg ikke sett på mange år nå…
  Og kongerøkelse og julenek er et must!
  Før vi fikk samboer ble søsteren min og jeg alltid med foreldrene mine hjem etter julaften hos mormor (der vi ALLTID spiser sitronfromasj til dessert) for gaveåpning nr 2 (alle pakkene fra folk utenfor familien eller oss 4 imellom). Alle tar på seg pysj, og så lager vi en stor kanne med julete og setter på julemusikk før vi åpner gaver sammen)

  • Charlotte
   19:50, 22 Oct 2015 / 19:50

   Åååh, jeg elsker å få bilde av Andrea med alle de morsomme pepperkakene deres! :D

 7. Karen
  13:59, 22 Oct 2015 / 13:59

  Som skillsmissebarn blir jula alltid litt forskjellig fra år til år, avhengig av hvem man feirer med. I fjor klarte jeg å banke igjennom julaften nr. 2 med pappa (selve dagen var jeg og søstra mi med mamma), der vi åpnet julegaver og så alle juleepisodene av yndlingsseriene våre. Det var en veldig hyggelig dag!

  Ellers er det ikke så lenge siden jeg flyttet hjemmefra og sammen med kjæresten min, så jeg jobber litt med å finne mine egne tradisjoner. Jeg leter fortsatt etter det perfekte vegetariske julemåltidet, og holder på å bygge opp en liten samling med julepynt. Gleder meg skikkelig til julemagasinet, og håper på masse bra inspirasjon der!

 8. Natalie
  14:26, 22 Oct 2015 / 14:26

  Vi pynter treet på lillejulaften, spiser grøt med mandel i, og setter ut en tallerken med grøt til fjøsnissen. På julaften står jeg alltid opp først, og lager frokost til resten av familien. Etter frokost får alle åpne én pakke, gjerne etter anbefaling fra mamma som vet hva som kan holde små barn(og meg) opptatt en stund. Lego er en klassiker! Så er det pinnekjøtt med bestemor og bestefar, før vi åpner resten av pakkene etter dagsrevyen.
  Gleder meg masse til magasinet! Du er virkelig inspirerende.

 9. Josefine
  14:40, 22 Oct 2015 / 14:40

  Jeg og samboeren min lagde vår egen lille tradisjon da vi flytta sammen. Hver første søndag i advent pyter vi leiligheten til jul og inviterer et vennepar på 1.søndag i advent brønsj! Og det er så koselig! :)

  1.juledag har vi juleselskap hjemme, vi har veldig liten familie som ikke sees å ofte så da samles vi alle sammen hjemme hos mamma og pappa. De siste to årene er det jeg som har fått ansvar for å lage maten. Det er det samme hvert år, torsk med tomatsaus og agurksalat. Karamellpuddig til dessert. Jeg er veldig stolt over at mamma har latt meg ta over tradisjonen :)

 10. 14:46, 22 Oct 2015 / 14:46

  – Vi har alltid julefrokost sammen.
  – Vi besøker kirkegården og setter lys på gravene til familiemedlemmer.
  – Vi spiser pinnekjøtt og risgrøt.
  – Vi ser på Askepott, Reise til Julestjernen og Disneys jul.
  – Vi tar på oss pysj eller andre deilig klær når vi har åpnet gavene.
  – Vi har alltid hjemmelagede rundstykker med julepålegg og julekaker etter vi har åpnet gavene.
  – Vi spiller alltid brettspill.

 11. Pixiu
  14:52, 22 Oct 2015 / 14:52

  Julekort! Dét synest eg er ein fin tradisjon. :-) I fjor byrja eg å byte ut venegåvene med julekort (etter avtale, sjølvsagt) – slik senker vi forbruket og gir kvarandre det (eg iallfall trur at) alle eigentleg set mest pris på uansett: nokre gode ord om kor glade vi er i kvarandre og kor takksame vi er for dei venskapa vi har.

 12. Marie
  15:07, 22 Oct 2015 / 15:07

  Jeg må høre på Elvis når jeg pakker inn gaver (hans julesanger altså).

 13. Elise
  15:12, 22 Oct 2015 / 15:12

  Elsker jul! Har alltid hatt julegrøt hos farmor og farfar på selveste julemorgen, før vi dro videre til mormor og morfaren min i Østfold og feiret kvelden der. Sånn har det vært så lenge jeg har levd, og en en tradisjon jeg aldri ville vært foruten, men som likevel ikke vil videreføre. For når jeg får mine egne barn en dag, vil jeg ha en lang og lat julemorgen i pysjamas foran Tv’en med julestrømper fylt av godis og juleting:)

 14. M
  16:25, 22 Oct 2015 / 16:25

  Hvert år bygger mamma, lillesøster og jeg pepperkakehus. Noen år bygger vi ville konstruksjoner. Vi har for eksempel på impuls bygget mummihuset og laget pepperkakefigurer av Hufsa, smånisser og lillesøsters marsvin som fikk bo der. Andre år gjør vi det enklere og bruker en gammel mal jeg tegnet da jeg var liten. Poenget er uansett alltid at det må være masse melis, masse godteri, og ingen symmetri i pyntingen: det skal være fantastisk kaotisk. Ellers henter vi juletre på torget sammen hvert år, og treet må alltid være det største, tetteste og vakreste de har. Det spiller ingen rolle overhodet om vi må snike oss forbi det for å komme oss inn i stua hele romjula. Du grønne, enorme, glitrende tre, hurra!

 15. Dish
  16:52, 22 Oct 2015 / 16:52

  På julaften før vi åpner gaver, går vi rundt juletreet og synger julesanger, pappa synger alltid i et annet toneleie enn oss andre, uten å kanskje være klar over det, men det gjør ikke noe. Vi veit alle hvor absurd det er å pynte et tre for så å danse rundt det, men likevel tror jeg vi alle setter pris på å gjøre det der vi går syngende, smilende og dansende rundt treet. Det morsomste er kanskje i tredje vers i O jul med din glede, “så rekker jeg deg nå med glede min hånd”, når vi krysser armene for så å holde i hendene til de andre og trekke dem fram og tilbake, fordi det blir alltid så trangt rundt treet siden vi ikke er så mange.

 16. Mathilde
  16:57, 22 Oct 2015 / 16:57

  i førjulstiden har vi tradisjon med å rulle peppermynte med mokkabønne på toppen, og det blir bare fler og fler hvert år. Og det trengs, siden jeg har blitt høy nok til å nå opp til toppen av skapet hvor de gjemmes – med andre ord spises de opp litt etter litt før julaften.
  Også går vi i kirka og synger, mens bror er hjemme og passer på pinnekjøttet.
  Gleder meg til julemagasinetbdit, virkelig!

 17. Kristine Sjøvaag
  17:19, 22 Oct 2015 / 17:19

  Vi har noen juletradisjoner, men mine favoritter har kommet de siste åra.
  Jeg og fire venninner pleier alltid å lage drops med moren min, de blir så gode og ser så hjemmelaga ut som det går. Og hvert år er det melis på hele kjøkkenet og i hår, men det glemmer vi, for tradisjonen tro drar vi på fest med gamle og nye klassekamerater samme kvelden.

  Jeg har også de siste åra hatt tradisjon med å jobbe på julaften i fotobutikken i byen min, det er hyggelig stemning, julemusikk i form av jazz, reinsdyrhorn og julekuler i ørene. Og jeg hadde de beste kollegaene der.
  Dessverre har jeg flyttet til Oslo nå, så det blir ikke helt det samme..

 18. Amanda
  17:38, 22 Oct 2015 / 17:38

  På kvelden på lille julaften møtes den nærmeste familien til en avslappet middag bestående av pappas hjemmelagde sushi og pecanpai til dessert. Hvorfor vi har endt opp med nettopp disse rettene vet jeg ikke, men det har nå vært sånn helt siden jeg var liten. På selve julaften er vi derimot litt mer tradisjonelle; Vi drar vi på julegudstjeneste i domkirken i Oslo tidligtidligtidlig på morgenen når det fortsatt er mørkt og folketomt i gatene, og når denne er over spaserer vi vanligvis opp til W.B Samson og koser oss med en varm sjokolade. Noen ganger tar vi en tur innom den store bokbutikken på Egertorget. Der er det for så vidt kjempefint å gå resten av året også! Senere på kvelden pleier vi å spise ribbe, gå rundt juletreet, åpne pakker…alt det der. Det beste ved hele julen syns nå jeg er første juledag – da har vi ingen forpliktelser og bare koser oss. Det er så og si en regel at alle må ha på seg pysjen hele dagen og at ikke noe husarbeid skal gjøres :)

 19. 17:49, 22 Oct 2015 / 17:49

  radio, bare føtter i snøen, evige frokoster, hjemmelaget leverpostei. kyssing. lukten av nellik. alt det der.

 20. 20:43, 22 Oct 2015 / 20:43

  Ein fin juletradisjon vi har i heimen er at vi (les: eg og mamma) pyntar juletreet om morgonen på sjølve julafta, medan vi et godteri frå julestrømpa og ser på Tre Nøtter til Askepott. Og så fort treet er ferdigpynta fraktar vi (les: eg og pappa) alle gåvene frå skåpet i gangen og legg dei fint under treet. Ein veldig fin måte å byrje julafta på, synst eg! Dessutan er det vel og blitt ein tradisjon at vi oppbevarer alle gåvene oppå skåpet i gangen i tida fram mot julafta – trur foreldra mine byrja med det då eg var liten for å halde pakkane unna nyskjerrige barnehender, hehe.

  Gledar meg til å lese julemagasinet ditt! :)

 21. Maria
  22:35, 22 Oct 2015 / 22:35

  Ifjor endte jeg og familien (les: pappa, mamma, bestemor og bestefar) opp på sofaen foran Netflix på TV’en og så hele første sesong av Call the Midwife og glemte alle tradisjoner som kirkegåing, siste-liten-pynting og å pynte oss. Det var helt topp og en av de første julene i det huset uten stress.

  Den eneste tradisjonen som MÅ gjennomføres, er at pappa, som er kokk og bruker det meste av dagen på kjøkkenet med diverse kokkelering, tar seg en pause og ser Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på NRK1 og drikker god champagne sammen med meg.

  Gleder meg til julemagasin – tror det må sendes rundt om i landet!

 22. Stine
  23:01, 22 Oct 2015 / 23:01

  Åh! Som jeg gleder meg til advent, jul og julemagasin! I min familie har vi massevis av tradisjoner. I adventstida ser vi på håndballjentene, baker aniskringler og ringakaker(tradisjonsbakst fra Rana), feirer bursdagen min, har adventskalender osvosv. Noe av det fineste er at etter at vi har feiret bursdagen min (ca. Rundt den 19) fjerner vi alle tepper og duker i huset, da blir det skikkelig ukoselig å være hjemme. MEN den 22. pynter vi absolutt alt og får skikkelig julesjokk! Det er så deilig for hvis man ikke har kommet helt i julestemning til da så kan man ikke unngå å få det!

  • Ane
   11:37, 03 Nov 2015 / 11:37

   Artig! Vi har noe lignende, men går altså hele desember uten matter i huset. På lillejulaften (eller et par dager før) kommer de på, og DA er jula på tur! Men her i huset er det nok kamkake som er stasen ;)

 23. Marta
  23:16, 22 Oct 2015 / 23:16

  Det er så masse! Me er alltid ute i skogen (eventuelt hagen) og finn oss eit juletre, og det viktigaste er at me fell det sjølv. Og juletreet skal sjølvsagt pyntast vesle julafta, ikkje før. Det kan vera furu eller gran, det er ikkje like farleg. Og så må julemusa vera med – det er ein liten bamse som sit i treet kvart år, og som pappa dikta ei historie om då eg var ganske lita, og som eg framleis hugsar. Og pappa er ikkje den mest utgåande personen i verda akkurat, men slike ting gjer han.
  På julafta har det blitt ein ting at eg og bror min spring rundt i heile huset før middag for å henta alle pakkane og leggja dei under treet. Tippar det i utgangspunktet var ein måte å få oss ut av vegen på då me var mindre, men slik sett funkar det jo framleis. Og så er det finaste eg veit viss det faktisk er fint vêr fyrste/andre juledag, og me kan gå ein roleg tur i nærområdet. Eller viss det ikkje er fint vêr, og me kan sitja inne og lesa i alle julehefta (alltid Donald og Knoll&Tott + eit utval andre) me alltid får under juletreet i ein eigen pakke (frå julegeita) og bøkene me elles har fått heile dagen. Og gå rundt juletreet, sjølv om me ofte ikkje eigentleg er mange nok til å rekka heilt rundt. Og synga ljossongen kvar sundag i advent, noko eg etter kvart har måtta gjera for meg sjølv på studenthybelen, men framleis like standhaftig. Dei siste åra har det eigentleg blitt ein like viktig juletradisjon å koma heim til mamma og pappa og flata heilt ut – gjerne med tåra i auga og totalt utslitt av fyrste semester og heimlengt. Jul!

 24. 00:13, 23 Oct 2015 / 00:13

  Tradisjonene varierer litt etter hvor vi feirer jul, men som regel feires den hos pappa. En tradisjon vi har her er at om morgenen på julaften spiser vi frokost sammen samtidig som jeg og storesøster tar bilde av de trøtte fjesene rundt bordet. Før vi kan begynne på middagen tar vi også et sitte-ved-bordet-bilde som ikke nødvendigvis blir veldig vakkert, men det er veldig gøy likevel :D Også må jeg ikke glemme at bestemor inviterer på juletrepynting på lillejulaften – der må man selvfølgelig stille opp.

  Kvar og korleis kan ein få tak i julemagasinet forresten? (:

 25. 00:14, 23 Oct 2015 / 00:14

  Eg bakar 20-25 små pepperkakehus og inviterer til pynting 1. Helga i desember. Galskap, men heilt nødvendig tradisjon.

 26. 01:28, 23 Oct 2015 / 01:28

  Hmm… Jeg og søsteren min pleide å ha tradisjonen om at vi valgte hver vår gave kvelden lille julaften, og om morgenen på julaften satt vi i en av sengene våre og åpnet gavene samtidig :) De siste årene valgte vi bare gaver fra hverandre.
  Etter at jeg og kjæresten ble sammen for nesten to år siden, har vi hatt en egen liten tradisjon i å se Muppets – en julefortelling, selv om ingen av oss har vokst opp med å se fast på den, så det ble vår greie :)

 27. Kristine
  07:52, 23 Oct 2015 / 07:52

  Min familie har endt opp med å feire jul på en ganske spesiell måte. Jeg har vel en såkalt “moderne” familie, det vil si at mamma og pappa skilte seg da jeg var rundt 13, begge har giftet seg på nytt og jeg har dermed både hel-, halv- og stesøsken. Heldigvis har mamma og pappa beholdt en god tone etter skilsmissen, og de lot derfor min (da 8 år gamle) søster få bestemme hvordan vi skulle feire jul. Hun ønsket at alle skulle feire sammen, så det har vi gjort siden (det er nå 10 år siden). Etter hvert som det har kommet flere inn i familien så har vi forsøkt å sette sammen alle tradisjonene, og har endt opp med å ha en skikkelig storfamilie-middag på julaften med thaimat som fôrrett (stemoren min er thai) og både pinnekjøtt og ribbe. Alle åpner pakker sammen etter middag og det er alltid bare god stemning :) det vil jeg si er vår absolutt beste tradisjon <3

 28. 08:14, 23 Oct 2015 / 08:14

  Gleder meg til magasinet er ute!
  Foreldrene mine skilte seg i 2008 (jeg var 16), så da måtte vi lage en del nye juletradisjoner. Pappa bor en time unna mamma nå, så de må hele tiden være i utvikling – og det er litt rart, men samtidig fint. Vi prøver å få til frokost hjemme hos den vi ikke skal være hos på kvelden, og jeg vil gjerne besøke kirkegårdene hvor vi har slektninger<3 Det er viktig for meg. I fjor feiret vi sammen hele familien; mamma, pappa og søsknene mine – og jeg setter så pris på at foreldrene våre er fleksible. De er kjempegode venner så det er ikke noe problem å feire sammen. Mamma er sykepleier, og jobber derfor annenhver jul – så det føles ikke like vondt å dra fra henne for å feire hos pappa.

  Vi får klemt inn de viktige tingene; julemorgen, julestrømpe, middagen og pakkeåpning (den er så gøy fordi vi har ei søster på 9 som får masse lego og sånn!!) – men det varierer jo hvor vi feirer og alt sånn. Etter skilsmissen har jeg begynt å skjønne at det ikke er så viktig å gjøre nøyaktig det samme hvert år, så lenge jeg får være med dem jeg er glad i + får spise ribbe :) Jeg og kjæresten går også på besøk til hverandre annenhvert år på juleaften siden vi feirer hos våre egne familier.

 29. Kristin uten blogg
  11:23, 23 Oct 2015 / 11:23

  Noe av det beste med å starte egen familie er å etablere egne gode rammer rundt feiring av høytider. Man husker tilbake på tradisjoner man selv er vokst opp med, og innser at det viktigste ikke er hva man gjør, men hvilke følelser det frembringer når du gjør det. Vi har flyttet grøt med mandel til lillejulaften og etablert fast tradisjon med å invitere all familie på begge sider. Samtidig får vi utvekslet julegaver. Vi pynter treet lillejulaften, treet felles av oss selv på egen eiendom. På morgenen julaften er hele familien i sving med å legge gavene under treet. Det er tre nøtter til askepott, som mine små døtre heldigvis liker like godt som jeg selv. I år tror jeg vi skal ta jentene med på familiegudstjeneste for å synge julesalmer og komme i ekte stemning. Nå mens jentene er små lar vi dem åpne sine gaver før de må legges – skjønt i fjor tror jeg de ble så trøtte at vi lot noen ligge over til første juledag. Så åpner min mann og jeg våre gaver i stillheten som senker seg når barna sover. Jul handler for meg nå aller mest om familie, nærhet og ro. Vi har valgt å ikke måtte gjennomføre alle familiemiddager i løpet av romjula – vi bor såpass nært at dette kan vi gjøre hele året. I stedet lar vi romjula gå i sneglefart for å kose oss skikkelig sammen i kjernefamilien.

 30. Ragnhild
  12:32, 23 Oct 2015 / 12:32

  Sjølv om det er mange år sidan eg flytta heimefrå, er eg heime på slekstgarden kvar jul og kan ikkje tenke meg ei anna feiring. Vi går på skogen og feller juletre, eitt til oss og eitt til besteforelda mine, eit par dagar før julaftan. Tidlegare i desember har nokon i familien gått og hengt band på dei finaste trea så dei skal bli lette å finne. Vi pyntar treet vesle julaftan, eg og brørne mine, med den same julepynten vi har brukt i 20 år. Heimesydde korger, tova dompappar, raude kuler. Da blir eg fylt av julekjensle og familiekjærleik og blir rørt, kvart år (blir rørt berre eg skriv dette). På dagen den 24. har vi besøk av den nærmaste slekta, vi et risgraut og så går vi på låven for å gi graut til nissen, og vi syng På låven sitter nissen. Sjølv om sjølv dei yngste søskenbarna mine no er for gamle til å tru på nissen, er dette ein tradisjon vi ikkje vi gi slipp på! Julaftan etter fjøstid et vi ribbe og et heimelaga is (katten får også ein ekstra godbit), så et vi kaker og drikk kaffe og opnar gåver i stova medan peisen brenn. Åh, jul <3! Gler meg på magasinet ditt, Mariell!

 31. 09:27, 24 Oct 2015 / 09:27

  jeg gleder meg sånn til julemagasinet!
  jeg har hatt en pause fra jul for jeg orket ikke mer, de siste to årene har jeg tatt med kjæresten min og vært i utlandet, langt fra det hele. men i år skal vi være hjemme i Norge igjen. målet er å skape nye tradisjoner, med mindre stress og press og mas, og mer glede og avslapning og gode følelser.
  tenker at julemagasinet kan være en fin hjelp for å nå det målet!

 32. Anja
  11:15, 24 Oct 2015 / 11:15

  Eg gler meg til julemagasinet ditt! Du altså :)

  Eg driv på og lagar nye tradisjonar med mannen min og den vesle guten min på rett over året. Kjem til å halde fast i nokre av dei gamle også, og henter inspirasjon frå omverda til dei nye. Så då er det jo supert at du skriv om dette!

  Ting eg vil halde fast i (utanom dei typiske “pynte juletreet og sjå Grevinnen og Hovmesteren”):
  – julekakebakehelg med venninner: me set av ei helg, vel ei oppskrift kvar og handlar inn til denne, lagar kaker saman, ser julefilm og et oss inn i adventstida
  – Lushbad lille julaftan saman med mannen
  – Amerikansk thanksgiving dinner er starten på adventstida for oss og vennegjengen/familien
  – kjøpe ei ny julekule til vesleguten kvar jul som han skal få ha i sin eigen juleboks og hengje på treet lille julaftan. Når han flyttar ut skal han få med seg alle til sin nye heim. I fjor fekk han ei kvit kanin. Når han vert eldre får han sjølvsagt velje ut kula sjølv
  – stor julelunsj julaftan, med alt ein ynskjer på koldtbordet. Så slepp magen skrika etter pinnakjøt allereie klokka to

  Ting eg vil prøve:
  – lage eggnog
  – julefilmmaraton ei helg i desember
  – dra på Sverresborg (Trondheim) sin julmarknad og juletretenning saman med vesleguten og dei gode, raude kjakane hans
  – lage britisk juleskinke og mince pies
  – dra på sledetur i skogen med hest og dombjøller og faklar, og bål med pølser, kakao og marshmallows når me kjem fram. Hallo liksom.
  – sende ut julekort med bilete av ein kjekk liten gut som veks litt for kvart år som går (pluss aventuelt fleire tilskot i familien etter kvart)

 33. 00:34, 25 Oct 2015 / 00:34

  gleder meg helt vilt til julemagasinet! elsker jul, jul, jul.

  juletradisjoner for meg er hva jeg har vokst opp med sammen med mamma. vi spiser julegrøt på lille julaften og pynter treet sent på kvelden. på julaften får man sove så lenge man vil, men i praksis er dette bare til klokka 08 omtrent, for da begynner historien om snikker andersen på nrk. ellers er vi vel som folk flest som ser julerekka på nrk med askepott og disney. vi spiser alltid middag klokka 17, og mamma er den som er mest spent på pakkene. vet at hun enda står opp midt på natta for å kjenne og klemme. det er så gøy! jul handler om glede, og om minner fra jeg var liten. og det er så koselig!

  om to år skal jeg for første gang feire jul uten mamma. for da skal jeg og samboeren min + magnus, sønnen vår, feire hjemme hos oss selv, alene. nye tradisjoner skal skapes, og jeg håper magnus blir like glad i jul som mammaen sin.

 34. Randi
  13:50, 25 Oct 2015 / 13:50

  Hei! Juletradisjoner er noe jeg har tenkt en del på i år, for i år skal jeg for første gang feire jul alene og uten familie og venner hjemmefra, i Australia, hvor jeg bor og hvor ingenting på noen måte minner om norsk jul, naturlig nok. Det blir pepperkake-iskrem og krydder-isteer og vannmelon stukket ut med pepperkakefigurer, og nisser av jordbær og krem, og “julesalat” med mango og granateple; i det hele tatt en ganske annen opplevelse.

  Juletradisjoner jeg kommer til å savne er å pynte juletreet (alltid min jobb i vår familie), adventskalenderne rundt omkring i huset, å dra til Hadeland Glassverk etter at det har blitt mørkt og gå mellom de mørke husene og se på julelysene, julegudstjenester, julekonserter (jo flere jo bedre), og julegaveåpning tidlig på morgenen første juledag, alle ikledd pyjamas. Det siste har vært en tradisjon i vår familie siden jeg og min bror var små, og jeg elsker det.

  En annen juletradisjon jeg vet om er noe foreldrene til min tyske venninne Mara alltid gjorde, nemlig å stenge døren til stuen på kvelden lille juleaften for å pynte juletreet, sånn at de fire døtrene skulle kunne komme inn til et helt forvandlet rom morgenen neste dag. For å hindre døtrene i å kikke inn gjennom nøkkelhullet tok foreldrene en prismekrystall og hang opp på innsiden; å kikke gjennom nøkkelhullet og se bare glitter og lys som ble reflektert gjennom prisme var blant Maras favoritt barndoms- og juleminner.

  Gleder meg veldig til julemagasinet! :)

 35. 15:09, 25 Oct 2015 / 15:09

  Jeg har laga meg noen egne juletradisjoner etter at farmor døde og jula ikke lenger var som den skulle. Jeg bytter på hvor jeg feirer jul nå, så ingenting blir liksom det samme – men det som er det samme hvert år, og har vært det en god stund:
  – å ha lille julaften-pils med de vennene som enten venter med å dra hjem til julaften, eller som har kommet hjem til Oslo for jula der vi ser Grevinnen og hovmesteren og skåler i juleøl eller brus og prater om alt som har skjedd sida sist – på Teddys i Oslo

  – å se jule-episoder av mine favoritt tv-serier, gjerne en hel kveld satt av til dette. De beste favorittene: Juleepisoden i Studio 60, New Girl-episoden med alle juleselskapene, Ally McBeal – egentlig hvilken som helst, Ally elsker jula, så det er minst 3-4 i hver sesong.

  – å se The Family Stone 1. juledag for meg selv for å huske at selv om jula ikke alltid blir som den skal, så kan den være fin allikevel

  – bake pepperkaker

  – helle julemarsipan i nisseskåla jeg arva av farmor og ha den framme på pulten hver dag i hele desember, det er lov å spise julemarsipan hver dag – i hvert fall i hele advent!

 36. 20:09, 25 Oct 2015 / 20:09

  Jeg begynner aldri med å spise pepperkaker, marsipan, etc. før 1. advent. Men jeg kjøper det før, ellers er alt jeg vil ha utsolgt. Jeg vil bare ikke tenke på jul før det er på tide. Og tiden er ikke i slutten av August.

  Jeg og søsteren min baker en stor mengder av pepperkaker som rekker til slutten av mars, litt før jul. Dagen etter vi begge har kommet hjemm til foreldrene våres flest. Mamma og mormor baker også kjeks, men uten oss. Det blir for mye rot.

  I familien min flytter juletreet inn i stuen på julaften, eller dagen før, og det har blitt mitt ansvar å pynte den. Vi må krangle minst en gang mens vi stiller opp treet.

  Så har jeg lagt en egen tradisjon, det er å kjøpe en fin kjole til meg – eller kanskje to. Denne kjolen får bli julekjolen. På shoppingturen bruker jeg også å kjøpe gavene til meg selv. Det har jeg begynnt med noen år siden, da vi sluttet å kjøpe så mange gavene til hverandre men heller en sak man visste den andre ville ha. For eksempel parfyme jeg har tenkt på hele året eller noe annet spesiellt.

 37. 09:05, 26 Oct 2015 / 09:05

  Vi har med eget hus og 2 unger endelig fått lage egne tradisjoner, og det til gangs! Dagene er planlagt fra lillejulaften til langt uti romjula, og derfor er det ekstra viktig for meg å gå i kirka på julaften. Med mann og barn i bunad og kofter stresser vi oss alltid avsted, men når vi først er der, og klokkene kimer, og jeg kan lukke øynene og ta inn julestemninga – DA blir det jul for meg. I jula tenker en jo gjerne ekstra mye på de en savner og skulle ønske var her sammen med oss, og i kirka er det rom og tid til å tenke på dem. Og med “Nord-norsk julesalme” og “Deilig er jorden” med meg i hjertet så blir savnet og melankolien igjen i kirka, og resten av dagen blir bare så fin. På sparketuren hjem til julemiddagen når julestemninga sitt definitive høydepunkt. Gleder meg! <3

 38. Helena
  12:16, 26 Oct 2015 / 12:16

  Hvert år bytter meg og min storesøster seng lille julaften! Har gjort det så lenge jeg kan huske.

 39. Kristin
  21:34, 26 Oct 2015 / 21:34

  Etter at vi har pakket opp alle pakkene på kvelden, og pappa og eventuelle besteforeldre er så trøtte at de så vidt klarer å holde øynene åpne, tar vi tre sanger rundt juletreet. De raskeste med bevegelser er aller morsomst. :)

  Kan man forresten gi adventspakke til seg selv også? :)

 40. Pingback: Q? – hjartesmil
 41. Maren
  23:13, 27 Oct 2015 / 23:13

  Det beste minnet jeg har er når pappa på julaften står over grytene hele dagen, men valfarter mellom stua og kjøkkenet for å se litt Disney-jul, litt Karl Bertil Jönson og litt Snekker Andersen. Han går rundt i et knall rødt forkle (et slikt rundt halsen) med grønne volanger og en grell gull-bjelle på brystet. Dette har han også på seg når vi spiser julemiddagen. Vi spør hvert år hvorfor han ikke bare kan ta det av seg, men han bare “hvorfor det? Det er jo så fint”. Og hunden vår, Henny, har rød sløyfe rundt halsen og skjønner at julaften ikke er som alle andre aftener.

 42. Helene
  11:02, 28 Oct 2015 / 11:02

  Jeg og mannen min ELSKER julefilmer, og har siden vi ble sammen for 11 år siden samlet julefilmer/DVD’er. Hvert år legger vi til én ny julefilm til samlinga vår, og vi ser selvfølgelig alle filmene i løpet av desember. Det er like stas hvert år å åpne eska med julefilmer 1. søndag i advent – det gir sånn julestemning! Det begynte med Home Alone 1, som var begges favoritt fra før, og jeg gleder meg som et lite barn til å finne den ellevte filmen til samlinga vår i år. En koselig, liten tradisjon :)

 43. Elisabeth
  13:48, 28 Oct 2015 / 13:48

  Tradisjonane heime har alltid vore å henta juletre i skogen vetle julafta og nyta rakfisk(<3) på kvelden etterfulgt av Grevinnen og hovmesteren. På julafta skal dagen nytast med julesokken foran askepott og diverse tvprogram, ein tur ut til hestane og hunden med julegodtet deirast, litt leiking i snøen og selvfølgelig graut til lunsj. Det er ingenting som gir meg like mykje julestemning som når Fager er Jordi er allsang i kyrkja, det er ekstra stas fordi alle venner også er der og eg får sett dei på den finaste dagen i året før me alle reiser heim til familiane våre. Heime venter nydeleg pinnekjøt og julegåveåpning som varer i timesvis sidan alle følgjer med på kva alle får. Nå fekk eg julestemning!!
  Eg må berre dela ein oppleving eg hadde på utvekslingsår i USA. Eg budde med ei tysk jente saman med eit amerikansk ektepar og nokre veker før jul reiste me å kjøpte 3 juletre. Eit til kvar av jentene i huset. Søstra mi pynta sitt i musikktema med små instrument figurar, notar osv. Vertsmor hadde eit gardstre fylt med dyrefigurar, gardshus og rutete lenker. Mitt tre vart vel diskotreet med glitter, knæsje fargar (mest rosa), lenker, pompoms og sølv. Eg tykte egentlig at det var ein veldig artig tradisjon det å finne noko som har inspirert iløpet av året (eller berre noko ein har lyst å pynte treet som) og deretter pynte det utifrå det. Men så er det også noko tradisjon i sjølve julepyntet som ein har nytta heile livet. Får sjå den gongen eg skal pynte tre i eige hus! :) Julemagasinet ditt er bestilt, no gledar eg til å få det i posten. Eksamenstida blir kanskje ikkje så gale likavel! Holdt på å sei god jul som avslutning, men kanskje litt tidleg. Kos deg med julestemninga :)

 44. Mathilde
  00:36, 30 Oct 2015 / 00:36

  For meg var jul det aller mest magiske i verden. I en villa med uendelige hemmelige kriker var jula akkurat sånn som jul skal være. Frostroser, lakkrøde treepler, opptent peis og ulidelig mye venting. Det var mange tradisjoner – alle sammen like fine.

  Men ettersom tida har gått, med foreldre i to ulike landsdeler, besteforeldre som har blitt eldre, og når en selv jo også har blitt litt voksen, har magien dødd sakte ut. Det ble mest stress og mas. Men så har jeg verdens fineste mamma, som bestemte seg for at – når alt nå ble som det ble, så kan vi lage vår helt egne jul, en jul med alt det fine som vi synes er viktig.

  Så nå kjøper vi det stusseligste treet vi finner, fordi vi da får til å bære det hjem – to moderne kvinner med lite armmuskler. Vi inviterer alle de vennene vi liker på (ikke julegrøt, men) juleminestrone, med mandel og gave, siste søndag i advent. Vi hører på Bugge Wesseltoft og Chet Baker og Sufjan Stevens, og den gamle kassetten med Putti Plutti Pott, mens vi skriver laaange julebrev og lager fiiine julegaver og flytter alle sofaputene til gulvet foran jøtul og drikker te og kjenner at vi blir litt roligere.

  Treet pyntes (minimalistisk, som en konsekvens av stusselig trevalg) kvelden før kvelden, og vi drikker rødvin og spiller Trivial Pursuit, den -87-utgaven vi alltid har hatt, og som vi begynner å kunne alle svarene til. Og så begynner det…

  Til frokost spiser vi flettarundstykker med valmuefrø, fordi alt må være litt finere til jul, drikker varm sjokolade og gråter oss gjennom tre nøtter og julestjernen. I stedet for å bli rastløse av å sitte inne og vente, rusler vi en tur langs fjæra og blåser frostringer og blir ydmyke av hvor fint lys det faktisk er ute på julaften mens alle andre sitter inne og glemmer å få det med seg.
  Så brenner vi sausen og må lage en ny til den overraskende perfekte elgsteken, ser sølvguttene synge, tenner lysene i treet, pakker opp gavene én og én, sakte og møysommelig fordi det er så utrolig hyggelig at noen tar seg tid til å gi deg noe midt oppi alt. Til slutt mikser vi fryktelige drinker av det som finnes i barskapet og ler oss ihjel av hvor fint alt egentlig er.

  Og siden vennene mine også har blitt litt slitne av alt julemaset, pleier vi å feire en ekstra julaften midt i romjula, der vi åpner hverandres gaver, spiser ost og kjeks og bruker pakkebåndene som hårpynt mens vi drikker enda mer vin, fordi vin er skikkelig bra. Også ser vi både Love Actually og The Holiday og er litt gladtriste fordi det snart er hverdag igjen.

  Så alt i alt er vel jul fortsatt det mest magiske i verden.

  Takk for at du lager et julemagasin jeg faaktisk gleder meg til å lese, det blir deilig midt oppi den styggfine førjulskarusellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *