om å vera redd

eg er genetisk anlagt for å vera redd. ikkje for noko spesielt, berre redd. frå eg var åtte til kanskje tretten sov eg kjempedårlig fordi eg var sikker på at eg kom til å dø i søvne. frykten for døden var overveldande til tider, og eg tvinga lillesøster til å ligga i senga med meg berre så eg skulle vera sikker på at ho pusta. seinare avtok det litt, det her med døden, og det vart eit vakuum fylt med sumar og jordbær og kaniner og bading i spredaren.

no er eg redd mykje anna. eg er redd for å vera aleine. eg er redd for å sei hadet. eg er redd for å skuffa nokon andre men mest av alt meg sjølv(det er vanskeleg når ein vart geniproklamert på barneskulen og alle berre har sagt til deg heile livet kor himla flink du er, men plutseleg er ein ikkje så flink likevel men kanskje like flink som nokon andre og ein må berre omfavna det. ein må berre.), og av og til sjekkar eg at døra er låst fire gongar for å vera heilt sikker. no som eg har vore aleine heime har huset blitt gjort om til badstu(ein heil stor norvegia-ost smelta på disken) fordi eg ikkje vil ha vindauge eller dører opne, det kan jo komma nokon inn, dei kan jo ha med seg stige og klatra opp på taket. dei har sikkert på seg svarte masker så ein aldri kan finna ut kven dei er, ikkje csi eingong, for dei har barbert seg på heile kroppen så dei ikkje skal legga att hår. sånn spinner tankane mine seg rundt seg sjølv av og til. og til slutt blir det så gale at eg ikkje vil vera i huset eingong, eg vil sova i dokkehytta. mykje tryggare der.

eg må slutta å vera så redd. snart flyttar eg til oslo, og der er det tusen andre ting å bli skremt av, men ein kan berre ikkje. ein skal berre ikkje. så om eg kjenner at det kjem så tenker eg berre på lukta av fersken og smaken av bruschetta og den mjuke huden i nakken hans, og sånn kan ein setta tankane sine i sjakk til ein får smekka igjen alle fjorten låsane på døra. også kan ein lata som ingenting.

(er det berre eg som er redd?)

ps: det er ikkje teit å vera redd. eg var redd for syklar fram til i fjor!

Follow:
Share:

42 Comments

 1. 12:34, 09 Jul 2009 / 12:34

  Nei, det er ikke bare du. Jeg er mørkeredd, og blir helt paranoid om jeg må gå alene ute når det er mørkt. Det hjelper å høre på musikk, men så tenker jeg at hvis det kommer noen da, så hører jeg det ikke. Derfor kan jeg ikke høre på musikk. Det hjelper å ringe noen mens man går da, bare for å snakke om alt mulig rart:)

 2. Lise
  12:46, 09 Jul 2009 / 12:46

  Jeg er mørkeredd også, og jeg hater å sove alene! Jeg er redd for ikke å være flink nok og for ikke å være kreativ nok, men aller mest er jeg redd for å ikke leve nok: at jeg skal innse som gammel at jeg ikke brukte tiden jeg var ung godt nok. Men det går bedre om man spiser is, hører på pen musikk, leser mer og sover mindre. Har du lest Pike med Perleøredobb av Tracy Chevalier? Den er helt nydelig : )

 3. en elefant
  13:05, 09 Jul 2009 / 13:05

  i natt fikk vi ikke sove så jeg fortalte kjæresten min at jeg er redd for isbjørner når jeg går på fjellet (jeg har lest Monster av Nærum), at jeg skal ha flere gråtegrøfter enn smilerynker når jeg blir eldre, for å dø uten at hodet mitt dør og bli begravd levende (jeg har lest mye Poe), og jeg forklarte han at noen ganger er jeg redd for at han skal drepe meg om natten. paranoia er en farlig ting. jeg skriver bok om det å være redd for å leve. det gjør det litt lettere å puste.

 4. 13:22, 09 Jul 2009 / 13:22

  det er ikke noe fint å være redd. Jeg redd òg. Redd for mennesker mest av alt, og edderkopper. Redd for lyder midt på natten. redd for å være redd.

 5. 13:26, 09 Jul 2009 / 13:26

  du er ikke alene. jeg er også redd.

 6. 13:29, 09 Jul 2009 / 13:29

  jeg var svärt mye redd för, og jeg er også redd her i farmor og farfars hus fordi det spöker her. jeg er ikke så redd generelt, bare for sigaretter. livet i seg selv er jo dödsfarlig, så man har rett og slett ikke tid til å bekymre seg for allting. tror du på spökelser?

 7. 13:39, 09 Jul 2009 / 13:39

  jeg er også redd…

 8. 13:49, 09 Jul 2009 / 13:49

  Jeg er ikke redd for ting. Jeg vet bare om to ting jeg er redd for, sprøyter og maur. Men det er ikke så ille. Derimot er jeg redd for å føle meg hjelpeløs, jeg er redd for å være den eneste. Jeg liker å filosofere, men jeg klarer ikke tenke på de virkelig store spørsmålene, for da er jeg plutselig alene og ubetydelig. Jeg er livredd for dette.

 9. Benedicte
  14:01, 09 Jul 2009 / 14:01

  Jeg er også redd. Redd for å være alene, redd for å ikke være bra nok, redd for å få vondt, redd for at andre mennesker, dårlige mennesker, vet om det når jeg er alene hjemme og kommer for å ta meg. Redd for å bli forlatt og redd for å flytte til et større sted.Er godt man ikke er alene om å være redd for ting hvertfall :)

 10. Eva
  14:17, 09 Jul 2009 / 14:17

  Eg er òg redd. Redd for å gjera feil, redd for å gjera noko, redd for å ikkje rekka å gjera det eg skal. Eg er redd for menneske, mest av alt dei fine menneska. Eg er redd for at dei eg er glad i ikkje kjem heim att, og eg lagar lange historier om kva som har hendt og kva konsekvensar det vil få. Eg er redd for at systera mi ikkje et nok, eg er redd for at eg ikkje gjer nok for at ho skal eta. Eg er redd for at eg uroar med for mykje. Men endå så redd eg er, så veit eg at det eg gjer no er nett det eg vil. Og kanskje tyder det at me er redde berre at me bryr oss?

 11. 14:18, 09 Jul 2009 / 14:18

  Jeg kjenner meg så godt igjen i det du skriver. Jeg har alltid vært redd for å dø, og når jeg var liten var jeg alltid redd for å dø mens jeg sov. Nå er jeg egentlig mest redd for å være ensom eller å miste noen.

 12. ,silje
  14:29, 09 Jul 2009 / 14:29

  åh, det første avsnittet kunne jeg like godt ha skrevet selv. og mange, mange punkter i det andre. jeg var en megastor reddpyse når jeg var liten, kan mamma fortelle. alt og alle var kjempeskumle. den billa der, den mannen der. men det var mest materielle ting da. nå er jeg redd for redsel, redd for skuffelse, redd for flauser, redd for framtida. men også insekter og vann og høyder. og fremmede folk, fremmede lyder. og jeg er litt for stolt til å snakke om at jeg er redd for alt. det er ikke bare du som er redd, kjære deg.

 13. 14:56, 09 Jul 2009 / 14:56

  Jeg er mørkeredd. Litt mindre nå som jeg har en monstervalp som varsler meg, men fortsatt mørkeredd.

 14. 15:10, 09 Jul 2009 / 15:10

  jeg er livredd om natta. redd for å sovne, og aldri våkne. redd for at ingen vil huske meg når jeg dør. redd for å dø. kanskje sender nord-korea opp en bombe, og jeg får aldri kysset for siste gang. aldri tatt et siste glass vin.. jeg tror vi er nødt til å være redd for å dø. hvordan skal vi ellers vite at vi elsker livet?

 15. -j-
  15:37, 09 Jul 2009 / 15:37

  selv om jeg er så sint på familiemedlemmer at det brenner i meg og jeg egentlig har bestemt meg for å ikke snakke til dem resten av dagen, passer jeg alltid på å rope hadet høyt nok når jeg står i døra og skal noen steder. om jeg ikke får svar så roper jeg en gang til, slik at de hører meg og slik at jeg får svar. uansett hvor sint jeg er. så slipper jeg å angre på at jeg ikke gjorde det om noen av oss forsvinner. jeg er redd for å angre på at jeg ikke gjorde det.

 16. 15:58, 09 Jul 2009 / 15:58

  Jeg er redd for å være ensom, og føle meg alene, jeg er redd for at folk ikke skal like meg og jeg er redd for døden og sykdommer og jeg er redd for å ikke være bra nok..Jeg tror det er kjempe naturlig å være redd, så lenge det ikke tar overhånd selvsakt..nyt den flotteste gaven du oen gang har fått, livet ditt. det er alle værdt:)

 17. 16:41, 09 Jul 2009 / 16:41

  Jeg er redd for at jeg ikke skal få noen jobb nå. Ingen jobb, ingen penger, ingenting å betale husleie med.

 18. 17:00, 09 Jul 2009 / 17:00

  Jeg er redd hele tiden! for alt!Jeg er redd for å være med mennesker, jeg er redd for å ikke være med mennesker, jeg er redd mørket, jeg er redd for å kaste bort livet, jeg er redd for at en monsteredderkopp kommer smygene inn rommet mitt om natten, jeg lager det til og med til en skrekkfilm i hodet mitt…. jeg er veldig redd for veldig mye, men da blir jeg sittende å skrive resten av dagen :)

 19. 17:01, 09 Jul 2009 / 17:01

  det er lov å være redd. jeg syklet forbi, og så inn i, bakgården på mir her en dag. og da tenkte jeg på deg. hvis du ikke har vært der, så ligger det på grünerløkka. i parallellgaten til thorvald meyers gate, nede ved schous plass. det er en vanlig vei, også plutselig står det et skilt til mir. og i bakgården til mir er det kirsebærtre og fin kunst på veggene. sykt fint.

 20. Emma
  18:07, 09 Jul 2009 / 18:07

  jeg var veldig lenge helt utrolig redd for mørket. Jeg kunne ikke være den siste som la meg, for da måtte jeg slukke lys. Og jeg kunne ikke være den siste som sovnet. En stund var det så ille at jeg vurderte å oppsøke hjelp for det, men det har sakte men sikkert gått vekk. Nå tør jeg være alene hjemme for eksempel uten å ha alle lys på. Ellers er jeg jo ganske redd for edderkopper. Sånn at hvis jeg ser en på rommet kan jeg ikke være der på en god stund.

 21. 18:52, 09 Jul 2009 / 18:52

  jeg er redd for monster under senga og i skapet. skikkelig logisk!

 22. 18:58, 09 Jul 2009 / 18:58

  svar; aw, tack så übermycket sötnos! :* resan var mycket trevlig för övrigt, hihi. ^^,

 23. Sandra
  19:02, 09 Jul 2009 / 19:02

  Det er vanskelig å oppdage at man ikke er flinkere enn andre, og at det i tillegg er så sinnsykt mange som er enda flinkere enn deg. Da må man plutselig begynne å jobbe hardt for første gang noensinne. Jeg redd for at hjertet mitt skal stoppe en dag, helt uten forvarsel. Og jeg er redd for blodpropp!

 24. 19:37, 09 Jul 2009 / 19:37

  jeg skjønner deg utrolig godtselv blir jeg redd av selv criminal minds, og klarer ikke være alene på badet etterpå. jeg tør ikke se meg selv i speilet i frykt for at det skal være et annet ansikt der. det var mer før, men heldigvis har jeg lært meg at jeg ikke skal se på sånne ting

 25. 19:47, 09 Jul 2009 / 19:47

  Kjente meg igjen i en god del av det du skrev, og venninna mi likner også på store deler!Men det er jo naturlig å være redd, så lenge man ikke er for redd, så lenge man lever livet. Og det gjør du, det virker iallefall slik!

 26. 20:43, 09 Jul 2009 / 20:43

  Jeg er redd veldig mye, men later som om jeg ikke er det.

 27. 20:55, 09 Jul 2009 / 20:55

  Jeg er redd for å miste noen jeg er glad i. For et år siden mistet jeg en kamerat og nå går jeg rundt å tror at alle skal dø hele tiden. Hvis noen ikke svarer på telefonen blir jeg så bekymret at jeg blir kvalm. Selv om fornuften min sier at det er mer sansynlig at de ikke hører telefonen enn at de ligger døde en plass.Men mest av alt er jeg redd for at jeg alltid skal være redd, at jeg ikke klarer å bli kvitt denne frykten. Slitsomt.

 28. 21:56, 09 Jul 2009 / 21:56

  Eg og er redd. Plutseleg kan visse scenario innta fantasien min, også blir eg livredd fordi eg veit at det KAN skje. Det kan vera slitsomt, men vi kan jo ikkje anna enn å leve med det.

 29. 22:06, 09 Jul 2009 / 22:06

  Jeg er i den nye leiligheten i Oslo for første gang i dag (sånn for å sove, ikke bare for å flytte inn ting), og kjæresten min har ikke kommet ennå. Har allerede hoppet høyt to ganger pga lyder i blokka og jeg gruer meg til første natta her alene… Det går bra

 30. Heia heia alle veia
  22:10, 09 Jul 2009 / 22:10

  Jeg er også redd, og jeg er mest redd for å reise, flyreiser spesielt, og flått. De biter seg fast i deg.Du er veldig flink til å skrive. Gi ut en bok en gang, slik at jeg kan lese den.

 31. 22:52, 09 Jul 2009 / 22:52

  eg veit ikkje koffor, men eg er redd for å forandre meg når eg blir stor. På en negativ måte liksom.

 32. 23:30, 09 Jul 2009 / 23:30

  jeg er mega mørkeredd. og for å bli glemt.

 33. Vibeke
  00:47, 10 Jul 2009 / 00:47

  jeg er mest redd for redselen.. den som lammer deg, og hindrer deg i å gjøre det du vil, men ikke tør..-også er jeg redd for å bli forlatt..-men det er vi vel alle?Stor klem

 34. 00:53, 10 Jul 2009 / 00:53

  Berre pass på at du (og dokke andre over her) ikkje kastar bort for mykje tid på å vere redde! For det konsumerer tid og krefter å vere det. Eg meiner ikkje at det er feil, men det er som regel bortkasta. Det ein er redd for skjer som hovudregel ikkje. Eg har møtt kloke, flinke jenter som har fått barn, som er så redde for å gjere noko feil at dei blir heilt lamma. Uff, det er så vondt å sjå nokon har det slik. Ikkje la redsla styre, ta styringa sjølv, kjære. (Ikkje det at eg aldri er redd, for eg er det rett som det er, men eg let ikkje redsla hindre meg i ting meir enn det som er heilt fornuftig.)

 35. Glad i dag
  09:57, 10 Jul 2009 / 09:57

  Før, då eg var yngre, var eg redd sånn som du. Eg kunne ikkje sove utan kjærasten min, då låg eg vaken og tenkte på alt vondt som kunne hende. Eg pleide (eg gjer det nokre gonger framleis) å gjette alt vondt på fem fingrar, for eg tenkte at nett det fæle eg gjettar kan vel ikkje hende. Men no, og det er ikkje så lenge sidan, men no er eg ikkje så redd lenger. Litt, men ikkje så. Endå eg flytta til Oslo. Eg blei mindre redd her. Eg trur det mest er tida som har gjort det. Du skriv så fint, forresten, eg har ikkje sagt det før. Eg blir glad av deg :)

 36. Eldbjørg
  12:28, 10 Jul 2009 / 12:28

  Eg har alltid vore redd for alt mogleg. Fyrst er eg redd for å ikkje bli likt, så er eg redd for slektningar. Eg er til og med redd for å ete jordbær, redd for at det ligg ein kveks inni bæret og ventar på meg. Å gå åleine utanfor bygda mi verker heile tida skumlare enn noko anna.Og om eg skal tenkje på kva eg er mest redd for i heile livet mitt, er det å ikkje forstå matta på vgs.hjelp

 37. Helle
  13:33, 10 Jul 2009 / 13:33

  når jeg var liten var jeg redd for å dø når jeg sov, sånn som deg. men jeg våknet alltid igjen : -)også er jeg redd for å være alene i mørket. og for edderkopper. og rør. jeg er liveredd rør. kloakkrør, ventlilasjonsrør, store rør

 38. reven
  14:16, 10 Jul 2009 / 14:16

  oslo gjorde meg mindre redd. det jeg er ordentlig redd nå er at jeg skal miste samboeren min for det drømmer jeg av og til. og detgjør så vondt at jeg gråter når jeg våkner(også er jeg redd meg selv, og alle tingene jeg tenker om meg selv)

 39. 15:38, 10 Jul 2009 / 15:38

  Du er så søt. Jeg er også redd. Spesiellt for å være deprimert eller alene.

 40. 00:47, 11 Jul 2009 / 00:47

  jeg er også redd for å være alene. alene hjemme, alene uten noe. det er helt forferdelig.

 41. 21:38, 12 Jul 2009 / 21:38

  jeg er redd for den dagen mamma dør. og jeg vet den kommer nærmere for hver dag som går. selv om det forhåpentligvis er mange, mange år til. jeg er fortsatt redd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *