raspberry smoothies, make out sessions and cinnamon cakes.

no kjem mørket snart. for mange av dykk er mørket her allereie. no tenkte eg at me skulle snakka litt om mørket, eller egentlig lyset. om kva de gjer for å halda på lyset når det blir mørkt ute. kom med det beste de har, så samlar me det til små innlegg her, så kan ein hjelpa kvarandre å ikkje bli heilt spinnvill når ein ikkje finn nøklane i veska eller gummibjørnane på bussen. haust og vinter er veldig vanskelig for mange, for meg er det verst når det blir mindre lys. etter to år i ein leilighet med kun eitt vindauge har eg virkelig lært meg å setta pris på lyset eg får. det gir meg mot til å komma meg gjennom vinteren. og det er det mange andre ting som gjer óg:

silversaga

• smoothie til frukost. å smaka litt sommar til frukost gjer at heile dagen blir så mykje enklare, føler for å dansa når eg står ved blenderen og puttar oppi bra saker. i min frukostsmoothie har eg eplejuice, frosne bringebær, nøtter og agave. om det er ein spesielt mørk morgon har eg oppi ei rute mørk sjokolade og litt vaniljesukker.

Photo38_34A

forest fiction

•  blomar. det er noko med det å ha noko som blomstrar inne, noko som er i live og som treng ein. fargar. anten om du kjøper ein hortensia til vinduskarmen og lærer deg alt om korleis å holda dei i live eller berre ein enkel bukett. blomar hjelper.

The Grande Hallway

hfh

• ha gardinene opne, så eg får så mykje lys som overhodet mulig sjølv om eg sit inne og jobbar.

1920's

myvintagelove

• ekstra lange klemmar og ekstra store kyss, men det kunne de vel ha gjetta. klem ein venn eller kyss nokon. anten nokon de kjenner eller nokon på eit sveitt dansegolv som de aldri kjem til å sjå igjen. me treng alle å vita at våren kjem.

nikole herriott

• mat. læra meg å laga nye matrettar og kaker. matlaging og baking er mestringskjensle så enkelt som det går an å få det. nesten gratis. du lagar noko med smør sukker mjøl mjølk og litt meir og vips så har du laga noko sjukt godt. det føles bra. også får ein eta det etterpå, dela det med andre eller putta det i frysaren og føla seg voksen og tenka “det blir fint å ha om nokon kjem på besøk”. sider som er bra for oppskrifter: martha stewart, bbcfood, delicious. ellers kjem det faktisk eit innlegg om matbloggar straks.

din tur! kva gjer de når mørket kjem?

translation:
the dark is on its way, especially for norwegians or people living in the northern regions of this earth. so i thought we should talk a bit about the dark. about what you do to hold on to the light when it gets dark out. give me the best you got, and i’ll collect them and put them in entries to inspire and help others in the dark too, to not go crazy when you can’t find the keys in your bag or your gummy bears on the bus. autumn and winter is very hard for a lot of people, to me it’s the hardest when the dark comes. after two years in an apartment with only one window i’ve learnt to appreciate the light i get. it pushes me through the winter. and a lot of other things do that too:

smoothies for breakfast. getting some summer in the beginning of my day makes it so much easier, makes me want to dance putting apple juice, raspberries, nuts and agave in the blender. on particularly dark mornings, i’ll throw in some dark chocolate too, and some vanilla.

flowers. there is something about having something inside that is blooming, something that’s alive and that needs you. colors. either get a hydrangea and learn all about how to keep them alive, or just a simple bouquet. flowers help.

keep your curtains open, to get as much light as possible, especially for when i’m working from home.

long hugs and big kisses, which you could have guessed. hug a friend or kiss someone special, or just someone on a sweaty dancefloor you’ll probably never meet again. everyone needs to know that spring is coming.

food. learning to make new dishes and cakes. cooking and baking is so rewarding and it makes you feel so accomplished, even if you’ve just thrown together some butter, sugar, flour, milk and something else and bam, you’ve made something delicious. then you get to eat it, share it or put it in the freezer. great pages for recipes: martha stewart, bbcfood, delicious. i’m actually writing an entry about the food blogs i read, it will be up here in no time.

your turn. what do you do when dark comes?

Share:

40 Comments

 1. marte
  09:49, 27 Oct 2011 / 09:49

  når lyset forsvinner må man skape lys selv. uansett hvor tidlig jeg må stå opp tar jeg meg tid til å tenne stearinlys og drikke kaffe fra en kopp jeg blir glad av. har man i tillegg en fersk avis og en trøtt kjæreste å nusse på blir morgenstunden ekstra fin og lys.

 2. Anette
  09:59, 27 Oct 2011 / 09:59

  Drikk yndlingsteen din fra den kosligste koppen du har, og drikk den inpakket i dyna di morgenene før du går på skole eller jobb.
  Ellers, tenn stearinlys og les fine bøker.

 3. Maria
  11:19, 27 Oct 2011 / 11:19

  Tenna stearinlys og laga varm sjokolade og berre nyta å vere inne når det er kaldt og trist ute. Det er óg fint å gå kveldstur med ei god venninne så lenge ein tar på seg skjerf og lue og vottar og alt mulig anna godt og varmt og mjukt. Og er himmelen fri for skyar då kan ein sjå månen som lysar kjempefint, i alle fall dei kveldene han er heilt rund.

 4. 11:48, 27 Oct 2011 / 11:48

  Takk! Det er alltid godt med noen påminnelser på hvor mye man faktisk kan gjøre selv. Jeg sørger for å ha så mye lys som mulig inne, med lamper i hver krok (har faktisk 10 lamper i stue+kjøkken innså jeg nå), for å sørge for at det alltid føles lunt hjemme. Og så passer jeg på å nyte de tingene som følger med mørket og kulda, kanskje spesielt innekosen med kakao og pledd. Leser litt mer, kjenner ordentlig etter når jeg er ute og kinnene er kalde, bruker litt ekstra tid på matlaginga for å sørge for at maten er verdt å nyte, prøver å spille mer piano, og suger til meg det spesielle lyset som snøen gir når jeg er ute på dagtid. :)

 5. 12:22, 27 Oct 2011 / 12:22

  Når mørket kommer pleier jeg å handle inn nye skjerf og stearinlys, og så venter jeg på den første snøen og når den kommer går jeg ut og ser opp mot himmelen og da kiler det i magen.

 6. Kami
  12:36, 27 Oct 2011 / 12:36

  Noe jeg har vært dårlig på tidligere, men som jeg skal bli bedre på i år tenkte jeg, er å være våken mens det er lyst. Ikke stå opp etter at sola har gått ned, selv om det er helg. ^^

 7. 12:42, 27 Oct 2011 / 12:42

  Te i fine tekanner, stearinlys litt overalt, snill kjæreste ved siden av seg,se favorittserie og å lese favorittsetninger i favorittbøker. Og gå tur i snøen når det er lyst, for liksom å fylle på litt.

 8. Ingrid
  13:49, 27 Oct 2011 / 13:49

  Jeg går i svømmehallen og sitter i varmebassenget lenge, lenge. Leser reiseguider, drar på konserter med hundrevis av mennesker og danser tett inntil folk jeg ikke kjenner. Klipper av meg alt håret så ikke luesveisen blir så ille, arrangerer vennemiddager og setter opp termostaten på kjøkkenet så vi kan spise i t-skjorta. Og så drikker jeg portvin så jeg blir varm i magen og glad i hodet.

 9. Gyrid
  14:01, 27 Oct 2011 / 14:01

  Ting som gjer meg glad om vinteren er å leike i snøen, og å sjå på stjernehimmelen. Stjernehimmelen er aldri så fin som i mørketida.

 10. Ingrid
  14:32, 27 Oct 2011 / 14:32

  Gå tur med Radioresepsjonens podcast på øret. Den varer i én time og er akkurat nok til at man kan bli litt varm og gå litt langt. Jeg her forskjellige podcast-ruter, noen med skog og natur og noen med fine hus og gater. Programmet er tullete nok til at man blir underholdt og kanskje glemmer bekymringer og man får samtidig luftet kroppen :) perfekt.

 11. Mari T.
  14:36, 27 Oct 2011 / 14:36

  Jeg hører på musikk som er så fin at den gir meg spring i steget. Jeg hører på Misjonen med Golden og Antonsen, og drikker te. Jeg sitter på lesesalen med mest lys. Jeg leser litt i vinduskarmen min, den store breie vinduskarmen. Jeg tenner stearinlys. Jeg gjør ting som ingen andre finner mening i, bare fordi jeg har lyst. Sånn er det å være nordlenning, man må overleve kulda. Best av alt er å gå ut før snøen har lagt seg, ta på så mange lag med klær som overhode mulig, og så skal man ta med en venn eller tre på tur. Litt utfor byen skal man legge seg ned på rygg og se på verdens fineste danseshow, for nordlyset har forestilling hver kveld!

 12. 14:38, 27 Oct 2011 / 14:38

  Starte dagen med wake-up-light vekkerklokke og god frokost med te. Og lysterapilampe… Lys er viktig for meg. Det er lurt å være litt ute mens det er lyst. Og egentlig er det fint ute i mørket også. Med varme sko og ullundertøy og kjole og fin viterkåpe. Inne er det koselig med lyslenker og små lamper med varmt lys i alle rom. Og stearinlys og fint servise og duk på bordet og blomster. Vinduskarmene fulle av grønne planter.
  Om vinteren syns jeg det er ekstra viktig med god mat! For eksempel ovsbakte rotgrønnsaker. Mmmmmmm. Og kanelboller. Og å invitere venner på middagsbesøk. Eller ha syklubb eller filmkveld eller spillekveld.
  I år skal jeg prøve å bruke vinterens muligheter. Gå mer på skøyter og ha snøballkrig og ake på kjelke :)

 13. Margrete
  15:33, 27 Oct 2011 / 15:33

  Det aller beste med en kald høst er å pakke seg inn i varme klær i fine farger og tusle rundt i det kalde været mens man samtidig er god og varm men kjenner det biter litt i kinnene av den kalde vinden. Helst må dette gjøres i fellesskap med en eller to gode venninner. Ta bilder av hverandre og fine ting.
  Når du kommer hjem igjen skal du pakke deg inn i et veldig godt og mykt pledd og lage altfor sterk kakao så man må ha masse krem i.
  Hvis du enda ikke har det bra må du samle masse fine mennesker og bruke altfor lang tid på å lage mat, altfor lang tid på å spise mat og altfor lang tid på å finne ut hvilken film dere skal se, også glemme å se filmen fordi dere har så mye annet å snakke om.

 14. 16:06, 27 Oct 2011 / 16:06

  1. Et nytt, varmt, mjukt skjerf i en fin farge!
  2. Lage en fin morgenstund. Selv om man kanskje helst vil ligge i senga en halvtime til, er det en så mye bedre start på dagen å kunne drikke en kopp te eller kaffe sakte, spise litt god frokost og lese avis eller blogger, enn å haste ut døra med kaffekoppen i hånda. Synes jeg da.
  3. Levende lys og kakao.
  4. Prøve å få litt dagslys hver dag.
  5. Bevege på kroppen på en måte man synes er gøy, enten det er zumba, gå tur med ei venninne, danse, aerobic, styrketrening, yoga eller noe helt annet.
  6. Gi seg selv lov til å gå litt i hi innimellom.

 15. 16:06, 27 Oct 2011 / 16:06

  Når det er mørkt ute, vær sammen med noen som får deg til å smile så stort og varmt som sola.

 16. Christine
  16:11, 27 Oct 2011 / 16:11

  Eg samlar bevisst på solstrålar når det er sommar. No når det blir mørkt i Oslo drar eg fram sola frå Brasil i januar, frå Paris i september, eller frå hytta på Fure i juli. Også har eg lampene mine då. Helst tusen lamper. Suss!

 17. 16:12, 27 Oct 2011 / 16:12

  Når det blir mørkt ute tar jeg frem den lille esken hvor jeg samler på skatter som betyr noe for meg, i større eller mindre grad. Det kan være et bilde, en togbillett som minner meg på en fantastisk dag, eller bare en lapp med noe fint på. Ellers tar jeg frem yndlingskoppen min og drikker kakao med krem og marshmallows.

 18. 16:25, 27 Oct 2011 / 16:25

  Jo mørkere det blir, jo mer skriver jeg på manuskriptet mitt og jo gladere blir jeg i figurene mine som gjør stadig mer som de vil; jeg får ikke bestemme så mye mer.
  Å ja, og så har jeg kjøpt en krukke knall rød konditorfarge for å lagge muffins med marihøner på, for det kan jo alltids være lurt.
  xxxxx

 19. 17:16, 27 Oct 2011 / 17:16

  drikker masse kakao og te, har filmkvelder med venner, er mye mer kreativ (er jo snart jul!) og tenner levende lys.

 20. 21:24, 27 Oct 2011 / 21:24

  Snart kommer november. Det er den måneden jeg misliker mest, for da forsvinner alle høstfargene og det blir trist og kaldt og mørkt. Da tenner jeg stearinlys, ser på fine serier under ullpledd, leser bøke, drikker flere bøtter med te og planlegger jula som aldri kommer fort nok.

 21. 21:51, 27 Oct 2011 / 21:51

  Jeg er gullsmed, og på lange, mørke høst- og vinterkvelder tusler jeg ut i verkstedet mitt i låven hjemme. Der sitter jeg alene, og drømmer meg bort mens jeg lager ting som skinner. Favoritten er hårbøylen med liljekonvall og halssmykket med epleblomster. Når jeg bruker dem har jeg med meg en liten bit av våren, under boblejakka.

 22. 22:12, 27 Oct 2011 / 22:12

  Jeg derimot elsker høsten og den mørketiden! For det betyr innekos av allslags typer! Som baking…prøve seg på en surdeig, lykkes du, har du den jo hele mørketiden! Eller eplekake er jo en klassiker på denne tiden av året, laget med de gode norske eplene som er, og selvfølgelig akkompagnert av en god klatt krem! Tenne lys – også om morgenen, eller kanskje spesielt om morgenen, selv om du ikke har så god tid, så blir morgenen litt mykere og vennlig! Få et håndarbeid – lære å strikke, og forhåpentligvis kan du eller noen andre dra nytte av det ferdige produkt etterhvert! Og ellers bare benke seg ned under pleddet med gode filmer og masse godis, eller samles rundt et godt måltid! Og tjukke ullabber på føttene :) Ellers er jeg veldig enig i dine tips – spesielt friske blomster! Eller du kan gjøre som jeg avogtil gjør, når det blir skikkelig trasig ute – ha innegrilling med potetsalat, pølser, melon og alt som hører med!

 23. 22:56, 27 Oct 2011 / 22:56

  Morket er min vaerste fiende, og etter flere aar med aa prove hvert ett triks i boka saa flyttet jeg til Australia. Jeg maatte dra helt til den andre siden av jordkloden for aa komme meg unna. Naa er det vaar i Australia, og oktober har aldri vaert saa flott! Jeg har det bra naa!

 24. 10:53, 28 Oct 2011 / 10:53

  Her jeg bor, i Nord-Norge, blir det skrekkelig mørkt, skrekkelig lenge. I desember har vi tre timer med lys, kanskje, og den bruker en for det meste inne på skolen og får ikke utnyttet den. Det er mørkt når vi våkner om morgenen og drar på skolen/jobb og det er mørkt når vi er på tur hjem.
  Det hjelper å lese fine bøker, tenne i peisen, drikke kakao og te og høre på fin musikk og se fine filmer. Også hjelper det å pakke inn julegaver og dra på juleshopping.
  Noe av det verste med mørket er at det er vanskelig å ta bilder. Er det ikke lys, er det ikke noe å tegne med.

 25. 11:55, 28 Oct 2011 / 11:55

  Eg brukar å skape mitt eie lys. Eg har både små telyshaldarar og eit stativ for telys. Hels brukar eg luktlys. Og så sit eg ved vindauge og ser ut på mørkret og høyrer på fin musikk. Då oppnår eg ei god og avslappande stemning, og eg tenkjer berre fine tankar.

 26. 14:40, 28 Oct 2011 / 14:40

  jeg ruller meg gjennom arkivet ditt. du er innmari fin og gir meg mye lys. bisous

 27. 19:07, 28 Oct 2011 / 19:07

  her jeg bor er vi uten sol halve året, og det er så uendelig mørkt her!
  men når det er mørkt så hjelper det generelt å tenne stearinlys og fyre i peisen. det blir åh så bra.
  Og det hjelper å samle de beste jentene til å synge teite karaokesanger, spise kake og drikke vin. og snakke og le hele kvelden og kanskje natta.

 28. Erlend
  22:15, 28 Oct 2011 / 22:15

  Lese L av Erlend Loe. Da ler man litt og kjenner på sydhavssola.

 29. 23:33, 28 Oct 2011 / 23:33

  Jeg er glad i mørketiden, men er kanskje litt miljøskadet etter en hel oppvekst i Finnmark. Men jeg liker den kanskje fordi jeg har en måte å takle den på…

  Jeg legger meg på rygg i snøen og ser på nordlyset (når jeg er hjemme i Nord). Jeg går ut den lille timen det er lyst og absorberer det hele, puster inn og ut og hører på deilig vintermusikk. Jeg drar på fest i en trang kjeller full av snille mennesker, og danser eller snakker, for da er det ingen som verken vet eller bryr seg om det er mørkt ute. Jeg går på teater, kino eller konsert, og lar meg bli helt oppslukt av det i stedenfor. Jeg hopper rett fra senga og inn i dusjen, for da må jeg bare våkne. Jeg hører på p3/mp3 i dusjen av samme grunn. Vi kysser ekstra lenge utenfor døra, for det er jo ingen som kan se. Jeg bruker refleks.

 30. marie kristin
  00:00, 29 Oct 2011 / 00:00

  Når mørket kjem tenner vi levande lys overalt i leiligheita pluss i utelykta. Så snart mørket kjem om dagane blir alle lys tent og eg og min kjære slappar av i sofaen og kosar oss.
  Noko anna er lyden og synet av knitrande ved i peisen, eg veit ikkje kvifor, men eg synest det er så koseleg.
  Store skjerf og tjukkesokkar og dei fine vinterskoa mine.

  Og så klart.. Mørket betyr at det snart er jul. Wiih :-)

 31. 00:16, 29 Oct 2011 / 00:16

  Når det blir mørkt ute da tennes lysene inne. Er det ikke slik? Når temperaturen stiger nedover og frostrøyken står ut av munnen på meg da merker jeg hvor godt det er å leve. Her og nå. Det gjør ikke noe at det er mørkt. Det gjør bare at stjernene er så mye klarere. Nattehimmelen er så fin. Inne er det også fint. Man gjør det ekstra fint. Jeg setter meg foran peisen med en god bok mens jeg drikker varm kakao med krem på. Eller varm saft med sitron og kanel. Noen ganger stopper jeg opp midt i en setning og titter ut av vinduet. Hvis det snør tett i tett med snøkrystaller kan jeg ikke la være å smile. Livet er jo så fint. Selv om solen ikke alltid skinner.

 32. 03:40, 31 Oct 2011 / 03:40

  eg prøver å finne det som kan vera fint med mørket. for eksempel set eg stor pris på at det er mørkt ute når eg skal legge meg. å gå tur opp til fløien i bergen og speide utover byen i mørket, alle lysene blir som stjerner(for det har vi ikkje ofte på himmelen pga regnskyer) og lyser opp fine, fine byen. ofte når det er kaldt og mørkt har de finaste artistane konserter, på de finaste plassane. når det regner, blåser og er mørkt har eg bursdag. då dansar eg meg sveitt, helst til casiokids og får varme bursdagsklemmar frå like sveitte vener. når det er mørkt kan eg sitta inne og sjå så mange filmar eg vil utan å få dårleg samvit, som eg hadde fått hvis det var sumar. når det er mørkt og kaldt kjem snøen. lange, deilige skiturar, frostrøyk, snøkrystallar, dyrespor i snøen, hyttetur og snøenglar. og noko av det beste, ein gong når det var mørkt og kaldt blei eg tante, det får eg feira kvart år når det er mørkt og kaldt.

 33. Frida
  17:38, 31 Oct 2011 / 17:38

  Jeg drikker te. Helst sju kopper om dagen. Og kommer hjem til en lykkelig golden retriever etter skolen; som smiler som hundre soler uansett hvor mørkt det er ute.

 34. Emilie
  00:10, 01 Nov 2011 / 00:10

  Først legger du på rent sengetøy i krepp.
  Så fyller du opp badekaret med glovarmt vann.
  Tenn lys og ta en god olje i eller masse såpe, sånn at det blir så mye skum at det nesten er som om du bader i skyene.
  Så puster du en god stund og hører på stormen som brøler utforbi.(Den gjør det ofte på denne tiden og akkurat da kjennes det ganske fint ut..)
  Så pakker du deg inn i et kjempe håndkle og kjenner hvor myk og varm huden din er.
  Så er det bare å tulle seg inn under dynen og
  kanskje høre på en fin lydbok eller lese litt..(Anbefaler Drømmehjerte av Cecilia samaritin eller Hulebjørnens klan av Jean M. Auel.)
  Det hjelper også med noen mandariner, som smaker søtt og lukter friskt og en kald, kald eplemost eller en varm kopp ingefær te.
  Dette er ihvertfall det som gjør meg klar for morgendagen og gir meg en sitrende følelse av lykke i kroppen.
  God høst!

 35. 13:51, 01 Nov 2011 / 13:51

  Jeg krøller meg inn i koseklær, dyner og tepper, sammen med en macbook full av fine filmer og serier, og en varm og god kopp te. Gjerne sammen med venner.

  Så går jeg på kafé med roser i kinnene, kaster av meg skoene, og innretter meg som om jeg var hjemme…

  Kyssing og lange klemmer i høstmørket er også veldig fint ja.

 36. 11:17, 03 Nov 2011 / 11:17

  Når mørket kommer pleier jeg å løpe lange turer ute, gå med tøfler inne, drikke jordbærte, spise rundstykker, danse til radioen, tulle meg inn i dundyner, se skrekkfilmer, sove ekstra mye og skrive lange dagslister.

 37. A
  14:12, 03 Nov 2011 / 14:12

  hjemmesiden din ble faktisk skikkeli skikkeli fin! måtte bare si d en gang til :) d kledde den :)

 38. 19:15, 04 Nov 2011 / 19:15

  Etter et år på en mørk hybel på et slitsomt internat, må jeg virkelig prøve å ikke gå på den samme mørke smellen som jeg gjorde for et år siden. I år drikker jeg masse smoothie, tenner mye lys, ser fine filmer, klemmer masse, tar nye utfordringer, trener og tenker positivt. Pluss at jeg er med mange fine mennesker :)

 39. 23:00, 07 Nov 2011 / 23:00

  jeg har hatt lyst til å svare på denne lenge, men så måtte jeg liksom reflektere først. de siste dagene har jeg gjort følgende tiltak for å unngå mørket som sniker seg innpå:
  – reise til marseille med finfine nye venner, og helgen etterpå dra til toulouse for å besøke finfine gamle venner, begge deler med toget for jeg elsker å kjøre tog
  – starte på karatetrening
  – høre på fin musikk som er høstmusikk men som samtidig får meg til å kjenne meg sterk inni meg
  – spise masse frukt, som grapefrukt og granateple og eple med litt honning fra fjellene og kanel
  – få besøk, først av de finfine vennene fra Toulouse, så verdens beste jente nå til helgen, og min fineste pappa helgen etter der
  – synge i kor! gospel gjør hjertet glad.
  – skrive ned fine ting fra dagen før i dagsplanleggeren min hver eneste dag, selvom det noen ganger er vanskelig.
  – kjøpe nye spennende typer te og spandere på seg den man liker aller best og glede seg til advent selvom jeg vet at det kommer til å bli annerledes her nede så langt unna alt kjent og kjært.
  sånn, det var min liste. heia å holde mørket ute og holde lyset inne.

 40. Ane
  11:29, 08 Nov 2011 / 11:29

  Gå tur ute på dagen når det er litt lyst og inviter venner på besøk på kvelden der dere spiser masse god mat, og tenner stearinlys og glemmer at det er mørkt ute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *