sweet potato cakes with hazelnut & cauliflower salad + halloumi / my first meatless monday.

sweet potato cakes.

sidan elsa starta sitt kjøttfri-prosjekt har eg tenkt mykje på det her med kjøtt. dei siste månadane har eg gjort mitt beste for å gjera alle kjøtt- og meieriprodukt økologiske. eg hadde kjent på det lenge at det ikkje føltes bra med billig kylling i frysaren. så no er det slik: me et ikkje kjøtt ofte, og det kjøttet me et skal vera bra. eg syns absolutt at folk skal få gjera akkurat som dei vil og syns ikkje at nokon skal få dårlig samvittighet for valga sine. men, eg har lyst til å bruka denne bloggen til å gjera ein forskjell, enn kor liten. så frå no av blir det langt mellom kjøtt-oppskrifter her. eg introduserar kjøttfri mandag! inspirert av elsa og ekstremt bra utrolig fint. den første oppskrifta blir noko heilt fantastisk som eg nettopp har lært å laga, nemlig søtpotetkaker. det er kjempeenkelt og ein treng få ingrediensar. søtpoteter funkar bedre som trøst enn grandiosa på ein dårlig dag, det lovar eg.

eg starta med salaten først, men ein kan ha kva salat ein vil ved sidan av. eg kutta litt blomkål og raudlauk og hadde det i ei ildfast form med litt olje og salt til det var blitt mjukt. så blanda eg med ruccola og hakka rista hasselnøtter.

til kakene treng du(til to personar):
to store søtpoteter
ein purre
yoghurt
mjøl(bruk kva type de vil, me brukte spelt)
salt
pepper
masse, masse kanel og kardemomme

skrell søtpotetene og kutt dei i passelige bitar. kok dei til dei er mjuke nok til å stikka gjennom, ikkje vent til dei er heilt mjuke. tøm dei over eit dørslag og hell kaldt vatn over(for å stoppa kokeprosessen). mens søtpotetene kokar kan du hakka ein purre i tunne skiver og steika i smør til det blir mjukt. ha søtpotetene oppi ein bolle og kneft til det blir til ein deig(eg lot den vera ganske grov, trur den er enklare å steika da). bland oppi purre, ei spiseskjei yoghurt og masse masse kanel og kardemomme. trur eg brukte rundt to-tre teskjeier kanel og éi med kardemomme(om du er usikker på krydringa, er det greit å blanda ferdig med mjølet også steika ein bitteliten bit for å smaka. om du er tøff går deigen óg fint an å eta). så har du i så mykje mjøl at det går an å forma dei til klissete kaker. ganske mykje mjøl blir det til slutt. når ein skal forma kakene må ein ha mjøl på hendene og på ei skjærefjøl eller lignande å legga dei på før steiking. dei skal vera ganske klissete og er mykje bedre sånn. steik dei på middels varme i litt olje til dei har fått farge på begge sider og blitt litt sprø.

ved sidan av hadde me halloumi, steikt i litt smør, og yoghurtdressing med fersk mynte og koriander. ein kan óg laga min klassiske dressing med 3ss yoghurt, éi spiseskjei creme fraiche, saft fra ein halv lime og salt og pepper. funkar til alt!

sweet potato cakes.

translation:
since elsa started her meatless project, i’ve been thinking a lot about meat. the last few months i’ve been doing my best to make all our meat and dairy organic, i’d been feeling badly about our freezer full of chicken for some time. it’s come to the point where we don’t eat a lot of meat, and the meat we eat is good. but, i want to use this blog to make a difference, however slight. so from now on there will be miles between recipes with meat in them. introducing meatless monday! inspired by elsa and hanne. the first recipe is something amazing i’ve just learnt how to make: sweet potato cakes. it’s very easy and with few ingredients. sweet potatoes are better for comfort than pizza, i think!

i started with the salad, but you’re free to choose whatever salad you want. i chopped up some cauliflower and red onion and put it in a heatproof pan with some oil and salt in the oven until it went soft. i then mixed it with rocket salad and roasted chopped hazelnuts.

for the cakes you’ll need(for two people):
two big sweet potatoes
one leek
yoghurt
flour(use what you like, i used spelt)
salt
pepper
lots of cinnamon and cardamom

peel the sweet potatoes and chop them up into boilable pieces. boil them until they’re soft enough to put a fork into it, not until completely soft. strain them in a colander and pour cold water over(to stop the boiling process). while the potatoes are boiling, slice the leek thinly and fry it in a little butter until it goes soft and shiny. put the sweet potatoes in a bowl and smoosh them with a fork until it’s doughy(although i let it be sort of rough, i think it’s easier to fry them then). add the leek, a tablespoon of yoghurt and lots of cinnamon and cardamom. i think i used two-three tea spoons of cinnamon and one of cardamom. if you’re insecure about spices, try a bit more and a bit more and taste the dough while you do so(perfectly safe) or fry it for a second in a pan and then try before moving on. then, add as much flour you need to be able to make them into sticky patties. a lot of flour, and also use flour on your hands when you’re shaping them and flour the surface where you put them before frying. fry them on medium heat in a little oil until they’ve gone a bit crispy and tan on both sides.

with it, we had halloumi, fried in some butter, and a yoghurt dressing with fresh mint and cilantro. you can also make my classical dressing with 3 table spoons yoghurt, 1 with creme fraiche, the juice from half a lime and some salt and pepper. works with everything!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Hurra hurra hurra, tusen tomler opp! Har savnet innleggene dine om at man bør spise mindre kjøtt, jeg tror du er et forbilde for veldig mange og da er det supert at du får frem at du støtter en bra sak! Dessuten blir jeg alltid litt snurt når du poster oppskrifter på mat med kjøtt, for det ser alltid så godt ut og jeg er veggis.

  • joda, det gjer det vel! eg kjøpte min halloumi på sultan i oslo, men dei fleste sånne orientalske butikkar har halloumi. viss ikkje kan du gå til næraste meny eller bra assorterte butikk og spørra om dei har det eller kan ta det inn. :)

 • Superbra at du legger ut kjøttfrie oppskrifter! Nå ble jeg veldig glad, og enda større fan av bloggen din enn jeg allerede er;) Kanskje du kan få flere til å innse at kjøttfritt er vinn-vinn-vinn – for dyra, miljøet og for helsa vår. Gleder meg til å lese oppskrifter fremover, håper noen blir helt vegetabilske også:)

 • Mmm! Det såg godt ut. Må lære meg å lage eit par smårettar, slik at eg kan overleve studentlivet som byrjar allereie til hausten. ö

 • hurra for kjøttfri mandag! :D her er det kjøttfritt 365 dager i året, så jeg blir superglad når flere velger å kutte ned kjøttforbruket sitt :)

 • Så bra! Prøver å ha kjøtfri mandag sjølv, så då er det fint med oppskifter på deilige kjøtfrie retter. Vil anbefale boka Eating Animals av Jonathan Safran Foer, dersom du ikkje har lese den. Forfattaren prøver å finne svar på om han bør eller ikkje bør ete kjøt, gjennom å belyse ulike tema som “jordbruksfabrikkar”, slakteri og oppdrettsfiske. Ein treng ikkje vere einig med konklusjonane hans, men det er ein fin innleiing til å lære meir om mat- og kjøtindustrien :)

 • Åh, så utrolig bra! :D tenker på å gjøre dette selv, når jeg flytter hjemmefra, mamma og pappa har en eller annen forestilling om at man ikke blir mett uten kjøtt. Er dette mettende og blir det 2 kaker til hver? :D

  • det er så trist at vår foreldregenerasjon er så sta på det her. det blir omtrent tre kaker til kvar person. sjølvsagt blir ein mett!

 • Dette er så flott! Her går det i kjøttfri kost hele året, med noen få unntak for å spise fisk på familiebesøk. Jeg prøver så smått å nå ut med idéen om kjøttfrie mandager til omgangskretsen, men du når jo selvfølgelig langt fler. Hurra for dette og for deg!

 • Takk for oppskrift, søtpotet er kjempegodt, så denne må prøves! Ser fram til fler kjøttfrie oppskrifter! Jeg spiser ikke kjøtt (med unntak av litt fisk en sjelden gang) og har alltid likt grønnsaker best, så dette passer meg bra. Flott at du sprer inspirasjon til et mer kjøttfritt kosthold! Bra for miljøet, dyra og helsa! Det er mange som har motforestillinger mot vegetarkost (man blir ikke mett, det er kaninfor, det er ikke nok proteiner osv). Alle kjøttetere burde teste mer vegetarmat og oppdage at det kan være både godt og mettende!

 • Å, hurra! Dette ser både godt og samfunnsansvarlig ut, hihi. Jeg er fersk vegetarianer og veldig glad for all inspirasjon, og søtpotet sto allerede på utforske-lista (ja, jeg ligger nok litt etter). Gleder meg til å prøve dette!

 • Jeg prøver å spise kjøttfritt hver dag. Det går fint, men jeg skeier ut med fisk og skalldyr i ny og ne. Alt hjelper! Det trenger ikke være alt eller ingenting, som lett blir vegetarmentaliteten.