photography.

de lurer ofte på sånt som har med bildene mine å gjera. derfor lagar eg no eit innlegg om kamera og objektiv og sånt som skal få ligga i ein FAQ-meny som så snart så snart skal komma.

sara.paris.breakfast.paris.
kamera:
eg brukar eit canon 5d mark ii. det er typ det beste kameraet som finst. det er eit fullformat speilreflekskamera og nesten kvar gong eg er ute på nattelivet så kjem det ein eller annan fotoperson fram til meg som myser med augene for å sjå kva kameraet mitt heiter også får dei høge augebryn når dei ser. det er eit proffkamera og det var ein stor investering fordi det er jo fotograf eg er og skal vera. eg syns ikkje ein skal investera titusenvis av kroner på eit kamera om ein ikkje har noko særlig fotointeresse, eg syns det er så altfor trist med folk som kjøper speilreflekskamera også berre lar det ligga att heime fordi det er for stort eller for tungt. om de er ute etter bra kamera og ikkje har så mykje pengar å ut med vil eg absolutt anbefala kanskje eit canon 7d. for det kan ein filma med, og det har mange andre bra kvalitetar óg. ein må lesa litt før ein kjøper kamera, så ein veit at det er rett. nesten litt som å skaffa hund eller som å lesa kontaktannonser. ein treng eit som har akkurat dei eigenskapane som ein vil ha.

weekend.august.this week.august.
objektiv:
eg brukar som regel alltid canon 50mm f/1.2. det er eit heilt sjukt bra objektiv som kan ta fine bilder nesten uansett lys. eg brukar helst kun faste objektiv, for objektiv med zoom stjeler enormt mykje lys og for meg er det ikkje verdt det i kvardagen. 1.2 betyr at blenderen blir så stor som når ein puttar tommelen og peikefingeren mot kvarandre og lagar ein O, typ. ganske stor, altså. om du er hobbyfotograf så er 35mm f/2.0 veldig bra, eg brukte det i to år og elska det. det kostar typ to tusenlappar, eg kjøpte mitt brukt. ellers så har eg eit sigma 70-200mm f/2.8 som eg brukar i bryllup og ingenting anna. for å få litt avstand, heilt enkelt. det er viktig når ein jobbar med mengder folk ein ikkje kjenner. eg har kjøpt alt mitt fotoutstyr på japanphoto, fordi dei har ei kick-ass forsikring som gjer at eg føler meg heilt trygg når eg fotograferar i alle slags settingar.

f + f.this week.saturday.friday.
fotografering:
det viktigaste, syns eg, er å alltid ha kameraet tilgjengelig og å alltid alltid sjå. ein er i heilt anna modus når ein har kameraet i veska enn når ein har det over skuldra. når eg kjem inn i eit rom eller hus leitar eg alltid etter lyset, og plasserar meg sjølv på den mørkaste plassen rundt eit bord. på den måten veit eg at alt som eg fotograferer får lyset. leit etter lys, det er så himla viktig. sjå etter rare skuggar eller smale vindauge eller takvindauge eller gode lamper, kva som helst. berre aldri gløym det. og hugs at når eg tar fine bilder så heng det i stor del saman med livsstilen min som fotograf og bloggar. eg er ute og utforskar nesten kvar dag, eg har venner som elskar å bli tatt bilder av og eg brukar kameraet og augene mine kvar einaste dag. for det krever trening å bli god, som med alt anna.

eit anna bra tips er å ha kameraet framme til eikvar tid når ein vil fotografera venner. mine venner er ganske komfortable med kameraet mitt, for det er alltid ein del av settingen. det er lett å føla seg litt skremt om den som tek bilder plutselig rekk ned i veska etter kameraet.

også er det viktig å drita i det om ein føler seg litt klein eller litt rar for at ein fotograferer maten sin på restaurant eller i butikkar eller ute, det er dumt å kvela kreativiteten sånn. berre gjer det, og kjenn på kor deilig det er å ikkje bry seg.

tuesday.richmond park.paris.richmond park.
behandling:
eg fotograferer alle bildene mine i rawformat. det vil sei at filene er ukomprimerte. som sagt er det best å lesa seg opp om desse tinga, men eg vil anbefala å absolutt ta bilder i raw om de har mulighet til det. da finst det mange fleire mulighetar etterpå. ofte redigerer eg kun bildene i rawkonverteren, lyser opp og drar i kontrastane og sånt. og nokon gonger redigerer eg ein del i photoshop, det kan de lesa meir om her og her. det viktigaste er å prøva seg litt fram og finna si eiga stemme. ein må prøva seg fram, mykje, for å bli god i photoshop. eg vil absolutt anbefala å berre leita seg litt fram og søka opp tutorials på sånt som ein vil læra. sånn som “analogue effect photoshop tutorial” eller “dreamy photo photoshop tutorial”. berre bli kjent med programvaren, det er det beste eg har å sei. for det er da du finn ut kva du likar og kvar du er. øv og øv og øv. så kan ein finna eigne triks å holda tett til brystet, som eg ofte gjer med mine.

det viktigaste er uansett å ha det gøy! faktisk. det skin gjennom i bildene som ingenting anna, og er himla mykje viktigare enn iso og blender. det finst ikkje noko meir usexy enn ein dønn seriøs fotograf. ikkje ver redd for å posera og flytta og komponera, men aldri gløym å ha det gøy mens du gjer det.

om de har spørsmål svarar eg gjerne på dei i kommentarfeltet her!

 

translation:
about photography and the questions you ask me frequently. my camera is a canon 5d mark ii, the best camera in the world, and my allround lense is a 50mm f/1.2. if you don’t have a full format camera i suggest the 35mm f/2, i used it every day for years and loved it to pieces. when i shoot weddings i also use a 70-200 f/2.8 to create some distance between me and the people, to help people relax and feel comfortable. the best shots are when people don’t know you’re shooting.

the most important thing to me is to always have my camera ready, and to always look for the light and for motives. when i enter a room i always look for the light, and i always seat myself in the darkest spot so that the people i’m with get all the lovely light on their faces instead. another important thing is to have your camera on the table if you want to shoot your friends. it’s easy to feel intimidated if someone just pulls this big black heavy thing out of their bag to take a picture. and it’s very important to try and forget the awkwardness you feel about taking pictures of your food or interior in a restaurant. it really feels awesome, and the awkwardness wears off. the picture is yours forever.

i shoot all my pictures in raw format, which means that i have a lot more control of the file when i’m ready to edit than with a jpg file. i really recommend this if your camera allows it. to get better in photoshop, i recommend doing tutorials! just google what you want and follow the steps, like “analogue effect photoshop tutorial” or “dreamy photo photoshop tutorial”. it’s very helpful and i used to do it all the time. the important thing is to find your own voice and your own way of doing things.

but most importantly: have fun. there is nothing less sexy than a dead serious photographer. poke around and compose all you like, but don’t forget to find the fun in it.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Takk for et grundig og nyttig innlegg! Jeg syns bildene dine er så fine :-) Jeg er totalt amatørfotograf, men jeg merker utrolig stor forskjellig på bildene når jeg bruker 50mm 1.8-objektivet sammenlignet med standardobjektivet som fulgte med søsteren min sitt Canon 450D. Det er så mye morsommere å ta bilder når objektivet automatisk gjør bildene bedre :-)

  Et par små spørsmål bare som jeg hadde blitt veldig glad om du eller noen andre kunne svare på: er det sånn at man ikke får lagret filer i raw om man bruker den automatiske settingen for å ta bilder? Og må man ha noe spesielt redigeringsprogram for å redigere raw-filer? :-)

  • hei, ida! for å fotografera i raw må du stilla kameraet på raw-innstilling. eg anbefalar at du finn fram manualen og les gjennom der, der står der korleis du stiller inn på raw! eg vil anbefala å både fotografera i raw og jpg til å begynna med. da velger du det som heiter raw+jpg, som er eit alternativ i menyen. det står det som sagt om i brukermanualen din! du burde uansett setta deg inn i manualen og dei ulike innstillingane på kameraet, sånn at du slepp å fotografera i auto og heller kan kontrollera iso, blender og lukker sjølv.

   eg brukar adobe bridge sin rawkonverter, men eg veit at med alle kamera med mulighet for raw-fotografering så følger det med ein cd med eit program som heiter DPP.

   her kan du lasta ned brukermanual om du ikkje finn den: http://www.nodevice.com/user_manual/download_338174.html
   og her kan du sjå korleis dei brukar DPP, pluss ein introduksjon til rawfiler: http://www.learn.usa.canon.com/galleries/galleries/tutorials/dpp_tutorials.shtml

 • Hei Mariell! Takk for informativt innlegg. Et noe overflatisk spørsmål: Hva har du kameraet ditt i når du er ute? Jeg sliter litt med å finne en kamerabag som ikke ser så sporty og allværsjakke-aktig ut. De passer ikke så bra til kjole og kåpe, liksom. ;)

  • eg har kameraet mitt i veska! fine alexa frå mulberry, perfekt storleik. det er kriterie nummer ein når eg kjøper veske, om den er stor nok til kamera.

  • nei, eg betalte rundt 6000 for mitt. mitt er fra sigma, kjøpte det på japanphoto. har brukt det andre óg, det er eit godt objektiv men eg merkar ikkje så mykje skilnad fordi eg ikkje brukar det så himla ofte.

 • Takk for dette innlegget. Det er alltid bra å få tips og trikks fra noen som vet mer om fotografering enn en selv.

  Før man kjøper en kamera er det også en god idé å gå på en foto- eller elektrobutikk og kanskje prøve den ene eller den andre kamera. Da ser man hvor stor og tung den er og hvordan det er å trykke på knappen.
  I alle fall gjorde jeg det og det var bedre enn bare å lese om forskjellige kameraer.

  • har ingen tankaar rundt fuji x10, har aldri prøvd eit og kjem mest sannsynlig aldri til å gjera det heller. eg er canon-jente og hasselblad-jente, og anna enn det så er eg ikkje så oppteken av utstyr, så eg er desverre lite oppdatert på den fronten.

  • har ikkje brukt det i år, faktisk. har berre så mange andre kamera å bruka at eg ikkje har fått brukt det i år! eg er kjempefornøgd med det, men det passar ikkje til alt. :)

 • hei! :)
  takker for enda et fint fotoinnlegg fra din side! blir alltid så glad og litt ekstra motivert til å ta fram kameraet – enda jeg har jobbet i fem timer med bilde og lyd allerede o dag!

  takk for ny inspirasjon og litt oppfriskning fra gammel info. du er flink!

 • Takk for eit informativt og inspirerande innlegg! Eg har nettopp kjøpt meg hybridkamera, nettopp fordi eg hadde aldri tatt med meg eit stort og tungt ut i livet. Eg tek det med meg og leiker meg, men eg har ein del å læra meg om det, har ikkje hatt eit ordentleg kamera før! Så slike innlegg som dette er inspirasjon til å gjera nettopp det:)

  Takk for at du er så flink og fin!

 • Hvis du fikk kjøpt Canon 50mm f/1.2 til rundt 2000,- så fikk du den billig! Den koster nå 12.435,- hos Japan Photo. Det er Canon 50mm f/1.4 som koster rundt 2000,-. Og Canon 50mm f/1.8 koster rundt 900,-

  • om du ser etter var det ikkje det eg skreiv, eg skreiv at eg brukte 35mm f/2 i to år og betalte to tusenlappar for det. eg betalte fint dei rundt fjorten tusen for 50mm f/1.2 med forsikring. : ) og det var det verdt.

 • Takk for flott innlegg !! Lurte på et par ting : bruker du UV- filter ? og jeg har fått det litt for meg at det kan være litt vanskelig å ta oversiktsbilder med 50 mm, fordi man må gå så langt bak ? har du opplevd noen problemer med dette ? er 35 mm bedre ? jeg har lyst på nytt objektiv og står vel litt imellom de to :)

  • eg brukar ikkje uv-filter.

   det kjem an på kva kamera ein har. eg har fullformat, som betyr at ein 50mm på mitt kamera er det samme utsnittet som ein 35mm på ein, til dømes, 40d. det er derfor eg anbefalar 35mm om ein ikkje har fullformat. : )

 • heisann! Eg har lenge tenkt på å kjøpa meg eit kamera, men så er det kva kamera eg skal kjøpa? Eg har lest det som stod ovanfor om kva kamera du anbefalte, men må innrømma at eg ikkje skjønte så altfor mykje av det som stod der. Med ord som “fullformat speilreflekskame” og “sigma 70-200mm f/2.8”. Sjølv synes eg speilreflekskamera er litt i største laget, så då lurde eg på om du hadde noko tips til nokon andre. Eg er som sakt elendig på slikt, men kan det stemma at hybridkamera eller systemkamera(likar spesielt godt dei som ser skikkeleg gamle ut)? Igjen, beklagar for mine manglande kunnskapar om fotografering. Sist, men ikkje minst så diggar eg dei vakre bilda du tar… ååå som eg misunnar deg og dine ferdigheitar!

 • hei ! et lite spørsmål- hvordan lagrer du bildene dine, og hvilke programmer bruker du til det ? plutselig er macen min blitt så full at jeg snart ikke kan legge inn flere bilder- derfor lurte jeg på om du hadde noen tips ! takk for alt det fine du lager, gjør og deler med verden <3