important lady action.


av ellen amanda

her er ei liste over sånt som eg har syns har vore viktig og bra på internett den siste tida:

mina som oppfordrar alle til å droppa det billige fæle grillkjøttet, om berre for éin dag i veka(kor mange rekk opp handa med ein gang?).

hanapee som skriv om korleis ein skal(og i kor stor grad ein kan) takla å vera kjæreste med ein ikkje-feminist.

angelina jolie som er open om å fjerna begge bryst på grunn av høg risiko for brystkreft.

sigrid som tar eit oppgjer med kjønnsrollebygging som skjer i media.

moa som fjernar seg sjølv frå bloggportalen radarmagazine etter ho ikkje kunne stå inne for reklamen deira av halvnakne jenter når mykje av det ho skriv om er om korleis kvinner blir utnytta av kommersielle krefter(noko eg ofte har tenkt på, kva seier det egentlig når nokon skriv om GIRL POWER med retusjerte seksualiserte bilder eller slankereklame mellom innlegga?). dette skreiv ho på instagram etter at radar hadde plukka ned innlegget hennar om kor misfornøgd ho var: “Oj, var ska jag börja. Utan att meddela eller förvarna mig gjorde radar om hela sin sida så min blogg nu består av ganska precis 50% reklam. Just nu är det bikinireklam för H&M. Något man kan tycka att jag skulle fått veta, då jag drar in väldigt många sidvisningar till dem i månaden, vilket i sin tur genererar pengar för deras företag. När jag upptäckte reklamen som ramade in mina inlägg (som delvis handlar om den uttjatade och manipulativa projiceringen av nakna airbrushade kvinnokroppar som sker i säljsyfte) så publicerade jag ett inlägg med ett förlåt till mina läsare. Att jag tog avstånd från reklamen, att jag redan hade mejlat radar och frågat vad fan som händer med sidan och att jag skulle sluta blogga på deras domän. Det inlägget plockade radar ned idag. Och jag förstår, de kan inte ha bloggare som kritiserar deras annonser och annonsörer. De är ett företag som precis som alla andra behöver gå med vinst. Faktumet att de plockade bort mitt inlägg är ändå ett övertramp och en censurering av något jag vill säga till er som följer min blogg. De bytte även lösenordet på min användare, men det har jag fått tillbaka nu. Ifall de kontaktat mig och berättat om sidändringen så hade det här kunnat skötas så mycket bättre, jag hade kunnat flytta min blogg innan det skedde. Slutar såklart blogga för radar och vet inte riktigt var jag ska ta vägen. Och radar är inget ont företag, det var bara kass kommunikation och väl hårda ord från mig som resulterade i det här trasslet med borttagna inlägg och lösenord. Ny blogg på något nytt ställe snart. ❤”

 

har de lest noko som har vore viktig og bra på internett i det siste?

 

translation:
these are some things that i have found to be some kick-ass lady action lately. most of it is in norwegian and swedish, and also the new york times piece that angelina jolie wrote about having a double mastectomy. click the links and try and translate. please share things you have read that have been smart and clever and thought-provoking!

 

Follow:
Share:

37 Comments

 1. Josefine
  11:17, 14 May 2013 / 11:17

  Hånda i været!

 2. Undrende jente
  12:24, 14 May 2013 / 12:24

  Hei så fint å lese om hun som faktisk mener noe med bloggingen sin og gjør litt opprør – i dette tilfellet mot Radar og bloggplattformen hun er med på å sponse.
  FLOTT!!!
  Jeg har kommet dit hen at jeg irriterer meg mer og mer over det kommersielle jippoet blogging, facebook og ikke minst også instagram har blitt nå. Folk føles kjøpt og betalt ut alle sammen.
  Norske interiørbloggere (og motebloggere også) har mistet sin ærlige opprinnelige form og blitt til en gjeng med tannløse reklametanter som alle reklamer for Tolixstoler, fermvaser, blogger sine små yoghurtbegere med blåbær, og tar bilder ovenfra for å vise a)motesko b) joggesko og vesker fra Mulberry og gudene vet hva slags merke som reklameprodusentene pusher på de nå. Når også Ecco sko pusher sine 70 talls revivals på unge småberter i bloggene deres så tenker jeg nå er bunnen nådd.
  Jeg gidder ikke å lese en eneste moteblogg eller interiørblogg lenger. Det er ikke snakk om personlig stil og smak lenger, men kun å pushe produkter av ymse slag.
  Det gjør meg kvalm. Jeg er så glad for at jeg har tatt det valget og det som er så fint med det er at jeg kjenner at mine kreative tanker og ønsker har begynt å komme tilbake i egen form og ikke bare ønske om å gjøre det alle andre gjør. Hvite og lyse bilder med blåbær og brød og mat og sko og klær og vaser og krukker og gud vet hva…

  Så er også min blogg blitt mer personlig og mer kreativ nå som jeg tok det valget, enn at jeg skal være som alle andre. For ærlig talt, de er bare noen tannløse glansbildejenter alle sammen…. glatte, upersonlige og alle er wanna be it…

  I don’t care anymore ;)

 3. Anna
  12:49, 14 May 2013 / 12:49

  Kjære Mariell. Takk for at du setter fokus på så viktige ting som gjør meg glad, sint, stolt og engasjert på samme tid!!

 4. ingrid
  12:53, 14 May 2013 / 12:53

  Føler det er så bra at bloggen sisteplass har kommet på toppen av blogglista!

 5. Emilie
  14:08, 14 May 2013 / 14:08

  Du skriver så mye viktig! Og bra. Er så herlig med engasjerte mennesker.

  Dette er det viktigste jeg har lest i det siste:

  http://mariasmetode.no/2013/05/meandyou-2-mill-60-dager-falitterklaering/

  Legen Maria Gjerpe sin crowfunding for å samle inn penger til ME-forskning på kreftmedisinen ributimax. Hun er en superkvinne nr #1 i min bok. Hun er selv ME syk, men har blitt frisk av medisinen, men vet ikke hvor lenge det kommer til å vare hvis hun ikke får videre medsin. Har sendt 38 av 140 pasienter til Haukeland for videre forskning, men det trengs mer donasjoner!
  Denne saken gjør meg veldig stolt og veldig sint, at så mange kunne fått livet tilbake, men at vi i dette landet ikke bevilger usle 7 millioner til et som kunne blitt et gjennombrudd og reddet så mange liv. Skam på regjeringen.

  • Andrea
   19:23, 14 May 2013 / 19:23

   OG typisk nok så er det flest kvinner som rammes av ME – hadde det vært en utbredt sykdom blant menn så hadde det (skammelig nok) kanskje sett annerledes ut! Det er også ekstremt mange jenter og kvinner som sliter med dårlig mage, noe det heller ikke forskes nevneverdig på. De fleste får beskjed om at det “bare er stress”. Og stress er heller ikke noe “bare” stress er svært alvorlig og truer folkehelsa i likestor grad som kreft gjør. Innen medisin og biologisk forskning er det stort sett mannekroppen det blir tatt utgangspunkt i og forskes på først, og mye overføres direkte og menes å gjelde for kvinner også. Noe som er svært synd, og en helt feil metode, for kvinnekroppen har en helt annen antonomi, og det er rett og slett ikke overførbart! Alt dette er informasjon som jeg har plukket opp her og der og jeg har dessverre ingen gyldig kilder å komme med på stående fot.

   • Andrea
    16:35, 15 May 2013 / 16:35

    flaut, det skal stå ANATOMI. hehe. sorry!

 6. Kirsti
  14:36, 14 May 2013 / 14:36

  Ho ho ho eg skulle tipse om Maria Gjerpe men Emilie var kjappare. Makan til dyktige damer, både Emilie og Maria og Mariell og alle dei andre som er nemd i denne bloggposten. Hurra!

  • Emilie
   23:30, 14 May 2013 / 23:30

   Ble virkelig glad nå jeg og i lige måde til deg! Godt at andre tenker i samme baner, for Maria fortjener virkelig status, sterke kvinner altså! Her inne er vi jo mangfold! Hurra for det finnes vettuge blogger slik som Mariell sin. Samles jo så mye bra.

 7. 15:04, 14 May 2013 / 15:04

  Apropos the everyday sexism project, så er det nettopp det jeg tenkte å tipse om – bare i en litt annen form, på et annet språk. Nemlig instagram-kontoen @kvinnohat, som poster bilder av nettopp hverdagslig mannssjåvinisme, utseendepress og lignende.

 8. 15:59, 14 May 2013 / 15:59

  Jag tycker det är så bra att Moa tog ställning för sina åsikter. Hon är en bra förebild!

 9. 16:18, 14 May 2013 / 16:18

  takk for dette innlegget! eg las “en blommig tekopp” sitt aa-innlegg, og blei rysta. og eg kutta ut alt kjøt (men ikkje fisk) for halvannan månad sidan!

 10. R
  16:22, 14 May 2013 / 16:22

  Si ;D i Aftenposten har hatt en serie med innlegg skrevet av utvekslingsstudenter fra hele verden som har bodd et år i Norge. Gir litt perspektiv på hvor kalde nordmenn noen ganger kan være. Tror de ligger ute på internett.

 11. 17:58, 14 May 2013 / 17:58

  Eg rekk opp handa!

 12. Ingrid
  18:13, 14 May 2013 / 18:13

  ‘Sexism and the star system in Architecture’ av glitrende Denise Scott Brown (arkitekt, 82 år):
  http://www.myspace.com/bobanddenise/blog/208258270

  …og kampanjen for å hedre henne med Pritzer price, sammen med sin mann Robert Venturi. Sanne feminister begge to!
  http://www.newyorker.com/online/blogs/culture/2013/04/what-about-denise.html
  http://www.archdaily.com/371487/the-scott-brown-petition-and-women-s-role-in-architecture/

  Saluting the effect of joint creativity!

 13. 18:20, 14 May 2013 / 18:20

  Hurra for tøffe, kloke damer! Jeg synes Hyperbole and a half-innleggene om depresjon er ganske supre, og så synes jeg at Anette Basso skriver bra for Oh Chérie om det å ikke ønske seg barn: http://ohcherie.no/valget-om-a-la-vaere/

 14. 20:58, 14 May 2013 / 20:58

  masse bra lesning! jeg har et helt nytt inntrykk og en ny respekt for angelina nå, hun er sterk! dette har jeg setti det siste som fikk meg til å smile og lene meg tilbake, håper du liker den også!
  Laura Mvula – Green Garden:
  http://vimeo.com/64070110

 15. ingridkrøll
  21:44, 14 May 2013 / 21:44

  Garcane har lagd en ganske søt og fin overlevelsesguide til den første “prøvebikinidagen”
  og selv om ikke alle punktene passer alle ble jeg i godt humør og lastet ned masse Beyonce og
  er klar for å finne sommersvømmetøy til uka.

  http://www.garancedore.fr/en/2013/05/14/dont-freak-out/

 16. johanna
  06:25, 15 May 2013 / 06:25

  kan jeg spørre deg hva du synes om en ting? i israel så skal kvinner dekke seg til. kvinner i ultraortodokse jødiske samfunn har strenge regler for hvordan de skal te og kle seg. for eksempel på bussen så må kvinner sitte bak, og menn foran.
  en israelsk fotograf tok noen kjempeprovoserende bilder av lettkledde kvinner , som satt sammen med menn (mennene var også lettkledde) foran i bussen. jeg har ikke link akkurat her, men bildene er kjempevakre og jeg elsker dem. i israel ble dette sett på som feminisme, mens vi i norge ville tenke at det er sexistisk. hva tenker du om det?

  • mariell.
   Author
   09:29, 16 May 2013 / 09:29

   hei, johanna! dette syns eg det er veldig vanskelig å kommentera utan å ha sett bileta, og om korvidt dette er feministisk vs. sexistisk, men det eg veit er at i alle samfunn må det ekstreme tiltak til for å få heile folkegrupper til å høyra og tenka nytt.

 17. 09:26, 15 May 2013 / 09:26

  ja! 33 anledningar!!!

 18. 15:17, 15 May 2013 / 15:17

  Flott innlegg! Selv er jeg veldig glad i fraulei.wordpress.com om dagen. Flotte jenter som tar for seg (“hverdags”)feminisme på en god og saklig måte. Man kan jo ikke gjøre noe annet enn å like sånt!

 19. 16:11, 15 May 2013 / 16:11

  Godt å lese om Angelina Jolie sitt valg, men jeg savner at kvinner som velger å ikke rekonstruere brystene sine står frem også. Alt fokuset handler om rekonstruering føler jeg. Flott for dem som vil det, men hva med oss som ikke vil rekonstruere og som føler oss like mye kvinne selv med flat brystkasse?

  • mariell.
   Author
   09:22, 16 May 2013 / 09:22

   eg kan veldig godt forstå begge sider, men så er ikkje eg personlig råka av brystkreft. kanskje du skulle skrive ein kronikk eller lignande om det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *