important lady action.


av ellen amanda

her er ei liste over sånt som eg har syns har vore viktig og bra på internett den siste tida:

mina som oppfordrar alle til å droppa det billige fæle grillkjøttet, om berre for éin dag i veka(kor mange rekk opp handa med ein gang?).

hanapee som skriv om korleis ein skal(og i kor stor grad ein kan) takla å vera kjæreste med ein ikkje-feminist.

angelina jolie som er open om å fjerna begge bryst på grunn av høg risiko for brystkreft.

sigrid som tar eit oppgjer med kjønnsrollebygging som skjer i media.

moa som fjernar seg sjølv frå bloggportalen radarmagazine etter ho ikkje kunne stå inne for reklamen deira av halvnakne jenter når mykje av det ho skriv om er om korleis kvinner blir utnytta av kommersielle krefter(noko eg ofte har tenkt på, kva seier det egentlig når nokon skriv om GIRL POWER med retusjerte seksualiserte bilder eller slankereklame mellom innlegga?). dette skreiv ho på instagram etter at radar hadde plukka ned innlegget hennar om kor misfornøgd ho var: “Oj, var ska jag börja. Utan att meddela eller förvarna mig gjorde radar om hela sin sida så min blogg nu består av ganska precis 50% reklam. Just nu är det bikinireklam för H&M. Något man kan tycka att jag skulle fått veta, då jag drar in väldigt många sidvisningar till dem i månaden, vilket i sin tur genererar pengar för deras företag. När jag upptäckte reklamen som ramade in mina inlägg (som delvis handlar om den uttjatade och manipulativa projiceringen av nakna airbrushade kvinnokroppar som sker i säljsyfte) så publicerade jag ett inlägg med ett förlåt till mina läsare. Att jag tog avstånd från reklamen, att jag redan hade mejlat radar och frågat vad fan som händer med sidan och att jag skulle sluta blogga på deras domän. Det inlägget plockade radar ned idag. Och jag förstår, de kan inte ha bloggare som kritiserar deras annonser och annonsörer. De är ett företag som precis som alla andra behöver gå med vinst. Faktumet att de plockade bort mitt inlägg är ändå ett övertramp och en censurering av något jag vill säga till er som följer min blogg. De bytte även lösenordet på min användare, men det har jag fått tillbaka nu. Ifall de kontaktat mig och berättat om sidändringen så hade det här kunnat skötas så mycket bättre, jag hade kunnat flytta min blogg innan det skedde. Slutar såklart blogga för radar och vet inte riktigt var jag ska ta vägen. Och radar är inget ont företag, det var bara kass kommunikation och väl hårda ord från mig som resulterade i det här trasslet med borttagna inlägg och lösenord. Ny blogg på något nytt ställe snart. ❤”

 

har de lest noko som har vore viktig og bra på internett i det siste?

 

translation:
these are some things that i have found to be some kick-ass lady action lately. most of it is in norwegian and swedish, and also the new york times piece that angelina jolie wrote about having a double mastectomy. click the links and try and translate. please share things you have read that have been smart and clever and thought-provoking!

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *