Q?

the pourno er det så lenge sidan me har hatt ein ordentlig spørsmålsrunde her, eg merkar det godt på mengda spørsmålsteikn som ligg i kommentarfeltet, i mailinnboksen min og på instagram. og eg elskar jo det, det gjer meg så glad å kommunisera med alle dei fine folka som finn det for godt å besøka meg her kvar dag og bruka tid på å lesa det eg skriv. sidan det passar meg ypperleg å ligga i graset med datamaskina mi og svara på spørsmåla dykkar, tenkte eg at me køyrer igang med ein spørsmålsrunde!

så, spør i veg om london, om kjærleik, om skriving og heile den prosessen, om jobb, om jostein, om venner, om bryllup, kva som helst. så skal eg svara så godt som eg kan. <3 ha ein nydeleg dag i sola, alle saman!

*translation:
it’s been so long since my last q&a here, i can tell from the sheer number of questionmarks in the comments here, in my mail inbox and on my instagram. and i love it, it makes me so happy to communicate with all you lovely people who take time out of your day to come in here and read my words. since it suits me perfectly to lay in the grass answering your questions, i thought it would be perfect to do a q&a now. 

so, ask away! about london, abour love, on writing and the whole book process, about work, about jostein, about friends, about the wedding, anything. and i will do my best to answer you. <3 have a lovely day in the sun, everyone!

 

Follow:
Share:

51 Comments

 1. 10:43, 19 Jun 2014 / 10:43

  jeg er nysgjerrig på absolutt alt (som dere vet og tenker og vil dele med bloggen) om bryllupet!

 2. 11:12, 19 Jun 2014 / 11:12

  kordan klarer du å holde fotoinspirasjonen(interessen?) oppe? jeg merket etter høst ifjor så dabbet den helt av og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for jeg vil jo bare ta bilder bilder bilder!

 3. 11:29, 19 Jun 2014 / 11:29

  Hva koster det om du skal lage et bloggdesign? Hvor lang tid bruker du på et design?

  Hva liker du best å skrive om på bloggen din?

  Hvor ser du for deg at du kommer til å slå deg ned for godt en gang?

  Ønsker du deg barn?

 4. nougatcrisp
  11:54, 19 Jun 2014 / 11:54

  Du skriver mye om feminisme og virker veldig trygg og bevisst rundt dette her med utseende og medias fremstilling av hva som er vakkert. Jeg lurer på hva slags forhold du har til din egen kropp?

 5. K.
  12:11, 19 Jun 2014 / 12:11

  Har du noen bøker på nynorsk å anbefale?:-)

 6. vanja
  12:45, 19 Jun 2014 / 12:45

  Drømmer du noen gang om store reiser til steder lang vekk? Hvor kunne du tenkt deg å reise, om det bare hadde vært enklere å komme seg dit, eller enklere å bare legge fra seg alt , pakke sekken og dra?

 7. Kristin uten blogg
  12:46, 19 Jun 2014 / 12:46

  Får vi noen gang lese mer om Lucy og Jakob, tror du?

  Hva er det viktigste å få med seg dersom man er i Indre Sogn ei helg?

 8. Hanne
  12:51, 19 Jun 2014 / 12:51

  Når dere skal planlegge bryllup, tenker dere mye på økonomi? Hva gjør dere i såfall for å holde utgiftene nede? Og hvordan bestemmer dere hvem dere skal invitere? Har dere noen begrensinger på antall inviterte?

 9. Vera
  13:00, 19 Jun 2014 / 13:00

  såg du alltid for deg å arbeide med noko kreativt og som frilanser? har du tips til korleis ein skal tørre å velge det ein draumar om istaden for det som er det sikraste kortet?

 10. Andrea
  14:02, 19 Jun 2014 / 14:02

  Du har kanskje skrevet om det tidligere, men hvilke praktiske tips har du til de som ønsker å flytte til London? Hvordan gikk dere fram, og hva er lurt å tenke og være forberedt på?

  Drømmer dere om å bo i andre land? Hvordan og hvor vil dere bo når dere får barn?

 11. 14:31, 19 Jun 2014 / 14:31

  I recently started reading your blog, and I’m sure I’m not the only new one here, so would you please tell us a few things about yourself?

  Ps.
  There is a typo in your “everyday life”-category ;)

 12. oda
  14:46, 19 Jun 2014 / 14:46

  ser du på deg sjølv som ein feminist? gjer du noko aktivt for å bringa forandring til samfunnet me lev i?

 13. Emma
  15:18, 19 Jun 2014 / 15:18

  Hei!

  Jeg lurer også på hvordan dere tenker rent økonomisk rundt bryllupet. Hva prioriterer dere å legge penger på? Kjæresten min og jeg planlegger å gifte oss, men vi verken kan eller vil ha et dyrt bryllup. Om du har smarte pengesparende og DIY-tips hadde det vært supert om du vil dele dem!

  En annen ting: jeg liker bloggen din veldig godt og har fulgt den i mange år. Synes imidlertid at blogginleggene har vært litt lite varierte den siste tiden. Her om dagen satt jeg og leste gjennom arkivet ditt fra 2010 og 2011, og innleggene var så mye mer varierte back then! I dag blir det liksom veldig mye du-og-jostein-på-oppdagelsesferd-i-london-og-deler-en-kake-og-drar-hjem-og-lager-middag. Jeg savner kanskje litt andre vinklinger og flere innlegg om stort og smått? Ikke bare “dette har jeg gjort i dag”. Noen tanker bare, det er din blogg og du skal selvfølgelig skrive akkurat som du selv vil! Resten av leserne dine er kanskje helt uenige i hva jeg synes :-)

  Klem, E.

 14. Maren
  17:03, 19 Jun 2014 / 17:03

  Hvem kom med idéen om å skrive bok?
  Kommer dere til å flytte tilbake til Norge igjen?
  Hvor kan jeg høre på komposisjonene til Jostein?

 15. 17:14, 19 Jun 2014 / 17:14

  I’m moving to London in september. We are three girls looking for an apartment but have no idea where to look. Which parts of London would you recommend to live in? Preferably in zone 1 or 2.

 16. Marit
  17:28, 19 Jun 2014 / 17:28

  Hva het den tapen du anbefalte for en tid tilbake, sånn til å henge opp bilder med?

 17. 18:16, 19 Jun 2014 / 18:16

  Hvordan lærte du deg å designe nettsider og hvilke programmer bruker du?

  ingvildklund.com

 18. Hanna
  19:46, 19 Jun 2014 / 19:46

  Hvordan blir samtalene etter hvert som man er i et forhold over lenger tid? Føler du at du har enda har igjen deler av Jostein å bli kjent med, eller blir du stadig overrasket over han?

  Hva er favorittseriene dine?

 19. Torita
  22:49, 19 Jun 2014 / 22:49

  Kommer jostein til å ta dreadsen til bryllupet?

 20. Sabina
  22:57, 19 Jun 2014 / 22:57

  Yes, jag älskar din blogg! Kan du inte visa mer av ditt hem och berätta lite om hur ni planerar med bröllopet!? ❤

 21. 23:43, 19 Jun 2014 / 23:43

  Lurer veldig på hva du synes om monstermenneske? Og om du har noen tanker rundt sykdommen hun har?

  <3

 22. Thea
  00:04, 20 Jun 2014 / 00:04

  Hvordan forsvarer du å ta betalt for alt mulig tull, sånn som “London-guiden”, da andre bloggere legger ut sånt gratis?
  Hvorfor sto det ikke navn på engangskamerafotografene du hadde med i de bladene dine? Det er da vel strengt talt ikke lov.

  • *
   11:03, 20 Jun 2014 / 11:03

   Jeg kjøpte London-guiden sist jeg dro dit og brukte den masse, hadde nok brukt mange, mange timer på nettet om jeg skulle researchet meg frem til stedene på egenhånd. Dessuten var det en fin måte å utforske steder som ikke er så turistifiserte, så jeg er veldig fornøyd.
   Synes det er flott at Mariell vet å ta betalt for et godt stykke arbeid, så får de som ikke synes det er verdt det la vær å kjøpe. Så enkelt er det.

   • Andrea
    13:38, 20 Jun 2014 / 13:38

    For en krass tone! Det er jo fordi hun er journalist og har laget et produkt. Bloggen kan vi jo fortsatt lage gratis, men synes du at hun skal gi bort romanen de har skrevet gratis også da eller…? Er bare rett og rimelig at hun selger guiden. Det er faktisk en selvfølge!

    Gleder meg forøvrig til/om den kommer i papirutgave!

    • Andrea
     13:39, 20 Jun 2014 / 13:39

     lese*, og denne kommentaren skulle stå under Thea’s kommentar.

   • 10:25, 21 Jun 2014 / 10:25

    Thea: Det er nesten så jeg mistenker deg å formulere deg slik kun for å provosere. Argumentet med at fordi “andre bloggere gjør det gratis” blir ganske tynt. Hjartesmil er en unik blogg på mange måter, men også fordi den er fri for mineralpudder, rabattkoder og annet som en del bloggere får gode inntekter fra.
    At Mariell tar en sum for et solid stykke arbeid hun har gjort er helt normalt og rett.

    • Thea
     23:35, 22 Jun 2014 / 23:35

     Blogger uten pudder lager gratis guider.

     • mariell.
      Author
      12:41, 23 Jun 2014 / 12:41

      eg har ikkje eingang lyst til å bruka av energien min på å gi deg eit svar. eg berre vil at du skal vita at det er sånne personar som deg og sånne tankar som gjer det så jævlig vanskelig for unge jenter å ta betalt for det dei har arbeida for, og føla at dei er verdt pengane dei har jobba for. eg har ingen kvaler med å ta betalt for arbeidet mitt, og det har ikkje dei hundrevis av personane som har betalt for det heller.

  • Kristin uten blogg
   12:41, 24 Jun 2014 / 12:41

   Thea: Hvordan forsvarer du å være vant til å benytte deg av “alt mulig tull” gratis? Det er ingen som kan leve av ingenting, så hvorfor skal du få ting gratis fra Mariell?

 23. 09:08, 20 Jun 2014 / 09:08

  I hope my question doesn’t sound indiscreet, but could you tell us if the jobs you both have are rewarding enough to get married and have a normal life in London? I’m only asking this because we dream of doing something similar with my boyfriend and we’d both love to be able to have more artistic jobs, but where I live now we got financial issues on a daily basis, let alone get married and live by ourselves. But I guess in UK chances of having a good job are higher, especially in a creative profession.

 24. Lina
  09:20, 20 Jun 2014 / 09:20

  Har du noen tips for å finne leilighet i Paris? Hvordan gikk du fram? Hvilke papirer er viktig?

 25. 10:38, 20 Jun 2014 / 10:38

  Hvilket redigerings-program bruker du, og hvilket filter blir brukt for å gjøre bildene så matte og fine? Har du funnet brudekjole enda? Jeg skal flytte til England, London fra trygge Sørlandet her hjemme i Norge. Har du noen reisetips eller noe jeg burde tenke på å få gjort før jeg reiser? :)

 26. Sofie
  11:00, 20 Jun 2014 / 11:00

  Hvordan gikk det med skjørtet du hadde lyst til å sy?
  Hvorfor skriver du på nynorsk?
  Jeg lurer også på, som noen før meg, om du har noen nynorske bøker å anbefale?

  • I
   22:26, 20 Jun 2014 / 22:26

   Å, som ein innfødd nynorsking må eg svare på dette. Den frekke i meg vil svare “kvifor skriv du på bokmål?” Den pedagogiske i meg svarar (her er eg frekk nok til å tru at dette også gjeld Mariell); Sjå for deg dette: når du er fødd og oppvaksen med nynorsk, du les lokalaviser på nynorsk, alle offentlege brev du får er på nynorsk, matteboka di er på nynorsk, du får sidemål på ungdomsskulen(bokmål!), og du har ei dialekt som ligg nærast nynorsk. Du har alltid skrivi nynorsk.

   Eg skriv nynorsk fordi det for meg er rart å skrive på bokmål. Eg skriv slik det fell seg naturleg for meg. Ikkje fordi eg er ei måldame eller eg elskar Ivar Aasen, men fordi det for meg er naturleg å drive nynorsk. Det vil sei at når du skriv bokmål fordi du skriv slik, skriv eg nynorsk fordi eg skriv slik.

   • I
    22:27, 20 Jun 2014 / 22:27

    *skrive

   • Sofie
    03:19, 22 Jun 2014 / 03:19

    Har lest denne bloggen i et halvt år, og i løpet av denne tiden ikke sett noe info om hvor Mariell har vokst opp eller hvilket hovedmål hun ble undervist i. Skjønte selvsagt at geografisk bakgrunn kunne være en mulig forklaring. Men siden hun i innlegget skrev av vi kunne spørre om “kva som helst”, tillot jeg meg det:) Spørsmålet under om hun har noen nynorske bøker å anbefale tyder jo på at jeg ønsker å lese mer nynorsk, da selvfølgelig fordi jeg liker målformen veldig godt.
    Og forresten skriver jeg ikke bokmål fordi det er mest naturlig for meg å skrive slik, men rett og slett fordi jeg ikke kan skrive nynorsk uten en del skrivefeil. Dialekten min ligger nærmere nynorsk, og derfor synes jeg det er litt synd at jeg ikke vokste opp med det som hovedmål. Når jeg i senere tid har prøvd å bytte hovedmål til nynorsk har jeg opplevd en del negative tilbakemeldinger. “Ivar Aasen elsker”, “måldame”, var gode eksempler. Jeg kan tilføye “wannabe hipster”, “kulturnerd” eller rett og slett “teit”.

 27. sofie
  13:54, 20 Jun 2014 / 13:54

  Det virker som du er godt kjent i Paris, har du noen fine gatekafeer eller barer å anbefale?

 28. 13:54, 20 Jun 2014 / 13:54

  Du burde lage en video der du svarer på spørsmålene. Kanskje Jostein kunne vært med også?

 29. 13:07, 21 Jun 2014 / 13:07

  Kommer boken din i pocket?

 30. 13:42, 21 Jun 2014 / 13:42

  Hei Mariell,

  Først vil eg berre sei at du verkar utruleg skjønn! Har lest bloggen din i eit par år no og får aldri nok.

  Eg lurar på om det tok long tid før frilanslivet betalte nok? Har du mange små bi-inntekter, eller har du nokre store “hovudinntekter”? Har du mest engelske eller norske inntektskjelder?

  Det virkar som du har nok pengar til å reise litt og leve godt, planlegg du pengebruken din mykje? Klarar du å spare noko?

  Eg er sjølv ikkje så glad i pengar, men dessverre er det jo ganske naudsynt og det kjennes som eg alltid jobbar meir enn det eg tjener tilseier – noko som dessverre ser ut til å vere det klassiske arbeidslivet her i London… så eit frilansliv med meir rom i kvardagen ligg alltid i bakhovudet og lurar, men eg klarar framleis ikkje heilt å tru at det går!

  Beklagar om dette blei litt for intenst, det er ikkje alltid så kjekt å snakke om pengar og business, men eg håpar å endre arbeidsforhald snart og er lei av underbetalte kontorjobbar :)

  Forresten, det hadde vore kjekt å møtast over ein kaffi eller ei øl. Om du har tid ein gong i juli, send meg gjerne ein e-post!

 31. Adelaide
  17:01, 21 Jun 2014 / 17:01

  Lurer på kva erfaring du har med polaroid kamera ? Har du eit spesifikt å anbefala ? Eg har kikka på fujifilm instax mini 8. Er vell mest tiltrukke av dei sjarmerande fargande kameraet kjem i (spesielt det blå). Eg er ingen fotoekspert, men ynskjer og å kjøpa meg eit kamera som er litt bedre enn mitt crappy kompaktkamera som gjer heilt middels bra bilder. Er det systemkamera som er greia no, dersom ein ikkje føler seg heilt klar for speilrefleks, eller kva ? Har du noko å anbefala ? Spør, sida det virkar som du er greit innafor når det kjem til kamera og kva foto angår ;) Har lest ein del om Samsung nx2000, veit du noko om dette ? :) Takk for innspel på førehånd.

 32. 21:37, 21 Jun 2014 / 21:37

  Var det noe spesielt positivt eller negativt med det å skrive en bok som du først innså i løpet av prosessen? Hva ville du gjort annerledes neste gang? Hva gjør du om motivasjonen og lysten til å skrive dabber av?

 33. Ingvild
  21:49, 21 Jun 2014 / 21:49

  Har du noen tips til hvordan gå til en god samtale med en person som du kunne tenke deg og bli bedre kjent med? Sånn typ at dere nettopp har møtt hverandre, også begynner samtalen å stoppe opp og du leter febrilsk etter noe å si. Du gjør en kjempejobb med bloggen din! Stå på, jeg heier på deg! Klem fra Ingvild

 34. Vilde
  02:34, 22 Jun 2014 / 02:34

  Så gøy med spørsmålstid! Først og viktigst, du er utrolig dyktig. Bloggen, boken – det er en fryd å lese ♥
  Her er sju spørsmål, mer eller mindre.
  1. Hvordan kler du og Jostein på dere? Ikke den fysiske handlingen i seg selv, men hvordan finner dere ut hva dere vil ha på den dagen? Har dere forslag for hverandre, eller innspill?

  2. Hvordan drikker du te? (med/uten sukker, melk,sitron, suketter, honning e.l.?)

  3. Blir du lei av bloggen noen gang?

  4. Har du og Jostein samme døgnrytme? Husker du for en tid tilbake fortalte at du hadde begynt å stå tidligere opp, gjør du enda det?

  5. Skal dere på bryllupsreise?

  6. Hvordan lagrer du bilder og tekst? Bruker dere en av de “skyene” eller usb? Ble boken skrevet som en lang tekst eller flere små?

  7. Hva er den sangen du helst vil høre om morgenen disse dager?

  Igjen, takk for en blogg man gjerne vil bruke tid på ♥

 35. Kari
  13:35, 22 Jun 2014 / 13:35

  Hei Mariell, jeg har nettopp bestilt London-guiden din og gleder meg til å lese den.

  Jeg regner med den ikke inkluderer tips til hoteller siden du bor i byen permanent, men har du tips til hvilke områder som er hyggelige (og praktiske) å bo i? Jeg og en venninne skal dit en langhelg i september for å se Kate Bush i Hammersmith Apollo. Fikk tips om at området rundt Queens park er veldig bra, men det dukker ikke opp som et alternativ på hotellsidene jeg søker på. Supert om du har noen innspill til hoteller/områder med god standard. Trenger ikke være superbillig – kvaliteten er viktigst.

 36. Helene
  14:34, 22 Jun 2014 / 14:34

  hei hei mariell! frå ei vestlandsjente til ei anna så har eg nokre spørsmål angåande skriving. det har seg slik at eg drøymer om å kunne leva av å skriva, men eg skjønar jo at dette kan vere noko vanskeleg. eg har skrive ei bok om kjærleik, sorg og mennesket generelt, men veit ikkje heilt kva eg skal gjere vidare. lurte på om du har nokre tips angåande det neste steget – kven skal eg kontakte? kven kan hjelpe meg? boka er utruleg viktig for meg, noko som eg reknar med du av alle kan forstå, så eg vil så gjerne dela den – men det må gjerast rett. eg burde kanskje legge til at den er skrive på engelsk – blir det då urimeleg å kontakte eit norsk forlag? tar i mot alle tips og takkar for ein fantastisk blogg! klem vestlandsjente

 37. 10:20, 27 Jun 2014 / 10:20

  Oh, I got another one! Can you post what cameras/lenses you use and editing softwares?!

 38. 22:50, 30 Jun 2014 / 22:50

  hei! har lyst til å prøve meg frem med å fotografere analogt, hvilket/hvilken type kamera anbefaler du å starte med?

 39. Sofie
  21:25, 01 Jul 2014 / 21:25

  Hvordan får man lagt inn filmer (som ikke ligger på nett) på en wordpressblogg?

 40. 12:25, 03 Jul 2014 / 12:25

  Først tenkte jeg “No question popestion.”, men så kom jeg på noe. Jeg oppfatter deg som noen som nyter hverdagen sin på en bra måte – ikke bare den frie tiden eller ferie. Og her kommer altså spørsmålet: Har du tipps til noen (meg) som ikke kommer til å ha fri i den neste tiden? Jeg skriver masteroppgaven min denne sommeren og kommer ikke til å få fri før høsten. Jeg har ikke tid til å dra på ferie eller ta noen dager med time-out fra skrivning. The deadline is huntig me down. Hva ville du gjøre in en slik situasjon, for å ikke miste humøret?

 41. 14:55, 24 Jul 2014 / 14:55

  1. Jag tycker överlag att jag klarar av att läsa norska rätt bra, men i mina ögon känns den som texten på din blogg skiljer sig något från det jag läser annars! Lite otippade ordval och dylikt. Skriver du på dialekt, nynorsk eller är det jag som har skev uppfattning efter att ha bott i norra Norge?

  2. Du har Jostein har alltså i princip varit tillsammans sen ni var kids? Berätta hur det gick till! Var det msn och sms på knapptelefon som gällde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *