on sleeping and waking up.

Untitled

eg har begynt å stå opp tidlig. noko eg aldri i mitt liv hadde trudd skulle skje. etter fleire år med frilanssoving helst til elleve og å ikkje rekka postkontoret til eitt, etter trassige tenår med søvnmønster som gjekk ut på å sova helst til etter middag i helgene og nesten ikkje i heile tatt i veka. eg veit ikkje kva som skjedde, plutseleg i vinter ville eg ikkje meir. etter å ha forsvart mine rettar til min eigen døgnrytme i så mange år følte eg berre at eg ikkje ville leva sånn meir. heilt ut av ingenting. det tok ei veke å snu døgnet, og det var sjukt krevande og til tider ville eg gje opp. men det lønte seg.

eg unnar alle frilansarar å få legga opp dagen akkurat som dei vil, det er eit hardt liv om ein skal måtta gjera som alle andre i tillegg. men eg trur eg trivst bedre i rytmen av døgnet, føler eg har meir kontroll og eg er mykje mindre stressa. etter så mange år i mørket føler eg meg som eit supermenneske når eg har kryssa av nokre boksar før klokka eingong slår ti. å stå opp med lyset er eit heilt anna liv enn å sova til midt på dagen i trass. eg blir svolten klokka tolv og gløymer at det er mange timar sidan sist eg åt, eg kjedar meg lett midt på dagen etter alt arbeid er gjort og det framleis er for tidlig til å berre sjå på tv til sovetid, men eg er så fantastisk pepp i heile kroppen, skuldrene sit der dei skal og livet liksom flyt litt bedre.

tenk at det kan vera så eksotisk å stå opp med resten av verda. for meg er dette heilt absurd. i dag tidlig vakna eg halv åtte av at sola skein rett inn gjennom vindauget og laga geraniumforma skuggar på jostein sin kropp, og eg strekte meg etter telefonen og skrudde av alle alarmane før dei eingong hadde gått, sneik meg inn i jostein sin armkrok og  slumra i fem minutt før eg stod opp og lagde frukost.

translation:
i’ve begun getting up early, something i never thought could happen. after years of freelance sleeping until eleven and not making the post office at one, after angry teenage years with sleep patterns consisting of sleeping until dinner in the weekends and not at all in the week. i don’t know what happened, all of the sudden i didn’t want to anymore. after defending my rights to sleep in for so many years i just didn’t want to live like that anymore. out of nothing. it took a week to turn the day around, and it was very demanding but so worth it.

i think all freelancers should do whatever they wish, it’s a tough life if you also have to consider what everyone else does. but i think i’m more comfortable in the rhythm of the day, i feel more in control and my stress levels are way down. after so many years in the dark i feel super human when i tick some boxes before it’s even ten. getting up with the light is a completely different life from sleeping until mid-day out of spite. i get hungry at noon and forget that it’s been hours since i ate, i get bored in the middle of the day when i’ve done all my work and it’s still too early to just watch tv until bedtime. but i feel so much more energized, my shoulders have come down to their normal level and life just flows a little better.

isn’t it funny how it can be so exotic getting up with the rest of the world? for me this is absurd. today i woke up half past seven from the sun shining through our window, making flower shaped shadows on j’s body. i fetched my phone from the window sill and turned off all the alarms before they’d even rung, snuck onto j’s arm and stayed there silently for five minutes before i got up and made us breakfast.

Share:

11 Comments

 1. 18:52, 02 May 2013 / 18:52

  Nå, da det blir lyst så tidlig, våker jeg også med solen. Det er best når klokken sier, at jeg får sove litt videre.

 2. 19:14, 02 May 2013 / 19:14

  Jeg har det også så mye bedre når jeg står opp tidlig, og får så mye dagslys som mulig. Og som du skriver, det er så herlig å ha kryssa av noe på lista allerede før klokka 10 om morgenen!

 3. linnea
  19:35, 02 May 2013 / 19:35

  Jeg har begynt med det samme! Tungt – ja, men så verdt å føle seg som en del av verden og gå på trening. En veldig mye bedre start på dagen.

 4. 20:11, 02 May 2013 / 20:11

  Voksenpoeng ;)

  Men ja, jeg har også snudd døgnet denne vinteren, og det kjennes bedre. Selv har jeg fnyst av folk som sier at “man får så mye ut av dagen”, men jeg skjønner faktisk hva de mener nå!

 5. 20:14, 02 May 2013 / 20:14

  Voksenpoeng ;)

  Men ja, jeg har også snudd døgnet tilbake til å stå opp kl 8 nå i vinter. Det er enda lettere nå som det blir lyst kl 6, og katten spretter morgenfrisk omkring på senga for å vekke meg. Før har jeg alltid fnyst av folk som sier “man får så mye ut av dagen ved å stå opp tidlig”, men nå skjønner jeg endelig hva de mener. Jeg måtte bli 37 år før jeg skjønte det!

 6. Lune
  20:17, 02 May 2013 / 20:17

  så herlig! eg er heilt enig!

 7. 21:06, 02 May 2013 / 21:06

  Jeg kan si meg helt enig – jeg får også mer energi og en langt bedre rytme om jeg står opp med sola og resten av verden, hihi. Det er så godt å få mye ut av formiddagen, slik at man kan føle seg flink allerede før lunsj!
  Nå har jeg forresten kommet hjem fra en miniferie med kjæresten min blant vingårder og slottsruiner i Sør-Frankrike. Som vanlig har jeg hygget meg med å lese meg opp igjen her inne. Håper den første tida etter innflyttingen har vært fin – det ser slik ut! Hurra for den nye leiligheten!

 8. Christina
  08:37, 03 May 2013 / 08:37

  Har brukt en stund på å snu jeg også. Nå går det av seg selv, og jeg elsker det! Har alltid likt det, men jeg glemte det litt i noen år, bare. Jeg var nok alltid et a-menneske på bunn, så nå føles det nesten som om en puslespillbit falt på plass, egentlig.

 9. 18:56, 03 May 2013 / 18:56

  Kjempeenig med deg! Elsker tidlige morgener, med te og litt frokoststrikk før jeg må ta til med dagens gjøremål. Har to flatmates som liker å sove litt lengre, og jeg elsker å bare ha den tiden for meg selv. Deilig!

 10. 10:31, 04 May 2013 / 10:31

  Dette begynte jeg med for et par år siden, det er veldig veldig deilig, men for litt siden oppdaget jeg at jeg er konstant stressa fordi jeg skal rekke ting hele tiden, har så mye som skal bli gjort og jeg skal få til så mye på så kort tid at jeg aldri slapper av, er konstant flink pike. Så nå prøver jeg faktisk å stå opp litt senere, bare for å fortelle meg selv at jeg ikke har så dårlig tid som jeg tror og at det faktisk ikke er noenting jeg må rekke. Men jeg står aldri kjempesent opp, for da føler jeg at hele dagen er helt ødelagt, kun lov når man er fyllesyk, for de dagene er unødvendige uansett.

 11. 23:53, 06 May 2013 / 23:53

  Jag har gjort exakt samma sak på sista tiden och det känns så himla bra. Att vakna när det är ljust, göra klart allt som står på to do-listan och sedan ha dagen framför sig är underbart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *