q&a, fotografering, blogging, magasinet.

when did you first start taking photos and when did you got your own camera?

i think i was around eleven when i first started taking photos with my parents’ compact analog camera. i bought my own dslr camera when i was fourteen.

har du alltid med deg kamera når du går ut? jeg har med kameraet mitt overalt, men får alltid rare blikk

ja, alltid. dei rare blikka er sikkert ikkje rare blikk eingong, berre du som er klar over at du har eit kamera i hendene og meir obs på folk rundt deg, lovar.

når begynte du å interessere deg for foto?

på ordentlig då eg var fjorten år. då kjøpte eg mitt første speilreflekskamera og tenkte at det kanskje hadde vore fint å bli fotograf.

hvilket program du bruker til å redigere videoer med?

adobe premiere pro cs5.

jeg har alltid lurt på hva du mener om det utseendeorienterte fokuset som er i fashionindustrien. ettersom du driver med foto, og man ofte forbinder bra fotografier med vakre og tynne mennesker (jeg vet at det ikke er så svart-hvitt, men allikevel). selv er jeg snart voksen, men jeg tar meg selv i å bli veldig påvirket av at den verden vi lever i først og fremst verdsetter perfeksjon. det er vanskelig å føle seg fin når man alltid sammenligner seg med noen andre.

eg er så utrulig lei denne debatten. eg skulle ønska at folk kunne slutta å overanalysera fotografi på den måten og berre nyta dei istaden. la seg underholda av dei istadenfor å gjera det til eit stort hysteri om kroppsideal og spiseforstyrrelsar. eg trur det er ein vond sirkel, jo meir ein snakkar om kor sjukt påvirka ein blir av desse bildene jo meir påvirka blir ein av dei. eg tar bilder som skal vera fine å sjå på, berre, og eg blir aldri påvirka av reklame sjølv, faktisk.

eg har veldig lyst på eit nytt kamera, for det eg har no.. suge for å sei det mildt. Vil gjerne ha eit lite kamera eg kan ta med overalt, som tar superfine bilete! Vil gjerne at det skal vere minnebrikke i det. E også eit stort pluss visst det e ganske så fint og då! Så har du nokon forslag?

eg kjenner ikkje egentlig til nokon sånne kamera som er små og sånt. veit at sara har brukt eit samsung EX1 til snapshots og sånt, men det er såpass dyrt at det egentlig er like greit å kjøpa seg eit amatør-speilrefleks. som til dømes canon 550d, som óg filmar i hd!

kvifor eit program brukar du når du lagar dei søte animasjonane dine? photoshop! det er ganske så enkelt og det finst ca tusen tutorials på korleis ein skal gjera det om ein berre googlar litt.

kan du fortelle om da du fant ut at du skulle lage et magasin, og hvordan du gikk fram fra idé til å holde magasinet i hendene? elsker slike historier ^^ gir meg en sånn jeg-kan-klare-alt-følelse!

hm, vel. hugsar ikkje heilt korleis idéen kom, men den vart uansett sterkare og sterkare ettersom eg skjønte at eg hadde lesarar som ville ha bloggen i magasinform om dei berre fekk, så eg sjangsa noko heilt sjukt og berre håpte at det skulle gå bra. starta research, fant personar som ville vera med, planla shoots og slutta på skulen. eg gjekk media og kommunikasjon, så eg kjente allerede godt til programvaren eg brukte, og det gjorde det sjukt mykje enklare for meg å få gjort ting sjølv. når eg ser på det første magasinet no blir eg litt flau men mest kry for at eg er ein sånn person som berre hoppar i sånne prosjekt med hovudet først.

og hvilket trykkeri bruker du for å trykke magasinet?

zoom grafiske a/s.

kor mykje gav du for ditt fine hasselblad?

5000! det var eit scoop.

kva film brukar det? (eventuelt kvar kjøper du film?)

det er eit mellomformatkamera, så det brukar 120-film. eg kjøper den fra ulike selgarar på ebay.

er det vanskelig å bruke? kan du kanskje lage eit innlegg om korleis det fungerar og allting?

det er jo litt vanskelig å læra seg eit nytt kamera, det er det alltid, men om ein allereie kan alt det grunnleggande tekniske på eit digitalkamera så går det egentlig heilt fint altså.

hvilket kamera utstyr har du? Kan du eventuelt lage en liste over hva du har?

japp! kamera: canon 5d mark ii, canon eos 40d som backup. objektiv: 28mm f/1.8, 35mm f/2 og min nye elskling som eg kjøpte i går: 50mm f/1.2.

hvor får du inspirasjonen til å ta så fantastiske bilder som du tar?

først takk!!! eg brukar sjukt mykje pengar på magasin kvar einaste månad, klipper og limer og sparklar og googlar og lagar collage. også ser eg ein masse film og les ein masse bøker, eg hentar inspirasjon fra alle plassar egentlig. litt her litt der. mest fra inni meg sjølv, eg treng berre utanifrå drivkraft.

kan du vise oss i en video hvordan du redigerer bildene dine?

hmnei, det er ikkje heilt mi greie, eg viser allereie ganske mykje fram av korleis eg redigerar, om de ser i kategorien som heiter “om foto”. litt må ein jo få ha for seg sjølv óg.

når begynte du å jobbe i

jeg skal til Oslo 17. juni, er det fortsatt mulig å få ett av magazinene da? visst ikke, kommer jeg på besøk til deg, visst du ikke har reist til london allerede.

du kan kjøpa det på tronsmo, på balanzera og på frøken dianas salonger!

kva gjer du om dagane? bortsett frå magasin ogsånn?

generelt: researchar til shoots, ser film, går på kafé, tar bilder, bloggar, søv til klokka tolv. akkurat no: pakkar ut av denne leiligheten og har dårlig samvittighet for at eg ikkje bloggar nok.

synes at bloggen din har forandret seg siden du reiste til paris, er det noe bevisst eller har det bare tilfeldigvis blitt sånn? syns du skriver mindre om han der fine og liksom mindre enn deg? tar jeg helt feil? er jeg gal?

nei, det har vore eit bevisst skifte frå mi side.

jeg lurer på hvor den fantastiske idéen “jeg vil lage et magasin!” kom fra og når du følte deg moding nok til å gjøre det.

anar ikkje! den kom kanskje fra berre inni meg.

tjener du noen penger på bloggingen din? og om ikke, hva er dine synspunkter på slik inntjening?

eg tjenar ingen store pengar enda, håpar å kunna gjera det ganske snart. eg syns det er heilt topp at det går an å tjena pengar på blogging og ser ikkje at det skal vera noko problem såframt bloggarane held seg innanfor marknadsføringsloven og etiske rammer.

eg har eit canon eos 500D, og har berre to objektiv. kva objektiv har du, og kva er dei fine til? pris?

eg brukar vanligvis berre 50mm, den funkar egentlig til alt fordi den er så lyssterk. om du vil ha eit allround-objektiv anbefalar eg veldig 35mm! eg held meg stort sett unna zoom-
objektiv fordi dei stjeler lys og det blir for dumt.

har du noen gammle fine kameratyper å anbefale? drar til London i sommerferien på liten kamerajakt.

ein må berre prøve seg litt fram her altså. eg elskar zenit-kameraet mitt som eg kjøpte i paris og sjølvsagt hasselblad. dei fleste kamera uavhengig av merke har sin heilt eigne feel, så berre sjangs!

skal kjøpe canon eos 5D mark II neste måned, og har sett at du har dette. hvilke objektiv har du på ditt kamera?

sjå svar litt lenger oppe! ps: om du skal ha kameraet neste månad er det lurt å bestilla det no, for det er heilt utsolgt i alle fall i oslo på grunn av tsunamien i japan.

hvor mye tar du for bryllupsfotografering?

det kjem heilt an på kva det er snakk om! om det er berre oppstilte bilder eller heildagsfotografering, det er to veldig forskjellige prisar. mail meg på mariell.oyre(at)gmail.com!

hvor lenge planlegger du og holde på med Hjartemagasinet? kan du ikke få noen forhandlere i fredrikstad også?

til eg ikkje har lyst meir. i alle fall nokre nummer til, så får me sjå kva som skjer med det. kanskje nokon andre heldige får ta over! eg har slutta å få nye forhandlarar no, neste nummer kjem forhåpentligvis ut på interpress, det vil sei at det blir solgt på narvesen.

hvilken font har du brukt i headeren din? den er så fin.

hugsar ikkje! men sjå på dafont.com.

kva er dine favorittmagasin?

lula, franske vogue, britiske vogue, italienske vogue, og akkurat no ein masse bryllupsmagasin.

analogt fotokamera – er det verdt det for amatørfotografar?

bra spørsmål! det er verdt det om du har lyst til å læra meir grunnleggande om fotografering, fordi ein faktisk må stilla inn på kameraet sjølv og vita korleis resultatet blir. det er verdt det om ein har glede av det, heilt enkelt. eit gammalt kamera kostar jo ikkje allverden, så prøv ein rull med film og sjå korleis du likar det.

har hjartepost døydd ut?

ja! eg vart berre lei meg og skuffa over mennesket som konsept. så da tenkte eg at det like greit kunne vera over.

har du noen tips til arbeidsmetoder for oss som jobber kreativt ved siden av studiene og livet? altså, hvordan får du ting gjort?

eg jobbar typ førti timar i døgnet med kreative greier, eg omgir meg med kreative personar og er veldig vant med det sidan fleire år tilbake. det viktigaste for å få ting gjort er å enten planlegga hardcore eller ta det heilt på sparket. det er ingenting som er så frustrerande som å ha lyst til å gjera noko men ikkje gidda å gjera noko med det, liksom. eg er kreativ fra eg våknar til eg legg meg, som regel. å vera kreativ er jo noko ein kan læra seg, heldigvis.

hvilket kamera bruker du?

canon 5d mark ii.

viss du måtte velga eit yrke som ikkje hadde noko med fotografi, skriving, eller magasinlaging å gjere, kva ville du då funne på?

oi, shit! vanskelig. da trur eg at eg ville jobba i ein fin vintagebutikk/kafé som sjølvsagt var min eigen.

hva er det fineste du kan se på et bilde?(ansikt, blomst osv)

jenter!

kva kamera brukar du når du filmar dei fine filmane dine?

da brukar eg speilrefleksen min, canon 5d mark ii. det finst óg billigare kamera fra canon som filmar i hd, til dømes canon eos 550d.

eg er så imponert over korleis du skriv. kvifor skriv du så godt? har du tatt eit kurs, eit studium eller noko slikt?

åh, takk! nei, har aldri gått i noko kurs men eg skriv veldig mykje også les eg veldig mykje. trur det er viktig!

kan du lage en tutorial på hvordan du redigerer filmene dine og hvilket program du bruker? de ble så fine! :)

nei, desverre! men eg vil berre anbefala å triksa seg litt fram sjølv, det er så verdt det når ein ser resultat. eg brukar adobe premiere pro cs5 når eg redigerar film. eg trur nok i hovudsak at det er bra grunnarbeid, altså at filmen er bra allereie når eg har filma den på kameraet. det beste tipset i verda er å kunna utstyret sitt, noko det er ganske få som gjer i forhold til kor mange speilreflekskamera som blir solgt her i verda.

kan me få sjå nokon av dei nye heimesidene du har laga?

eg kan ikkje visa fram nettsider som andre har kjøpt av meg, desverre, men kanskje eg lagar ein post om det snart!(når) skal du bytte bloggplattform? eg anbefalar wordpress!

eg skal bytta blogg i sommar/haust ein gong! det blir spennande, stay tuned.

kor tid kom du på uttrykket hjartesmil?

hugsar faktisk ikkje! det berre var så rett når eg skulle laga meg blogg at det vart sånn. flaks for meg, for det har vore mitt beste eventyr.


answers to questions, about photography, the magazine and other things i do for a living.

Follow:
Share:

13 Comments

 1. .
  20:25, 26 May 2011 / 20:25

  jippi! mariell, du framstår som ei knakande god jente tvers gjennom <3

 2. 21:58, 26 May 2011 / 21:58

  Spennende :D Men du, du må lese mailen din fort fort! Bestilte magasin, men paypal la inn feil adr ! :(

 3. anna ø. i.
  22:44, 26 May 2011 / 22:44

  Åh, mariell! Du må bare lage bryllupsmagasin! Om det er før eller etter bryllupet, du bare må uansett.

 4. 22:49, 26 May 2011 / 22:49

  Veldig kjekt at du deler så mykje. :) Eg blir superinspirert.

 5. Anonymous
  23:20, 26 May 2011 / 23:20

  Du skriver så vakkert!

 6. 02:17, 27 May 2011 / 02:17

  Du er så bra! Digger deg! Stå på!

 7. 13:46, 27 May 2011 / 13:46

  Det ska bli spännande vart din blogg hamnar till sommaren:)Jag väntar med spänd förväntan!

 8. Susanne
  17:11, 27 May 2011 / 17:11

  Jeg lurer litt på hva du mener med at canon 550d er et amatørkamera? Hvilke funksjoner har 5d mark II som ikke de billigere kameraene har?

 9. Anonymous
  17:24, 27 May 2011 / 17:24

  ville bare si at synes ikke du trenger å ha dårlig samvittighet i forhold til antall blogginger for synes du blogger helt perfekt og langt fra for lite. er du glad er vi glad (speil).

 10. 17:43, 27 May 2011 / 17:43

  Gøy å lese sånne svar :) Stå på!

 11. 17:58, 27 May 2011 / 17:58

  Susanne: det er ikkje noko eg meinar. 550d ER eit amatørkamera, kameraa i serien med tre siffer er amatør. dei med to siffer, som 40d/50d/60d er semiproffe, og dei med eitt siffer, som 5d er eit proffkamera. om du lurer på kva som faktisk er forskjellen så er 5d eit fullformatkamera, det er ikkje 550d.

 12. Lene
  15:59, 31 May 2011 / 15:59

  Du blir aldri påvirka av reklame? Var ikkje det litt naivt sagt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *