om å vera feminist

eg er frustrert i dag. av kjente folk her i verda som snakkar om feminisme og som sjølve har eit heilt feil syn på kva det vil seie å vera feminist, som til dømes lady gaga, og på den måten påvirkar tusenvis av menneske på heilt feil grunnlag, med heilt feil kunnskap. eg har vore feminist heile livet. i barnehagen leikte eg med bilar og teikna med blå og spytta tyggis i håret på jentene og gutane som meinte eg berre skulle teikna med lilla, holda meg innafor strekane fordi det er det jenter skal. eg ville bli brannmann og politi og tenkte aldri at det var noko gale i det, tenkte aldri at det fanst menneske i verda som ville gå meg imot fordi eg var jente.

de skjønnar, feminisme er eit svært misoppfatta begrep i våre dagar. ein trur at det å vera feminist er det same som å seie at kvinna er betre enn mannen, og det er ikkje sant. ein trur at feministar berre er damer som ikkje barberar seg under armane og ikkje har tv. det er heller ikkje sant. å vera feminist vil seie at ein meinar at kvinner og menn skal ha dei same muligheitene. det er å sjå eit menneske for eit menneske, og ikkje som kvinne eller mann. ja, det handlar om kvinner og ikkje menn sine rettigheiter, men ikkje la det skygge over formålet, berre sjå på korleis me har levd. og sjå korleis me lever i dag, der kvinner framleis må kjempa for å få same lønn i den same jobben. berre fordi dei er kvinner. eg er så glad for at han der fine er feminist. for å vera feminist vil heilt enkelt seie å meina at jenter har rett på dei same utfordringane og fordelane som gutar. så den barskaste mannen i verda med skjegg og øl i handlenettet er feminist. han der fine som har dreads og spelar piano er feminist. eg som går i kjolar og sløyfer er feminist. og det tykkjer eg at du skal vera óg.

Share:

44 Comments

 1. ingunn
  16:12, 15 Aug 2009 / 16:12

  JEg er så utrolig enig med deg! Takk for at du forklarer på en så fin måte hva feminisme egentlig handler om til de som mener at vi bør nøye oss med mindre fordi vi er jenter..

 2. 16:41, 15 Aug 2009 / 16:41

  endelig! herlig!han der fine virker fin.

 3. 16:46, 15 Aug 2009 / 16:46

  Takk for dette! Du har så rett!

 4. Sunniva
  16:47, 15 Aug 2009 / 16:47

  Jeg er feminist, og veldig stolt av det!

 5. 16:54, 15 Aug 2009 / 16:54

  Jeg er også feminist, og selv om jeg liker at kvinner ikke skal føre under dansing, at kvinner burde bruke skjørt og kjoler og at kvinner skal være feminine så er jeg for at det er valgfritt. Jeg liker gamle manerer og etikketter, men det er noe jeg velger å like, fordi jeg kan bestemme selv som hvilket som helst menneske. Både kvinne og mann skal ha de samme valg, rettigheter og menneskeverd!

 6. 16:56, 15 Aug 2009 / 16:56

  hurra for mariell! endelig. noen. som. kan. forklare. rett.

 7. 17:07, 15 Aug 2009 / 17:07

  Det er bra du skriver dette. Å være feminist bør bli en selvfølge, og det må kjempes mer for at holdningene til hva det vil si å være jente og hva det vil si å være gutt endres, enda mer. Jeg så nylig et nyhetsinnslag om salg av utstyr til skolestart. Reportasjen var fra en bokhandel hvor de rosa “jentetingene” var plassert på ett sted, og de svarte og blå “guttetingene” på et annet. Slik er det jo de fleste steder, men reportasjen var så fokusert på “jenteting” og “gutteting” at jeg ble helt kvalm. Hverken reporteren eller den butikkansatte som viste fram tingene stilte noe som helst spørsmål ved det. Hvordan skal man jobbe for likeverd og likestilling når barn lærer helt fra fødselen at noen ting er til for jenter og noen ting er til for gutter? Jeg gleder meg til den dagen jeg ser fem halvgamle damer rocke villt på scenen foran et ungt publikum av både gutter og jenter som digger dem for deres talent og ikke bryr seg om pistrete grått hår og hengepupper.

 8. 17:40, 15 Aug 2009 / 17:40

  Tyggis i barnehagen? Hehe

 9. Ingvild
  17:50, 15 Aug 2009 / 17:50

  jeg er så lei av kvinner som kaster klærne og sier det er frigjørende…bah..

 10. Ane
  18:35, 15 Aug 2009 / 18:35

  Å være feminist vil si at kvinner og menn skal ha like muligheter. Bør ikke kvinner da ha ett års tjeneplikt i militæret, slik som menn? Det er ikke valgfritt for menn, da bør det vel ikke være valgfritt for kvinner? Hva er ditt syn på dette?

 11. 18:46, 15 Aug 2009 / 18:46

  eg er feminist i aller høgste grad.

 12. 18:59, 15 Aug 2009 / 18:59

  sv: jag med. Edie var väldigt speciell.

 13. 19:01, 15 Aug 2009 / 19:01

  Hurra for å være feminist! Jo flere som snakker om feminisme som en bra og nyansert ting, og som erklærer seg som feminist, jo bedre. Jeg er litt uenig i akkurat det du sier om at det handler om kvinner og IKKE menns rettigheter, for slik jeg ser det handler det om både menn og kvinner, f.eks. når det gjelder fødselspermisjon og verneplikt. Vi har fremdeles en lang vei å gå før menn får de samme rettighetene(både i form av juridiske regler og av samfunnsmessige normer) i forbindelse med fødsel og barn. For eksempel. Og menn skal også ha rett til å velge å leke med dukker når de er små eller kle seg i rosa om det er yndlingsfargen deres. En kompis av kjæresten min var helt fortvilet, han fortalte om barnehagetanter som rev dukker ut av hendene på sønnen hans, og dyttet en dinosaur inni dem i stedet. Sønnen elsker å leke med dukker, men får ikke lov. Så trist! Så: nei til kjønnskoding (og da mener jeg sosialt kjønn, ikke biologisk) både i form av hva som forventes utseendemessig og adferdsmessig! Og den jobben starter hos foreldre og i barnehagen.

 14. 19:05, 15 Aug 2009 / 19:05

  Å leke med biler er feministisk? Why? Er det ikke like bra å leke med dukker? Misforstå meg ikke, jeg klatret i trær, lekte med lego og Barbiedukker på likt. Da jeg ble født fikk jeg en pandabjørn som var svart og hvit, verken blå eller rosa. Mamma og pappa fikk kjeft fra nabomødre som mente jeg var altfor vill (jeg overkjørte guttebarna deres, mente de). Men jeg synes ikke det er spesielt feministisk å gjøre “manneting”. Er ikke “kvinneting” like mye verdt? Sorry, men jeg liker å utnytte at jeg er kvinne og få gratis drinker på byen. Antifeministisk? Nei, jeg liker å utnytte det, uten dårlig samvittighet. Les Elizabeth Wurtzels “Bitch”.

 15. 19:05, 15 Aug 2009 / 19:05

  Veldig enig!

 16. 19:07, 15 Aug 2009 / 19:07

  PS: ja, jeg er en (minikjole)feminist.

 17. 19:48, 15 Aug 2009 / 19:48

  Hege: åh, eg er så enig! og dette frustrerar meg sånn óg. mine ungar skal få grønn. grønn grønn grønn. til dei er gamle nok til å velja blå eller rosa sjølv. eg var heldig nok til å få gjera det.Ane: dette er ein av tinga som er ganske vanskeleg i forhold til feminisme. for sjølv om kvinner og menn skal behandlast likt har me ulike fysiske forutsetnadar. eg vil uansett seie at kvinner og menn er på veg mot ei likestilling, også i forsvaret. det er meir og meir jenter som blir kalt inn til sesjon og som vil på sesjon og vil i militæret. han der fine er pasifist og skal ikkje i militæret, og eg tykkjer det er urettferdig med at dei fleste som ikkje reiser i militæret må avtjena siviltjeneste(medan ikkje jenter må det i utgangspunktet). så det er eit vanskeleg tema, og det er mykje å tenka og mykje å seie. håpar eg svarte deg sånn nokonlunde.Marianne: eg er heilt einig med deg, men per definisjon er feminisme ein kamp for kvinner sine rettigheiter. eg følte eg måtte forklara det fordi det er så utruleg mange som henger seg opp i at det heiter “feminisme”. likestilling og feminisme er nært knytt opp mot kvarandre, men det er ikkje det same. og eg skreiv jo “å vera feminist vil heilt enkelt seie å meina at jenter har rett på dei same utfordringane og fordelane som gutar.” eg tykkjer óg det er himla trist når gutar ikkje får leike med dokker, men eg håpar og trur at verda er på veg ein plass. som sagt startar det i stor grad hjå foreldra og barnehagen, men med mindre foreldre får dei same oppfatningane om akkurat den saka vil det alltid vera tvil og fordommar mot kjønn her i verda.Kathleen: du må lesa alt eg har skrive før du føler at eg har gitt deg ein rett til å vera sint. eg skreiv “i barnehagen leikte eg med bilar og teikna med blå og spytta tyggis i håret på jentene og gutane som meinte eg berre skulle teikna med lilla, holda meg innafor strekane fordi det er det jenter skal.” les heile setningen og tenk deg om ein gang til.at det ikkje er spesielt feministisk å gjera manneting er eg jo heilt einig i, og er blant dei mytane om feministar som eg prøver å kjempa mot. berre sjå på meg! eg har lest bitch og alle andre bøkene til elizabeth wurtzel, kva var det med den?

 18. 20:40, 15 Aug 2009 / 20:40

  Jeg leste alt, men jeg formulerte meg trolig dårlig. Ikke er jeg sint heller (men kanskje det virker sånn fordi jeg alltid blir litt sinna i feministdebatter. Feministene seg i mellom krangler jo om hvilken type feminisme som er mest “rett”).

 19. 20:45, 15 Aug 2009 / 20:45

  Du har så rett.

 20. 20:51, 15 Aug 2009 / 20:51

  Feminisme finnes i så mange forskjellige varianter, og det er synd at man bruker tid og krefter på å diskutere definisjoner (jamfør debatten i det siste).Hvis vi hadde klart å samle feminismen og føre den ut i “offentligheten” som en sterk bevegelse, og ikke la hver eneste debatt om feminisme bli til en kaklefarm, da, kanskje…

 21. 21:04, 15 Aug 2009 / 21:04

  Jeg er Feminist :Dutrolig bra at du skriver om sånne ting som dette, særlig siden du har så mange lesere som du kan påvirke ;)

 22. 21:33, 15 Aug 2009 / 21:33

  Ja, jeg ser jo at vi er enige, det var jeg aldri i tvil om altså, jeg ville bare komme med min lille innvending:) Jeg synes at begrepet eller definisjonen av å være feminist bør utvides til å gjelde å kjempe for begge kjønns rettigheter, da:) Om feminisme per def betyr kvinnesak, etterlyser jeg et bedre begrep, eller en reform av begrepet! Tror mange som egentlig er for likestilling blir litt fremmedgjort av bare kvinnesak, selv om det er maaaange flere To Do’s på listen over ting man må kjempe for for kvinner, enn for menn.
  Likestilling er målet, feminisme er metoden, på en måte! Slik tenker hvertfall jeg. Men alle må få finne sin egen betydning, og det må være plass til at vi kan være litt uenige også. Men: supert at du skriver slike innlegg, vi burde alle følge opp og gjøre det samme

 23. 22:07, 15 Aug 2009 / 22:07

  Jeg satt bak deg på trikken i går og beundret den grønne sløyfen til venninnen din, og blomsten du hadde i håret. Du er så søt, men jeg følte litt at jeg stalket deg, for jeg turte ikke si hei.

 24. 22:23, 15 Aug 2009 / 22:23

  Du har så rett! Jeg gikk rundt så lenge og misforstod hele feminismen, helt til jeg en dag åpnet øynene og forsto hvor mye enkelte mennesker tror de kan si om oss kun basert på hvilket kjønnsorgan vi har. Og det blir jo feil. Vi er jo alle mennesker og burde ha likt utgangspunkt, uansett om vi har eggstokker eller testikler. Jeg gleder meg til verden blir sånn at menn kan grine på teater uten å få rare blikk, og jenter kan velge å være husmødre uten å bli klandret for å motarbeide feminismen. Og alle forstår at to kvinner eller to menn kan ta vare på et barn like bra som en kvinne og en mann.

 25. 23:53, 15 Aug 2009 / 23:53

  eg tykkjer det vert “for dumt” å ikkje vera feminist om ein er kvinne. korleis, og om, ein vel å gjera uttrykk for det får vera opp til einkvar.

 26. Linn
  00:36, 16 Aug 2009 / 00:36

  eg er feminist!

 27. 02:21, 16 Aug 2009 / 02:21

  Eg er feminist, og tykkjer du forklarar veldig bra grunntanken i feminismen: likestilling mellom kjønna. Og av den tanken kjem eigentleg eit ganske enkelt svar på spørsmålet angåande verneplikt, nemleg at på dette feltet bør gutar bli likestilt med jenter. Eg meiner verneplikta bør vere valfri for alle, og syns det er heilt forferdeleg at gutar skal tvinges inn i militæret, og straffes med sivilteneste om dei ikkje vil.Eg tykkjer normalt det er litt pinleg å reklamere for egne blogginnlegg, men eg skreiv om rosa-prinsesse-fenomenet på bloggen min for ei stund sidan. Tenkte kanskje du ville syns det var interessant? http://maridatura.wordpress.com/2009/08/02/om-prinsesser-og-tilbakeslag/Kva er det forresten Lady Gaga har sagt?

 28. 03:05, 16 Aug 2009 / 03:05

  men har du tenkt på i hvor stor grad vi, særlig unge, særlig bloggere, støtter opp under det som undertrykker. dyrker fine små kjoler og blomster og kake og alt det som man lett kan forbinde med den idelle kvinna. og jeg mener på et vis at det som utvikler samfunnet er når vi utfordrer det, så jeg lurer på hvordan ditt forhold er til det. hvordan utfordrer du kjønnsrolla di? feminist er jo noe man er videre enn orden. det er ikke en argumentajonsrekke, men et handlevis. ser du et paradoks mellom pussleblogger og feminisme?

 29. 10:18, 16 Aug 2009 / 10:18

  mari: lady gaga sa, etter å ha blitt spurt om ho er feminist, ?i?m not a feminist! i love men! i embrace the american male culture of beer and bars and big cars? eller noko sånt.ida:sv: nei, for eg er ikkje heilt einig. eg ser ikkje på “undertrykking” eller “ideelle kvinna” som aktuelle ord i dagens debatt om feminisme. eg trur samfunnet har utvikla seg vekk ifrå det. det eg ser som truslar mot meg som kvinne er for det meste mediebiletet og dei påtvungne kjønnsrollane me får som små av våre foreldre, i barnehagar. jenter får rosa babyteppe, gutar får blå.eg ser ikkje på det som at menn, i generell forstand, undertrykker kvinner. det er ikkje oss mot dei.eg ville aldri gått på premiss med meg sjølv for å “vera feminist”. eg går i kjolar og bakar kake, men det er meg, og eg tykkjer ikkje det er nødvendig å endra meg sjølv for å kjempa den kampen.det er rett som du seier at det å vera feminist er noko ein er. og når eg skriver eit innlegg om feminisme er det tusenvis av menneske som leser det. eg prøver å skyta myten om at feministar er maskuline kvinner som hatar menn, for det er ikkje sant. sjølv om me er forskjellige må me kjempa ilag om me skal vinna, er du ikkje enig?eg veit ikkje om eg berre forvirrar deg no, men eg håpar eg svarte på spørsmålet ditt.

 30. 11:24, 16 Aug 2009 / 11:24

  vel. jeg synes det er potatpotet. den ideelle kvinna er hun du ser på forsiden av bladene, men også hun du som trener daglig, har karriere, to søte barn og likevel rekker å bake boller til frokost. og det er en undertrykkende kjønnsrolle. jeg sa ikke at menn undertrykker kvinner. menn er selv undertrykt av regler som både kvinner og menn støtter opp under, denne store “kulturen” eller “systemet”. kall det hva du vil. så det jeg egentlig undrer meg over er hvor bevisste jenter er på hva de tar del i. jeg tror ikke veien til en friere kvinne går gjennom å angripe mennenes innflytelse eller i stortinget. jeg tror veien dit er ved at alle kvinner utfordrer sin kjønnsrolle bevisst.dette er bare et paradoks jeg har tenkt på i det siste (http://tummelumsk.blogspot.com/2009/08/tredve-kjoler-og-feminist.html#comments) . spennende å høre hva du mente, bare. det er fint du tar opp feminisme på bloggen. debatt er sunt. men mye såkalt feminisme, føler jeg bare bidrar til å lenke oss til kjønnrollene. ha en fin dag.

 31. 11:27, 16 Aug 2009 / 11:27

  vel. jeg synes det er potatpotet. den ideelle kvinna er hun du ser på forsiden av bladene, men også hun du som trener daglig, har karriere, to søte barn og likevel rekker å bake boller til frokost. og det er en undertrykkende kjønnsrolle. jeg sa ikke at menn undertrykker kvinner. menn er selv undertrykt av regler som både kvinner og menn støtter opp under, denne store “kulturen” eller “systemet”. kall det hva du vil. så det jeg egentlig undrer meg over er hvor bevisste jenter er på hva de tar del i. jeg tror ikke veien til en friere kvinne går gjennom å angripe mennenes innflytelse eller i stortinget. jeg tror veien dit er ved at alle kvinner utfordrer sin kjønnsrolle bevisst.dette er bare et paradoks jeg har tenkt på i det siste (http://tummelumsk.blogspot.com/2009/08/tredve-kjoler-og-feminist.html#comments) . det er fint du tar opp feminisme på bloggen. spennende å høre hva du mente, bare. og du kan få en liten sang fordi du er så rar http://open.spotify.com/track/5qm4mpFQn2sjwsjx9HxP6q

 32. 11:41, 16 Aug 2009 / 11:41

  Hear hear! :)

 33. 14:35, 16 Aug 2009 / 14:35

  Jeg kan være han barske feministen med skjegg og øl i handlenettet? Ja…ikke at jeg pleier å kjøpe så mye øl da, men feminist kaller jeg meg gjerne.Fin post, dessverre er det visst fortsatt nødvendig å si slikt som dette gang på gang på gang.

 34. 14:52, 16 Aug 2009 / 14:52

  Ane: Hvor får du det fra at kvinner må gjøre som menn for å oppnå likestilling? Hva med å snu det? Kanskje militæret skulle være valgfritt for menn også, sånn som det er for kvinner.

 35. 17:04, 16 Aug 2009 / 17:04

  Målet må være at alle–både kvinner og menn,føler at de kan velge fritt hvilket liv de vil leve.Så sant de ikke skader andre,har ingen rett til å moralisere. Her må både den tradisjonelle mannskulturen og den tradisjonelle feminismen bevisstgjøres og bekjempes. Heller ikke feminister har rett til å påvirke andre kvinners valg.

 36. 19:12, 16 Aug 2009 / 19:12

  Det blir jo veldig vanskelig å forandre noe som helst hvis man ikke skal kunne påvirke andre menneskers valg. Men man må finne balansen mellom å peke på strukturer i samfunnet som gjør at kvinner – og menn – tar valg som de kanskje ikke burde ta, uten at man samtidig kritiserer det enkelte individ.F.eks: Det norske arbeidsmarkedet er ekstremt kjønnsdelt. Av hensyn til både det ene og det andre burde mange flere kvinner og menn velge mer utradisjonelt. Dette må det være lov å påpeke og jobbe for skal skje, selvfølgelig uten å moralisere over den enkelte kvinne som f.eks velger kombinasjoner av deltidsjobb på Rimi og å være hjemme med barn.

 37. 19:39, 16 Aug 2009 / 19:39

  Jeg er ikke feminist lenger. Altså, jeg er fullstendig for full likestilling mellom menn og kvinner, men jeg mener at begrepet “feminisme” med tilhørende aktivisme og arbeid er utilstrekkelig. Jeg er for likeverd, og ikke-vold, og jeg har møtt altfor mange feminister som kritiserer kvinnevolden mens de selv sitter med skinkesmørbrødet i hånda, hvor skinka jo var produsert med vold, en vold vi aksepterer på grunn av en irrasjonell diskriminering – som jo er det som også ligger til grunn for kvinnevolden. Vi har så mange grupper som arbeider mot diskriminering av ei enkeltgruppe, i stedet for samlede bevegelser som anerkjenner at all irrasjonell diskriminering egentlig er den samme, og som dermed arbeider for et likeverd som går på tvers av kjønn, art, etnisk og kulturell tilhørighet, alder og seksuell legning.

 38. 05:41, 17 Aug 2009 / 05:41

  Hjorten: Jenter bør grundig orienteres om alle mulige yrkesvalg,og også om at tradisjonelle kvinneyrker gir lavere lønn og mulighet for usikre deltidsstillinger. Men orientering er ikke det samme som å legge moralske verdier i valget. Dessuten bør det f.eks. harseleres med at Lego har laget rosa brikker for jenter.

 39. Susanne
  15:37, 01 Sep 2009 / 15:37

  Feminisme er så mykje rart, men mest av alt er den likestilling. Og radiOrakel, og AKKS, og fortid, notid og framtid- i konstant utvikling. Og det er bra. Som kvinneleg feminist har eg bestemt meg for å kreve samarbeid, likestilling og respekt, både blant hokjønn og hankjønn. Til gjengjeld gjer eg ein god jobb, og er mot andre som eg vil dei skal vere mot meg. Det treng vel ikkje vere vanskelegare enn det?

 40. Tinuke
  16:50, 12 Oct 2010 / 16:50

  Nå har jeg brukt hele helgen min, helt frem til idag på å lese gjennom post på post på bloggen din.. og jeg hater egentlig blogger, men din er så fin.. Folk sier at du idylliserer verden.. fortsett med det! jeg elsker at noen ser på det fine, selvom det finnes masse vondt, men det er privat, det er ditt, og det er mitt.. men denne bloggen minner meg plutselig på alt det vakre jeg har rundt meg. Nå er du i bokmerklinja på macen min, og jeg skal lese den hver dag, og minne meg selv på hvorfor jeg lever, og hvorfor det er bra å se det vakre i alt det fine og alle de fine menneskene rundt meg. Da jeg leste inlegget om feminisme, viste jeg at jeg var kommet rett sted..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *