storing and editing photos.

1
eg tek titusenvis av bilder i løpet av eit år, og brukar meir tid i bridge enn med vennene mine. <- true story. eg abonnerer på adobe-produkta (altså lovlig, starta med det i fjor ein gong) og betalar rundt 500 kroner i månaden for å ha bridge, photoshop, indesign og premiere. for rein bilderedigering brukar eg kun bridge, med mindre det er noko som må fjernast (typ ei kvise på ei brud eller lignande, men dette brukar eg óg bridge til av og til). tenkte å visa litt korleis rutina mi er, bli med! om de treng å sjå nokon av bildene større, klikk på dei så kjem de til flickr der de kan sjå dei ganske store.

redigering.
her er minnekortlesaren min. det er ein kjapp sandisk. dette er min tredje av den samme sorten. den er stødig, men sidan eg reiser så mykje har eg kverka eit par i koffertar og lignande. når eg er heime ligg den i ein solbrilleboks fra miu miu på pulten min. minnekorta mine er óg fra sandisk, for dei er kjappe og stabile og varar i evighetar. dei må vera kjappe, for kameraet mitt tar store filer (fotograferer kun i RAW-format) og på bryllupsjobb hadde det vore heilt øydeleggande om kameraet mitt ikkje klarte å ta eit bilete fordi minnekortet var for treigt. dei eg har er 60MB/s, og eg brukar nesten kun dei på 32GB.

redigering.
obs triks: mitt beste verktøy, både heime og på oppdrag, er denne samanleggbare reflektoren. den kosta meg eit par hundrelappar på amazon og eg brukar den nesten kvar dag, til og med til instagram-bilder(!).

redigering.
sånn ser pulten min ut, forresten. det blir heldigvis så rotete av minnekortlesaren at eg er kjapp med å få den tilbake i boksen.

editing.
når eg har kobla til minnekortet i lesaren, opnar eg bridge.

editing.
også klikkar eg her, på get photos from camera. hadde adobe-produkta på norsk, men vart så forvirra i photoshop og indesign sidan eg har brukt dei på engelsk i ti år at eg skifta tilbake til engelsk.

editing.
da kjem denne opp! eg fiklar ikkje så mykje her, men eg legg inn navnet mitt i metadata. det treng ein ikkje å gjera kvar gong, det berre står det som har stått der før. eg organiserer bildene mine i mapper som heiter dagens dato, og det gjer filene óg. klikk på get media.

editing.
etterpå slettar eg bildene fra minnekortet. obs: kan lønna seg å óg formatera minnekortet av og til, dette gjer ein i kameraet.

editing.
da opnar mappa seg i bridge, det ser sånn ut. eg har folders til venstre, content i midten og preview som den største.

editing.
så til korleis eg organiserer. om eg har vore på ein større jobb, går eg gjennom bilder og slettar alle eg iallfall ikkje skal ha. så markerar eg alle bildene eg likar med blå (review, cmd/ctrl+9). da har eg gjerne fleire hundre bilder på review, også går eg gjennom dei fleire gongar og smalar det ut til eg har berre dei beste bildene igjen på raud (select, cmd/ctrl+6). til vanlige bilder og mindre mengder bilder, som her, så er det heilt tilfeldig kva farge eg brukar. eg markerer uansett alle bildene eg skal redigera med den samme fargen.

editing.
og når eg har markert bildene eg skal redigera, klikkar eg på cmd/ctrl+R.

editing.
da opnar bildet seg i camera raw. det er her eg redigerer bildene mine.

editing.
og sidan eg er både lat og lur og effektiv, klikkar eg her.

editing.
og her.

editing.
da opnar det seg ei mappe med presets eg har laga sjølv, altså redigeringar eg har gjort før. la meg forklara: alle RAW-filer har ein kompis som heiter XMP. XMP-fila er den fila som seier korleis innstillingane er. om RAW-bildet er ingrediensen er XMP-fila oppskrifta. når ein redigerer raw-fila oppdaterer XMP-fila seg etter det, og om ein er spesielt fornøgd med ei redigering, kan ein lagra presets, eller settings som det heiter i dette programmet, og bruka dei om og om igjen. den eg brukar mest til vanlige bilder heiter paris, fordi eg redigerte eit foto fra paris som eg vart så fornøgd med at eg lagra innstillingane.

editing.
da ser bildet plutseleg slik ut! du kan sjå alle innstillingane som har endra seg til høgre her, pluss at alle dei andre flikane der oppe har små endringar óg. alle bilder er jo forskjellige, så eg jobbar alltid litt meir på bildet etter at eg har lagt inn ein preset. min einaste anbefaling til folk som vil bli flinkare på redigering er: rediger. alle som eg veit som er flinke på bildebehandling har lagt ned hundrevis med timar på det. og først når ein er blitt god kan ein laga snarvegar for seg sjølv som faktisk makes sense.

editing.
sånn! fornøgd.

editing.
da klikkar eg på save image nede til venstre.

editing.
og velger mappe. eg organiserer bilder til bloggen i ei mappe som heiter bloggbilder (originalt!). under den ligg det mapper for kvart år, og under dei ligg det mapper for kvar månad.

editing.
sånn ser det ut da. lagrar bildene med dagens dato og ein seriekode, så dei er enklare å søka opp i datamaskina mi. har maksimum kvalitet og copyright som metadata. her kan du óg bestemma kor store filene skal vera. klikk på save, også på done!

editing.
da ser det sånn ut i bridge.

editing.
det siste eg gjer før eg er ferdig er at eg velger bildene som eg ikkje har merka av, altså no label, og slettar dei fra mappa.

håpar eg forklarte meg okei, legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarar under her!

*translation:
i take tens of thousands of photos every year, and i spend more time in bridge than with my friends <- true story. i have an adobe subscription since last year, and i pay monthly to have bridge, photoshop, indesign and premiere. for image editing, i purely use bridge, unless something needs massive retouching. i thought i’d show you my routine.

i use a sandisk memory card reader, this is the third one i’ve had of the same kind. it’s sturdy but i’ve ruined a couple during travels. when i’m at home it’s in a sunglass box from miu miu on my desk. my memory cards are also from sandisk, they are fast (mine are 60MB/s) and last a lifetime.i need them to be big and fast, since i only shoot RAW and the files are very big.

when i’ve attached the memory card reader to my computer, i open bridge and click the camera icon in the top left menu. i then get the photos from the camera and delete them after. i organize them by marking them by importance or occasion by applying colors (ctrl/cmd+6,7,8,9 for the different colors). when i’ve selected the images i want to edit, i click cmd+R. that opens the camera raw, which is where i edit my photos.

since i’m both lazy and savvy, i click the icon to the right above the settings, and click load preset.

i’ve made my own presets in the past few years and i find they make my process go a lot faster. i always spend some time redoing the settings after i’ve loaded a setting. i know some of you want to know how i edit my photos, but all i can say is: if you want to get better at editing photos, then you have to edit photos. everyone i know who is good at it has spent hundreds of hours doing it.

i save my photos (for the blog anyway) in folders that are blog photos > year > month. the last thing i do is delete all the images i’m not using!  that’s how i do. please feel free to ask me questions and leave comments below.

Follow:
Share:

9 Comments

 1. 11:41, 11 Feb 2015 / 11:41

  Oi, dette var genialt! Jeg har brukt Bridge til å redigere flere bilder samtidig og lage PDF-filer som kundene får velge bilder fra, men jeg redigerer aldri bildene mine i Bridge, men det er rett og slett fordi jeg aldri har satt meg inn i hvordan man gjør det. Nå åpnet det seg en helt ny verden for meg, takktakk!

  • mariell.
   Author
   15:53, 11 Feb 2015 / 15:53

   versågod, det er fint å høyra at det faktisk kan hjelpa nokon! eg er frelst av bridge, syns det er rart at ikkje fleire brukar det til redigering.

 2. 13:43, 11 Feb 2015 / 13:43

  vad kul att få se hur du gör! har två frågor.
  1. vad heter typsnittet i första bilden?
  2. hade önskat att varje stycke i din text hade översatts direkt efter, och inte längst ner samlat. känns som att en tappar samhörigheten med bilderna om en läser all text (om man inte vill läsa på norska) längst ner under translation. fast det kanske blir drygt för de som läser på norska, iförsig…. äsch. ett förslag bara! :)
  tack för en fin, välarbetad och härlig blogg! <3

 3. Trine
  16:27, 11 Feb 2015 / 16:27

  Aah, så bra! Eg har aldri heilt satt meg inn i bridge, sjølv om eg har det lovlig, så no trur eg rett og slett eg skal byrje med det! Takk for info!

 4. 19:07, 12 Feb 2015 / 19:07

  for et knallbra, grundig og nyttig innlegg! tusen takk for tips!

 5. Irene
  19:08, 13 Feb 2015 / 19:08

  Så mange gode tips! Takk for innlegget!

 6. 13:10, 09 Mar 2015 / 13:10

  dette innlegget : <3 ! takk for at du deler av din kunnskap og viten! jeg lærte masse.

  • mariell.
   Author
   08:55, 10 Mar 2015 / 08:55

   så bra!!! det er godt å høyra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *