my A’s to your Q’s – my work and photography.

Alps

hvordan kjøpte du kameraet ditt? gjennom japanfoto.no?
jepp, gjennom japanphoto. der har dei nemlig idiotforsikring, som passar meg bra.

synes du det er verdt det å ha et så dyrt kamera? og et så dyrt objektiv? er det noe du anbefaler oss som ønsker å satse på foto som hobbybasert virksomhet?
for meg er det verdt det, for eg er jo fotograf. men eg syns ikkje at fullformatkamera er noko alle fotointeresserte treng, ikkje i heile tatt. ein kan virkelig få til fine bilder med mindre midlar, men ein må kunna utstyret. det er det viktigaste av alt. det virkar som om mange trur at det berre er å kjøpa fullformatskamera også ordnar resten seg. men ein bra fotograf med eit middels kamera er mykje bedre enn ein midt på treet-fotograf med eit fantastisk kamera.

er det en grunn til at du aldri bruker stor bokstav verken i starten av en setning eller på navn?
likar ikkje store bokstavar, syns dei øydelegg balansen heilt.

fungerer det fint for deg å benytte deg av canon 50mm f/1.2 som standardkamera?
jepp, brukar det til alt. utanom til bryllup, da har eg i tillegg ei lyssterk zoomlinse.

hvordan lærte du deg å ta så flotte bilder og har du noen tips til litt mer nyoppstartede amatørfotografer?
eg har lært gjennom å gjera og å lesa. masse masse øving og prøving og feiling. mitt beste tips: det finst ingen triks eller magi, ein må berre øva masse og berre begynna ein plass. ein bra ting å gjera når det kjem til redigering er å følga ulike tutorials på nett eller gå i ein bokhandel og finna ei basic bok som ein kan læra av.

ofte føler jeg at jeg har 50 jobb-personligheter, selv om jeg er 100% sikker på mitt yrke og elsker det å være fulltidsskribent. men samtidig noen ganger leker jeg med personligheten av å være alt fra blomsterdekoratør og miljøterapaut til personlig trener og marinebiolog. det har vel noe å gjøre med å kunne skape en variasjon av mennesker når man skriver fiksjon. har du mange marieller? hvis du skulle hatt en stereotypisk 9-5 jobb, hva tror du det hadde vært?
då eg først las dette spørsmålet tenkte eg at svaret var nei, men det er jo egentlig ikkje heilt sant. eg er ofte meir profesjonell enn eg har lyst til å vera. og bit meg i tunga for ikkje å sei noko overilt. egentlig er eg ein veldig spontan og impulsiv person, men av og til når ein dealar i verda med blogging/foto så må ein berre holda kjeft og vera profesjonell for å verna om seg sjølv og sine eigne interesser. anna enn det er eg mest mulig lik meg sjølv heile tida, egentlig. om eg skulle hatt ein vanlig jobb trur eg at eg hadde blitt kriminolog. og eg trur eg hadde vore skikkelig flink til det.

eg har alltid lurt på om du lét deg inspirere av spesielle kunstnarar innan maleri/illustrasjon når du tek bilete. har du nokre favorittar?
er veldig inspirert av den flytande kjensla i maleria til renoir.

kvifor var det så vanskelig å takke ja til det fotooppdraget du nett tok? du er jo veldig glad i foto og ikkje minst veldig flink. var det noko med akkurat dette oppdraget som gjorde at det var vanskelig å takke ja, eller gjeld det generelt?
det var så lenge sidan forrige gong eg hadde fotografert på ordentlig, nesten eitt år. eg hadde eit fotooppdrag i fjor haust som tok fra meg all fotogleda eg hadde og det har tatt lang tid å få den tilbake. og jo lenger ein går utan å gjera noko jo enklare blir det å ikkje gjera det. å finna på unnskyldningar i seg sjølv for å ikkje gjera det og dytta det framover i tid istadenfor å omfavna at det er skummelt og gjera det likevel. og akkurat den veka(faktisk samme dagen) opna eg den nye bloggen og det var mykje anna som var i gang, så det ville vore så enkelt å sei at eg ikkje hadde tid. men det hadde eg jo. egentlig.

Untitled

lurte på dine tanker rundt utdanning ift å være fotograf? trives du med å være autodiadakt, og kanskje er nettopp fotograf det yrket det er virkelig mulig å være nettopp det? har du noen utdanningsambisjoner?
eg har det bra som eg har det, og syns ofte at utdanning innanfor kunstneriske emne kan vera skummelt. for meg er det viktigare å pleia meg sjølv og prøva å ikkje passa inn i nokon mal. trur det finst mange yrke der det går fint an å ikkje gå på skule, ein må berre gjera det som er rett for seg sjølv. har ingen utdanningsambisjonar per dags dato.

har du lov til å fortelle noe om boken din? hva handler den om/når kommer den ut? og hvordan er det å skrive en bok?
har lov til å fortella, men har ikkje lyst til å fortella noko enda. syns det er viktig å beskytta den forfattarbobla som me er i. men den kjem til å inneholda fine navn, jenter med sekstitalssminke, london, varmluftsballongar og sjokolade. den kjem ut neste haust. å skriva bok er fantastisk og fantastisk utfordrande. det er kjempevanskelig og kjempegøy.

kan du beskrive for oss hvordan en vanlig hverdag i ditt liv ser ut?
eg står opp rundt klokka ti og et frukost med jostein som han har laga(han står opp litt før). så går eg inn på mitt lille kontor og jobbar til lunsjtid, det kan vera alt fra å skriva blogginnlegg, skriva på boka, fotografera, planlegga, ta skjermbilder av ein film, henga på pinterest, lesa andre bloggar. så et eg lunsj, oftast til ein episode av ein bra tv-serie med jostein. så går eg kanskje ut på utflukt eller jobbar meir, eg jobbar rundt 10 timar kvar dag. me et middag rundt klokka åtte og legg oss rundt klokka 2.

mener å huske at du har to fuji instax’er. kunne du laget et innlegg hvor du sammenligner kameraene, eventuelt tar bilde av samme motiv med begge kameraene for å sammenligne utsnitt og resultat?
har solgt mini-instaxen, så det kan eg desverre ikkje gjera. men eg kan jo sei at eg syns den som er wide er mykje, mykje bedre.

jeg lurer litt på hva du synes om sånt som dette: http://fotballfrue.no/?p=17087#comment-432792? jeg vet jo at du synes folk skal linke bildene sine, men når norges største blogger svarer med en sånn kommentar, hva tenker du da? Jeg liker at du setter et standpunkt på dette.
blir heilt dårlig av kor uprofesjonelt dette er. blir heilt flau, spesielt med tanke på at ho er utdanna journalist. eg driv akkurat no og skriv på eit innlegg som handlar om kjelder, faktisk, så det var veldig interessant å sjå. lovlig sett har jo opphavsmann/kvinne rett på å få betaling på grunnlag av trafikken, så fotballfrue kan rett og slett vera skyldig ganske mykje pengar for den glippen der. spesielt når ho openlyst ikkje eingang har prøvd å finna kjelda. dette er sånt som gjer meg veldig sint, men eg sparar det til innlegget eg skriv!

jeg blir så inspirert av bloggen din! når startet du å fotografere, og hva inspirerer deg?
takk, så fint! eg starta å fotografere på ordentlig då eg var rundt fjorten-femten. eg blir veldig inspirert av film. helst gamle filma, wes anderson eller sofia coppola.

kommer det flere <3-magasin en gang i framtiden?
ja! men formatet er ikkje heilt klart enno og heller ikkje når det kjem til å komma. det tar massive mengdar tid og pengar å få dei trykt opp, og sånn livet mitt er no er det rett og slett ikkje rom til det.

hva tjener/jobber du med, utenom bloggverden altså?
litt forskjellig, som alle frilansarar! skriv jo på bok, blant anna.

Untitled

hvis du skulle byttet jobb, hva ville du valgt?
florist eller kriminolog!

kunne du laget et innlegg om dine topp 10 favoritter på instagram?
det kan eg absolutt gjera!

korleis fann du ut at du skulle begynne å blogge? planla du mykje før du skreiv det første innlegget? kor lenge sidan er det du byrja å blogge?
det skjedde berre av slump og var ikkje noko eg tenkte over i heile tatt. det var i ein periode da blogging framleis var litt flaut, egentlig, så eg hugsar ikkje kva som fekk meg til å tippa over. trur det første innlegget mitt handla om nugatti air eller noko, så nei.

kva tenkjer du om utdanning sånn generelt? kunne du tenkt deg å studere?
eg syns at det er altfor stort press om utdanning i norge, og at det er så synd at folk ikkje får nok rom og tid til å faktisk ta eit valg på kva dei vil gjera med livet sitt. mange som sit att med store studielån som dei overhovudet ikkje hadde trengt, for dei skulle jo bli noko heilt anna uansett. ikkje akkurat no, men kanskje seinare i livet. men eg trur ikkje det blir foto, kanskje kunsthistorie eller kriminologi eller fransk eller typ gartnerskule, om det finst.

hvordan går du fram når du bruker andres bilder fra flickr? spør du hver enkelt om tillatelse, eller er det fritt fram å bruke bilder derfra så lenge man linker tilbake? tusen takk for en kjempefin og inspirerende blogg!
driv på og skriv eit innlegg om kjelder akkurat no, men for å oppsummera kort: flickr er the good guy! forklarar korleis ein dag denne veka i eit langt innlegg.

eg lurer på om du nokon gang kunne tenkt deg å studere? enkeltemne i humaniora, kunsthistorie, litteratur, filosofi?
kanskje kunsthistorie eller fransk eller kriminologi, men det er veldig langt fram i tid enda.

oversetter du innleggene dine selv? og hvem oversetter for grayzine?
mest eg, av og til jostein om eg har mykje å gjera eller ikkje orkar. ingen oversett for grayzine, det gjer dei enkelte bloggarane sjølv.

jeg lurer på om du ofte tenker på at du må endre/utvikle det kunstneriske uttrykket ditt? nå vet ikke jeg om du i hovedsak betegner deg som kunstner, men du er ihvertfall fotograf og for meg er bildene dine kunst. har inntrykk av at de fleste som jobber med kunst føler at de konstant har et press om å produsere/prestere/holde seg oppdatert/være inspirert og inspirere. føler du det sånn i blant?
først og fremst; takk! blir sjukt glad. jobbar jo konstant med å utvikla meg, men det er jo mest fordi det er naturlig og fordi eg veit at eg alltid kan bli bedre. det er spennande å utvikla seg, og det føles bra å sjå tilbake på sånt eg gjorde for berre eit halvt år sidan og tenka at eg har komt langt sidan det. men eg føler ikkje noko ytre press for å utvikla meg, heller tvert imot.

translation:
my answers to your questions about my work and photography.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Når det kommer til det med utdannelse, synes jeg det er hårreisende at man skal be femten-sekstenåringer i Norge om å bestemme seg for hva de vil bli og hva de vil jobbe med resten av livet. Mange velger å gå på allmenn, rett og slett fordi de ikke har noen som helst peiling på hva de vil bli. Selv begynte jeg på allmenn, og droppet ut etter det andre året- jeg var for uinspirert og følte at jeg gikk på ungdomsskolen all over again. Dette er faktisk en sak jeg har diskutert med mange kjente, og mener helt ærlig at i stedet for å gå rett inn på videregående, burde ungdommer få muligheten til å prøve seg fritt i forskjellige yrker i to-tre år, hvor de kan være noen måneder her og der (selvvalgt, så klart) og selv merke hvor de trives. Er du usikker på hva du vil bli? Prøv deg hos en grafisk designer, prøv deg på et advokatkontor. Har du tiden og muligheten til rådighet, tror jeg det er mye lettere og tryggere for en ung person å bestemme seg og velge hvor han eller hun trives.

 • Jeg gleder meg veldig til innlegget ditt om kilder og kildehenvisninger, men egentlig gleder jeg meg over alt du skriver for du er veldig flink.

 • altså, jeg leser fryktelig mange blogger. hovedsaklig for inspirasjonens skyld. siden jeg er hobbyfotograf, ser jeg etter blogger med bilder jeg kan bli inspirert av, men ord er nok min viktigste inspirasjonskilde, jeg er på evig jakt etter ord som inspirerer meg til å forstå bedre meg selv, samt alt av liv rundt meg. men av alle de ti-talls, bloggene jeg “leser”, leser jeg skjelden (nesten aldri) det som står skrevet. jeg føler det er en overflod av ett eller annet som jeg ikke klarer å ta del av. nesten som om jeg ikke tilhører den verdenen. jeg tar meg heller ikke tid til å prøve å passe inn i den. med det sagt så leser jeg hver eneste innlegg du legger ut, fra første bokstav til siste.

  takk fine, mariell for at du skaper en verden jeg kan ta del av. fortsett så gjerne med det

 • Først; takk for at du skriver innlegg om kildehenvisning og hvordan gjøre dette med bilder fra Flickr. Har slitt med det lenge og har vært veldig tungvint, så håper du har en enklere måte å gjøre det på.
  Så til den andre tingen jeg lurer på; jeg bruker wordpress, og noen ganger etter å ha lagt inn kilden på bildene, postet innlegget og logget ut, så har kildehenvisningen forsvunnet. Vet du hvorfor dette skjer og hva jeg kan gjøre for å endre det?
  Mvh Kine-Michelle

  P.s: Et lite forslag. Når man skriver kommentarer på siden din så er skriften i lys, lys grå mot hvit bakgrunn. Det ser lyst og fint ut, men er veldig slitsomt for hodet og øyne. Er det mulig å gjøre noe med dette? :)