books.

books.

for å oppsummera min leseutfordring i september: det gjekk i vasken når eg først fekk influensa og me måtte fly heim til noreg fordi nokon andre vart sjuke og eg ikkje klarte å lesa ei setning på to veker. men, å utfordra meg sjølv gjorde akkurat det eg ville at det skulle: gi meg tilbake leselysta. for den er her, saman med hausten. no les eg litt kvar dag og det føles bra. eg har det bedre med meg sjølv når eg les mykje, merkar eg. så da skal eg halda fram med å gjera det. så med det var utfordringa ein suksess i utkledning. her er fire av bøkene eg har lest i det siste:

cecilie aurstad – bare ukedager
debutant hos flamme forlag, eg fekk denne tilsendt i posten og las heile på éin dag. ei dagbok-ish bok om å vera ung og prøva å vera vaksen i oslo, sjokket av å plutseleg ha frihet til å gjera kva ein vil, om forelsking og hjartesorg og meir forelsking. den er lettleseleg og forma gjer at ein ikkje klarar å stoppa å lesa, sjølv om det ikkje alltid er like spennande.

julian barnes – pulse
ei ganske mørk novellesamling av ein veldig etablert forfattar her i england. veldig godt skrive, stikk djupt om personar som kjennast så ekte.

truman capote – breakfast at tiffany’s
den klassiske historia som eg aldri før har lest, men eg har sett filmen kanskje tjue gongar. alltid så rart å lesa ei historie ein har eit så sterkt forhold til. syns den var så fin, og overraskande, og godt skrive.

francoise sagan – bonjour tristesse
fantastisk, fantastisk, fantastisk. på så mange måtar. handlar om cécile som har reist med faren og elskerinna hans for å bu på den franske rivieraen heile sommaren. ho er misfornøgd med å alltid måtta slost med faren sine kvinner om merksemda hans, og spesielt med sin nye forlovede som truar deira happy-go-lucky livsstil. ho forelskar seg og saman med sin nye kjærleik planlegg ho eit stunt som skal få faren til å trå over streken og mista kjærleiken sin. ei bok som alle burde lesa.

kva har de lest i det siste?

translation:
in september, i challenged myself to read 100 pages a day. it all went straight down the drain when i first got the fly and had to fly home to norway when someone got ill and i couldn’t read one sentence for two weeks. but, challenging myself did exactly what i wanted: it gave me back my joy of reading. it’s here now, i read every day and it feels good. i feel better about myself when i read a lot, so i’m going to keep doing it. in that way the challenge was a failed blessing in disguise. here are four of the books i have read recently(the top left is a norwegian book); julian barnes’ pulse, truman capote’s breakfast at tiffany’s, francoise sagan’s bonjour tristesse. i highly recommend all three! what have you read lately?

Follow:
Share:

21 Comments

 1. 14:33, 14 Oct 2012 / 14:33

  Jeg har det også mye bedre når jeg leser mye. De siste ukene har det vært alt for mye lesing, men jeg skriver i alle fall opp bøker jeg vil lese når dagene blir litt roligere. Fikk veldig lyst til å lese Bare ukerdager.

 2. 14:34, 14 Oct 2012 / 14:34

  … alt for LITE lesing, skulle det selvfølgelig stå.

 3. 14:35, 14 Oct 2012 / 14:35

  Jeg leste nettopp Professor Andersens natt av Dag Solstad, den likte jeg. Den er både en novelle om en mann som er vitne til et mord og en serie refleksjoner rundt litteratur og generasjoner og modernitet. Nå leser jeg voksenboka til Jo Rowling, men jeg kjenner at den ikke helt er Harry Potter og jeg ikke helt er fjorten og at vi har vokst i litt ulike retninger. Forresten må du og alle lese Kjell Askildsen, for han skriver kjempefint. Heretter følger jeg deg alltid helt hjem, for eksempel.

 4. 14:49, 14 Oct 2012 / 14:49

  jeg var veldig flink å lese i sommer, men siden midten av august en gang sa det litt stopp, og jeg har nesten ikke lest noen ting de siste par månedene. men akkurat nå leser jeg 1984, og den er så bra så bra. min første orwell-bok.

 5. 15:11, 14 Oct 2012 / 15:11

  Tusen takk for gode lesetips! Jeg har ikke lest noen av disse bøkene, men jeg har, som du, sett Breakfast at Tiffany’s flere ganger.
  Akkurat nå er har jeg gjort meg ferdig med Tilbake til Riverton og Den glemte hagen av Kate Morton. Jeg likte dem begge to, og må faktisk innrømme at jeg felte en tåre på slutten av Riverton-historien. Jeg liker forfattere som skriver bøker som gir meg følelsen av å være på kino.
  Og så har jeg begynt å lese Doktor Proktors prompepulver av Jo Nesbø. Ikke fordi jeg har barn i huset, men fordi den ble så varmt (og lattermildt) omtalt av en kollega som leser den for sine barn. Barne- og ungdomslitteratur er sørgelig undervurdert, etter min mening, og jeg koser meg stort med denne smått surrealistiske historien.

 6. silje
  16:29, 14 Oct 2012 / 16:29

  jeg har lest just kids av patti smith etter å ha lest innlegget du postet om den. den var fantastisk på alle måter, og da jeg var ferdig var det ikke langt unna at jeg startet å lese den på nytt. jeg må takke deg for den anbefalingen, for det er noe av det herligste jeg noensinne har lest. takk!

 7. 16:34, 14 Oct 2012 / 16:34

  Takk for tips og inspirasjon! Jeg leste den siste boka til Per Petterson for et par dager siden, “Jeg nekter”.
  Anbefales på det varmeste :-)

 8. 17:10, 14 Oct 2012 / 17:10

  leser meir enn regn av frode grytten som er helt fantastisk!

 9. Josefine
  17:22, 14 Oct 2012 / 17:22

  For øyeblikket leser jeg Sula av Toni Morrison, den står på pensumlista. Men den er veldig god, handler om to afro amerikanske kvinner på 20-tallet og hvordan de som bestevenninner fra de var små tar to helt forskjellige retninger i livet. Ellers har jeg nettopp kjøpt masse fine Tove Jansson bøker som jeg venter på skal komme i posten :)

 10. Andrea
  17:31, 14 Oct 2012 / 17:31

  Hei, hva het nettsiden du laget kokebok fra? :)

 11. Lene
  19:41, 14 Oct 2012 / 19:41

  Fikk veldig lyst til å lese “bare ukedager”!

  En bok jeg nylig leste heter “The Perks of Being a Wallflower”. Veldig nostalgisk 90’s feeling over hele historien.
  En sånn bok som setter spor og som man kan sitere inn i evigheten. Den er veldig ‘ekte’.
  Gråt som et barn mot slutten! Anbefaler også å se filmen og å høre den på lydbok :)

 12. 19:51, 14 Oct 2012 / 19:51

  Åh, jeg elsker å få boktips! Fikk veldig lyst til å lese den første :)

 13. 20:24, 14 Oct 2012 / 20:24

  i det siste har det gått mye i pensum, og boka om internasjonale menneskerettigheter er faktisk skikkelig interessant! men ettersom dette ikke er av særlig interesse for andre, kan jeg nevne “le métro est un sport collectif”, novellesamling. den har fanget så mange bra øyeblikk.

 14. Emma
  05:27, 15 Oct 2012 / 05:27

  Tidligere i høst leste jeg The Color Purple, og den er så vond og så bra og så viktig. Alle burde lese den. Og så anbefaler jeg alle og lese Murakamis 1Q84, som er fantastisk bra. Den er en skikkelig lang bok, og den fineste Murakami-boken jeg har lest så langt. Nå leser jeg enda en Murakami, den heter Sputnik Sweetheart.

 15. 08:05, 15 Oct 2012 / 08:05

  Er veldig glad i å lese, men har dessverre ikke rukket å lese egne bøker i det siste.

 16. Midori
  11:50, 15 Oct 2012 / 11:50

  Jeg har, etter å ha slukt Haruki Murakamis 1Q84, holdt på med The Hobbit, fordi jeg ikke har lest den før (!), og ville lese den før filmen kom.
  Men idag lånte jeg tre bøker på biblioteket; Francoise Sagan – Bonjour Tristesse, etter denne anbefalingen, Shin Kyung-Sook – Ta vare på mamma, og Kamila Shamsie – Burnt Shadows. Gleder meg til å begynne på alle!

 17. 14:35, 15 Oct 2012 / 14:35

  Den siste måneden har jeg lest Slottet i Pyreneene av Jostein Gaarder, Sommerøya av Tove Jansson og Haikerens Guide til Galaksen av Douglas Adams. Jeg har nettopp begynt på Hyllest til Katalonia av George Orwell, som er det mest politiske jeg noen gang har lest og sikkert kommer til å lese. Jeg sliter meg gjennom setningene, sliter meg gjennom politiske ord og uttrykk jeg egentlig ikke har peiling på, men merker også at det går fint siden det handler om anarkisme og anarkisme er fascinerende.

 18. 00:34, 16 Oct 2012 / 00:34

  Jeg sløser bort så mye tid på å gjøre ingenting. Skal prøve å utfordre meg selv med lesing igjen. Jeg klarte det ikke forrige gang, og ble så skuffet over meg selv. Jeg må prøve igjen. Er det én ting jeg elsker, så er det å lese!

  Takk for tips, og inspirasjon, som alltid!

 19. 13:31, 21 Oct 2012 / 13:31

  Jag har läst Cirkeln och The Great Gatsby. Just nu läser jag Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children.

 20. vilde
  17:42, 02 Nov 2012 / 17:42

  Kunne du værsåsnill lagt ut en liste over topp 20 (eller noe sånt) på bøker som bare rett og slett MÅ leses? Og som igrunn passer utrolig bra til høsten nå?

  <3 elsker bloggen din. Du er utrolig inspirerendes.

 21. vilde
  17:42, 02 Nov 2012 / 17:42

  Kunne du værsåsnill lagt ut en liste over topp 20 (eller noe sånt) på bøker som bare rett og slett MÅ leses? Og som igrunn passer utrolig bra til høsten nå?

  <3 elsker bloggen din. Du er utrolig inspirerendes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *