lemon cupcakes with a cheesecake hat.

i går hadde eg og jostein ein rar matdag. det var ein ete-alt-som-er-i-kjøleskapet-for-det-er-fullt-og-på-veg-til-å-eksplodera-dagen. så det gjorde me. men det føltes ikkje så veldig bra sånn fredag-messig, for me er veldig fredagspersonar og me pleier jo alltid å laga sjokolademousse. så eg tok tak i problemet. og laga sitroncupcakes med lemon curd-fyll og sitroncheesecaketopp. nom. det er jo perfekt for helga.

lemon cheesecake cupcakes.

så! du treng:

til kaka(lagar tolv):
120 g mjøl
150 g sukker (egentlig skal det vera caster sugar, som er ein mellomting mellom sukker og melis. ein kan anten bruka vanlig sukker eller om ein virkelig vil følga oppskrifta har ein sukkeret oppi ein food processor til det er finare korn. trur óg det finst eit på større butikkar som er frå tate&lyle.)
1½ ts bakepulver
2 ts finrive sitronskal (berre det gule, det kvite under det gule skal absolutt ikkje vera med. og! når ein brukar sitronskal er det veldig veldig viktig å vaska sitronen først eller aller helst bruka økologisk.)
40 g usalta smør, i romtemperatur
120 ml heilmjølk
1 egg

til topp(nok til fire, eg fraus nemlig åtte):
150 g melis
25 g usalta smør, romtemperatur
62,5 g kremost naturell(ikkje lettprodukt!), kald

lemon curd til å fylla med, kan sløyfast. ein kan fint laga heimelaga om ein ikkje finn i butikken, eg anbefalar det virkelig for det er fint med noko som er litt bittert oppå alt det søte.

lemon cheesecake cupcakes.

det første ein må gjera er å ta ut smøret fra kjøleskapet og setta på ovnen. 170 grader. ha mjøl, sukker, bakepulver, sitronskal og smør i ein bolle. det er sikkert enklast å bruka ein sånn håndmiksar(ikkje stavmiksar) til å blanda alt. eg har ikkje det, så eg brukte sleikepott. da blandar ein berre liksom mot kanten på bollen sånn at ein fordelar smøret og det ikkje finst nokon smørklumpar. det er ferdig når det har fått ein litt sandete konsistens. smuldrete, uten smørklumpar. tøm i mjølka litt og litt mens du rører med ein visp. kun bland til mjølka er skikkelig innblanda og utan klumpar. ikkje visp meir enn nødvendig. så har ein oppi egget og farge, om ein vil det.

lemon cheesecake cupcakes.

eg hadde oppi både farge og sitrondropar.

lemon cheesecake cupcakes.

ha tolv cupcakeformer oppi ei sånn form. om du ikkje har form, bør du bruka doble papirformer.

lemon cheesecake cupcakes.

steik dei i ca 20-25 minutt, pass på! mine stod litt for lenge. test med ein gaffel etter kanskje atten minutt. da stikk ein ein gaffel oppi kaka, om den er “rein” når ein tar den ut igjen er kaka ferdig. om det heng fast kake på gaffelen må den stå litt til. ein anna test er å opna ovnen også pressa litt på toppen av ei kake, om den sprett opp igjen er den ferdig. springy to the touch, som det heiter her. ein vil ikkje at toppen på kaka skal vera hard, liksom. vil ha mjuk kake.

lemon cheesecake cupcakes.

ha kakene på ei rist så dei får kjøla seg ned litt. så brukte eg enden på ei skjei til å laga eit hol i kakene og fylte i dei med lemon curd.

lemon cheesecake cupcakes.

nom. her treng ein ikkje å tenka på at det skal vera fint, for det skal uansett på topping etterpå.

lemon cheesecake cupcakes.

så må ein laga frosting. først blandar ein smør+melis. samme framgangsmåte som med fyllet, at ein blandar med sleikepott til det får ein sandete konsistens. så blandar ein i osten, først forsiktig også piskar ein som ein gal person for å få den luftig og lett. pisk i kanskje fem minutt, ganske fort. eg hadde oppi farge her óg. gult og fint. så kan ein setta den i kjøleskapet til kakene er kalde.

lemon cheesecake cupcakes.

så kan ein anten bruka skjei for å få toppen på, eller bruka sprøytepose, som eg gjorde. så får ein berre vera så stø som ein klarar. min første gong med sprøytepose, er ok fornøgd. må øva, men det er okei. det som er så fint med baking og matlaging er at ein merkar med éin gong om ein gjer noko feil eller rett også er det berre å gjera det bedre neste gong. eg hadde oppå litt sukkerkuler for eg syns det vart fint, men ein treng ikkje. sikkert fint om det er til eit festlig lag.

lemon cheesecake cupcakes.

og, ja! så får ein eta dei!!! kanskje til project runway, som me gjorde, og kvitvin. eller sjølvsagt saman med eit fantastisk teselskap. eg likar mine med litt stivare frosting, så dei får stå litt i kjøleskapet. så får ein gafla i seg og tenka at det var så så verdt det.


recipe for lemon cheesecake cupcakes. you need: for the cakes(makes 12): 120 g plain flour, 150 g caster sugar, 1½ teaspoons baking powder, 2 tablespoons grated lemon zest(preferably organic lemons, if not then well rinsed), 40 g unsalted butter(room temperature), 120 ml whole milk, 1 egg. for the frosting(makes four, put the rest of the cakes in the freezer): 150 g icing sugar, 25 g unsalted butter(room temperature), 62,5 g full-fat cream cheese(cold).

the first thing you do is take the butter out of the fridge, because it needs to be room temperature. preheat the oven to 170 celsius(325 fahrenheit, gas 3). put the flour, sugar, baking powder, lemon zest and butter in a bowl. i used a spatula, but it’s probably faster with a handheld electric mixer. mix everything together until it reaches a sandy texture with all the butter evenly distributed with the rest, no lumps. pour the milk in little by little while you whisk and beat only until the milk is incorpor
ated, don’t whisk more than you need. add the egg and the colour if you want, i added both color and lemon drops, continue mixing until the mixture is smooth, but don’t whisk too long. spoon the mixture into paper cases, two-thirds full. either put the paper cases into a cupcake tray, or do double paper cases. bake for 20-25 minutes or until the cake bounces back when you touch it. a fork should come out clean when you insert it to the centre, if not then it’s not done yet. leave them to cool on a wire rack. i used the back of a spoon to make a hole and then put some lemon curd into each one. yum! it doesn’t have to be pretty, the icing will take care of that.

make the icing while the cupcakes cool down. mix the butter with the icing sugar in the same way as before, with a spatula or a handheld whisk, until it’s a sandy consistency and everything is combined. then, add the cheese. carefully first, and then whisk it hard to incorporate air and make it fluffy and light. it would probably be best to use an electric whisk for this as it’s hard for the arms but hey, it’s not impossible to do. add your color if you want to, i did, and then put it in the fridge to wait for the cakes. when they’re cool enough, either spoon the frosting on or use a icing bag+nozzle. it was my first time and i’m rather pleased although i do have some practise to do! i also added some sugar balls for decoration, a fun touch if you’re taking them to a party or even your own private tea one. i like mine best cooled off and the frosting more stiff, so i put them in the fridge for a while.

Share:

28 Comments

 1. 16:08, 17 Sep 2011 / 16:08

  såg ganske så fantastisk ut. Og det gjer alle bildene dine for tida og.

 2. 17:06, 17 Sep 2011 / 17:06

  takk for oppskrifta og framgangsmåte! Gjett kva eg skal ha på neste teselskap! Nam, gledar meg <3

 3. Adelaide
  18:09, 17 Sep 2011 / 18:09

  NommmNommmm. å herregud dette fekk eg så lyst på no. Men får eg lemon curd her i noreg ?

 4. Peon
  18:23, 17 Sep 2011 / 18:23

  Åh, nam! Får meg til å savne å ha stekeovn!

 5. 19:36, 17 Sep 2011 / 19:36

  så fine dei blei :) skal du forresten skrive om ei ny bok snart?

 6. 21:05, 17 Sep 2011 / 21:05

  Nam! Jeg bakte mer enn femti cupcakes til et stort radio-møte denne uken, men dine ble penere, hihi!

 7. 21:28, 17 Sep 2011 / 21:28

  Ragnhild: hm, eg skreiv jo om ei bok for tre dagar sidan?

 8. ingvild
  21:50, 17 Sep 2011 / 21:50

  Oioioi, det så kjempegodt ut! Jeg elsker sitron! Mmmh. Jeg er forresten akkurat i ferd med å bake min første(!) ostekake. Den står faktisk og steiker nå. Hihihih.

 9. Pappa
  22:07, 17 Sep 2011 / 22:07

  Nammenamm.Spar nokon t meg og.

 10. 22:09, 17 Sep 2011 / 22:09

  Åå! Cupcakes. herregud, lenge sida eg har baka no. Kass spørytepose brukte du? :-)

 11. 23:38, 17 Sep 2011 / 23:38

  åååh, så godt ut! Må lage de en gang <3 hvor får du kjøpt de rosa formene? :)

 12. 23:45, 17 Sep 2011 / 23:45

  Martin Folke: dei er fra rice! har kjøpt dei her i london.

 13. 23:48, 17 Sep 2011 / 23:48

  Vemund Eldegard: brukte ein i nylon som eg kjøpte på john lewis, ein vanlig sprøytepose i guess. sånne som ein får kjøpt overalt. trur óg dei har eingongsposar på større matbutikkar som meny, ultra, store spar. :)

 14. 23:48, 17 Sep 2011 / 23:48

  ingvild: ooo, gratulerar!!! ostekake altså.

 15. 10:31, 18 Sep 2011 / 10:31

  Det såg heilt fantastisk ut, skikkeleg nomnom!

 16. m
  17:21, 18 Sep 2011 / 17:21

  vet du et sted hvor man får kjøpt billig fint kaleidoskop? gjerne på nettet

 17. 18:19, 18 Sep 2011 / 18:19

  fintfint fint! de ser så sjukt goda ut. mums! trevlig söndag!

 18. 19:41, 18 Sep 2011 / 19:41

  oi, eg har visst klart å sjå alt anna enn det innlegget! sånn er det når eg leiter etter noko, beklager. så kjekt å høre at den er bra, har akkuratt begynt å lese av den forfattaren :)

 19. Hanna
  20:57, 18 Sep 2011 / 20:57

  dette er en sånn skikkelig gla’blogg, og det er skikkelig stas med hvert eneste nye innlegg. london er en herlig, fantastisk, vidunderlig by, og jeg gleder meg jeg til jeg skal flytte dit selv en dag!

 20. 21:41, 18 Sep 2011 / 21:41

  Å, dei var fine! Og høyres veldig gode ut og:)

 21. 21:57, 18 Sep 2011 / 21:57

  ingenting smaker like godt som farmors hjemmelagde lemoncurd.

 22. 09:46, 20 Sep 2011 / 09:46

  Elsker bloggen din! Gir livet mitt et lite glimt av blonder, blomster og vakker mat, i et grått tenåringsliv <3

 23. 17:46, 20 Sep 2011 / 17:46

  Det så kjempegodt ut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *