i’m not a romantic… but even i concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.

I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.
eg hadde aldri trudd det, men eg har blitt så forelska i downton abbey. eg har alltid hatt problem med å læra meg historie og kan nesten ingenting om steinalderen eller oldtiden og veit ihvertfall ingen årstal. eg har alltid vore meir interessert i å lesa eller skapa nye verdar og univers, fiksjon og fabulasjonar. så, lenge lenge har eg ikkje klart å fatta interesse for noko som var satt før 1950, men dei siste åra har eg flytta gradvis bakover og sett litt filmar men alltid tenkt at downton abbey var berre for voksne tørrpinnar. og det syns eg dei første episodane óg, som eg såg fordi jostein hadde så lyst så han fekk det i adventsgåve: éi episode kvar dag. på dag fem var eg heilt besatt, heilt oppslukt, med blanke auge og screenshothendene klare. så eg vil berre sei: sjå downton abbey. me ser den tredje sesongen no og ooh’ar og ååh’ar oss gjennom, og eg lærer om historie utan å eingong merka det. kanskje eg snart kan lesa jane austen utan å sovna etter fem sider, til og med! her har de uansett bilder frå tredje sesong av downton abbey:

I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.I’m not a romantic… But even I concede that the heart does not exist solely for the purpose of pumping blood.

har de nokon bra tips til nokon som prøver å lura seg sjølv til å læra historie?  eller generelt fine film- eller tv-tips?

translation:
i’d have never thought, but i’m so in love with downton abbey. i’ve always had great difficulty with learning history, and i hardly know anything about the egyptians or the stone age and don’t even get me started on dates. i’ve always been more interested in reading, or creating, other universes, fiction and fabulations. so, for a very long time i haven’t been able to get interested in anything pop cultural set before 1950, but the last few years i’ve moved a few steps back and watched some films but thought that downton abbey was for dried up grown-ups. and i did think so the first few episodes too, which i watched because j really wanted to and i gave it to him as an advent calendar: one episode every day. on day five i was obsessed! with shiny eyes and screen shot ready hands, and i’m learning history without even noticing. maybe i’ll soon be able to read jane austen without falling asleep after five pages! here are some shots from season three of downton abbey.

do you have any tips for someone trying to trick themselves into learning about history? or maybe some film or tv tips in general?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Å, Downton Abbey er SÅ bra! Og Maggie Smith er det beste med hele serien, synes jeg. Når det gjelder serietips, er BBC-filmatiseringen av Pride and Prejudice veldig bra. Den anbefales! Tempoet er mye lavere enn i Downton Abbey, men det er mye fin humor, gode karakterer og ikke minst fine kjoler. Også Colin Firth, da.

 • Les Pride and Prejudice på originalspråket! Du vil bli overraska over kor bra språket til Jane Austen er. Ho er god på å skildre mennesketypar. (Dei andre bøkene er sikkert bra, dei òg, men eg har aldri lese dei.)

 • eg er ei av dei som er heilt oppslukt av 1800-talet og all den fantastiske litteraturen! eg vil anbefale tv-serien bleak house, som var det som starta min interesse for epoken. filmatiseringane av jane austen sine bøker er og nydelege, spesielt persuasion!

 • Älskar serien och har nästan varit lite besatt av den, men nu såg jag det senaste avsnittet (som visades på juldagen) och tror inte jag kan älska den helhjärtat längre.

  • Det er eg heilt einig i. Eg hadde håpa at det skulle vera ein fin, koseleg episode sidan han blei sendt i juletida, men langtifrå! Det kjem ikkje til å bli det sama å sjå dei nye episodane som kjem…

 • Hadde samme oppfatning av serien som deg før jeg så den, men så alt på kort tid og elsker den, og (nesten) alt ved den. Fikk akutt Austen-mani forrige jul, det var fint, men vet dog ikke hvor mye historie jeg fikk ut av det.

 • jeg har tenkt på å se denne serien lenge, men har aldri fått meg til å gjøre det – før nå. takk for tips! synes selv det er supervanskelig å huske årstall og hendinger som går noen hundre år tilbake, og å finne det interessant, men jeg skal prøve mitt beste! finfine screenshots.

 • Charlotte Brontë si “Jane Eyre” (miniserien frå 2006 eller boka) og Emily Brontë si “Wuthering Heights” (boka, ikkje nokre av filmane). Og Jane Austen er veldig bra, sjølv om det ikkje kjem noko action dei fyrste fem sidene.

  • Skulle til å nevne bøkene av Brontë-søstrene, men Isabel kom meg i forkjøpet! Er veldig glad i både amerikansk og engelsk klassisk litteratur. Storbritannia blir godt forklart i Charles Dickens og Jane Austen’s bøker, det tidlige USA i Nathaniel Hawthorne og Joseph Conard, og om du er glad i transcdentalismen, kan jeg anbefale Walt Whitman på det sterkeste. Alt han skriver tar bare pusten fra deg! Skriver veldig mye om menneskets natur, det sjelelige og kan forklare med ord hva de fleste en gang ikke er i stand til å tenke. Les :)

 • Jeg begynte med Downton Abbey i juleferien og ELSKET det. Men så så jeg ferdig julespesialen fra sesong 3(siste episode for øyeblikket) og måtte bare legge meg ned i sengen og gråte en skvett. Jeg er veldig utilgivelig når serier jeg elsker innfører drastiske endringer! Men ender nok opp med å se når sesong fire kommer!

 • Deilig å høre andre ha samme problem med årstall og historie som meg! Takk for det, i universitetsverden virker det som at jeg er den eneste i verden med det problemet. Jeg tar bachelor i et fag som inneholder mye historie, og det jeg gjør for å klare å lære (for det gjør jeg ikke av å pugge pensum, tankene bare flyr over på noe annet), er å finne youtubeforelesninger om emnet og så ser jeg videoene om og om og om igjen mens jeg tar notater. Det fungerer litt i alle fall!

 • Hvis du liker Downton Abbey kan jeg anbefale å se The Forsyte Saga (ITV 2002) også. Personlig synes jeg den er bedre enn Downton, da den er basert på romaner skrevet mellom 1900 og 1920 og det gjør plotet klarere og dialogen mer velskrevet. Jeg synes også Forsyte Saga er bedre til å ta opp kjønnsroller og politikk fra tiden enn det Downton er (det blir jo diskutert, men som historiestudent synes jeg det blir for overfladisk og genereraliserende – når det er sagt så liker jeg Downton også, den er veldig vakkert filmet og utrolig underholdene.) Opplegget med Forstye er det samme som Downton, det er historien om en rik familie som strekker seg fra sent attenhundretall, gjennom den andre Boer-krigen og fram til 20-tallet. Det er spesielt spennende å se hvordan moten og folks oppførsel utvikler seg fra viktoriatiden til 20-tallet.

  Så kan jeg anbefale Boardwalk Empire, for selv om det er en serie om gangstere så er den utrolig bra og tar for seg mye mer historie enn bare det tøffe, barske maskuline aspektet av 20-tallet – den omhandler til og med seksuelle opplysningsklinikker for kvinner, stemmerett etc.

  Også til slutt kan jeg ikke dy meg og må bare peke ut at Jane Austen er vilt forskjellig fra Downton på alle måter. Det er rett og slett historier fra en annen tid, med andre fordommer og regler for oppførsel. På mange måter kan en si at selv Austens karakterer er mer frigjort enn folk fra århundreskiftet mot nittenhundretallet da Austen er forut for viktoriatiden og viktoriatiden oppfant en masse restriksjoner og undertrykkende regler som fremdeles henger igjen i dagens samfunn. Men hvis Downton inspirerer deg til å lese Austen, så er jo det kjempebra! The more, the merrier, som man sier. Nå sier du jo at du ikke er spesielt interresert i historie, men det kan være lurt å lese noe slikt som The Cambridge Companion to Jane Austen ved siden av romanene hennes, fordi mange ikke leser henne “riktig.” Hun har rykte på seg for å være en søt og høffelig, tedrikkende frøken, men egentlig var hun sjefbitchen i Regency-society. Kanskje er Lena Dunham og TIna Fey til og med moderne versioner av henne.

  Men nå skal jeg slutte å prate om historie, kunne bare ikke dy meg når du engang spurte :)

 • Hvis du er interessert i historie fra andre deler av verden så kan jeg anbefale “Drageløperen” og “Tusen strålende soler” av Khaled Housseini. Handlingen i seg selv er hjerteskjærende og fantastisk, men samtidig så merket jeg at jeg fikk en annen forståelse av Afghanistan etter å ha lest bøkene. Det er noe med det å lære et lands kultur og historie gjennom skjønnlitteratur, og ikke bare gjennom Dagsrevyen. Ellers er Jane Austen noe jeg anbefaler. Skrivestilen er kanskje litt gammeldags, men man blir vant til det! Mens vi er inne på gammel litteratur så bør Cora Sandels Alberte-trilogi nevnes. Når man kommer inn i hennes måte å skrive på så er det en levende skildring av å være ung og usikker på starten av 1900-tallet.

 • Så noen i kommentarene nevnte Bleak House, den er kjempebra! Men det er jo Dickens, så det er ganske gammelmodig. Jeg ble utrolig forvirra av serien i starten, for det er så mange karakterer. For meg hjalp det meg over kneika å snike litt på wikipedia og se på forholdet mellom de ulike folka, men klart, det avslører jo litt av handlinga.

  Ellers i kostymedramaverden elskerelskerelsker jeg BBC sin 2006-dramatisering av Jane Eyre. Den er helt nydelig. Og boka også. Den er mesterlig skrevet! Det som er så herlig med klassikerne er jo at de er klassikere for en grunn. Jeg liker Brontë-søstrene mye bedre enn Jane Austen. De er så språklig kompetente, og har en beherskelse som er på linje med Arne Garborg.

  Så fint at du har oppdaga noe nytt! :) Jeg begynner omsider å komme meg ut av klassikerland og har starta å lese mer moderne litteratur.

 • Har du sett julespesialen etter sesong 3 enda? Buuu-hu! Har fulgt med hele veien og samboeren er like hekta. Trodde bare det var for damer jeg, men nei!

  Andre tips, en miniserie på nrk nett-tv nå er Dickens “Great expectations”, den kan jeg anbefale nå som du er på kostymekjøret :-D

 • Hva med å lese Amalie Skram? Hun skrev brutalt og samtidig undrende om de vanskelige levekårene i Norge på slutten av 1800-tallet; Hvorfor noen blir kriminelle, hvorfor lykkes andre, hvordan preger den sosiale bakgrunnen hva man kan oppnå i livet. Dessuten skrev hun spesielt om kvinners situasjon og var på mange måter en tidlig feminist! Leste at hun ble kalt et “mannlig talent” på den tiden….

 • I so love when it’s Downton Abbey Season :) I’m glad you pushed through and found the love. This year they opened up the home for Christmas – it would have been so nice to see.
  I think you did the right thing – you have to watch history or historical fiction with someone who loves it. That’s what I’ve done every time and it’s what made me be able to do it on my own. I think Jane Austin style anything is hard for non-native English speakers at first, it’s a cultural experience really. <3

 • Den nye filmatiseringen av Jane Eyre er så vakkert fotografert at jeg fikk gåsehud og tårer i øynene flere ganger. Og Michael Fassbender er alltid bra

 • Åh, så pen den ser ut! Jeg har ikke sett en eneste episode Dowton Abbey, for jeg er ikke spesielt glad i kostymedrama, men jeg tekstet noen episoder av en lignende episode i høst, nemlig From Lark Rise to Candleford. Den hadde mye sjarm og humor!
  Nå er jeg tilbake i Paris etter en herlig juleferie i Norge. Har endelig fått tittet innom her igjen, og kost meg med å rulle gjennom romjulsinnlegg og nyttårsoppdateringer. Hurra for 2013! Godt nytt år, Mariell!

 • Downton Abbey er ufattelig bra, gleder meg allered til neste sesong!
  “The hour” er en av de beste seriene jeg har sett. Den er om England på 50-tallet og BBC og kvinner i arbeid og slikt (oppsumering er nærmest umulig). Hørte det var kommet en sesong to, også.

 • Har du lest “Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant” av Jonas Jonasson? Den er helt FANTASTISK morsom (ja, caps lock var nødvendig), og handler om hvordan Allan Karlsson på sin hundreårsdag blir lei av å sitte og sture, stjeler en koffert, og legger ut på eventyr. I tillegg blir vi kjent med hans utrolige livshistorie der han helt uvitende plutselig får en finger med i spillet ved de fleste store hendelsene på 1900-tallet. Det er mest oppspinn selvfølgelig, men jeg har iallefall lært hvorfor Nord- og Sør-Korea kriger mot hverandre, hvordan man krysser Himalaya uten å fryse ihjel, og ikke minst at man bør ta ting som de kommer fordi de blir som de blir uansett. Og det er ikke dårlig utbytte av en bok, om jeg skal si det selv. Altså. Les den!

 • Å, Mariell! Jeg vet ikke hvor oppdatert du holder deg på Cinematekets program nå for tiden, men jeg la nettopp merke til at en film kalt “Gosford Park” går i der. Har du hørt om den? Den er skrevet av Julian Fellowes som også har skrevet Downtown Abbey. Jeg har ikke sett den, men det virker som en film for de som også liker Poirot og Miss Marple serien. (åh, den går i morgen forresten… altså Onsdag 9. Januar.)

 • Rome!
  Genial og avhengighetsskapende serie om romertida. Mye bra historie, humor, drama, blod og gørr (som det jo var på den tiden!). Utrolig bra laget, og faktisk en av de dyreste seriene som har blitt produsert noen gang. De la inn masse energi i å gjøre den så historisk korrekt som mulig.