chlorine and starry skies and pieces of gold under layers of wool.

bird on a wirePA120580

eg spurte kva de helst gjorde for å holda på lyset når mørket kom. de svarte dette:

jeg går i svømmehallen og sitter i varmebassenget lenge, lenge. leser reiseguider, drar på konserter med hundrevis av mennesker og danser tett inntil folk jeg ikke kjenner. klipper av meg alt håret så ikke luesveisen blir så ille, arrangerer vennemiddager og setter opp termostaten på kjøkkenet så vi kan spise i t-skjorta. og så drikker jeg portvin så jeg blir varm i magen og glad i hodet.

ting som gjer meg glad om vinteren er å leike i snøen, og å sjå på stjernehimmelen. stjernehimmelen er aldri så fin som i mørketida.

gå tur med radioresepsjonens podcast på øret. den varer i én time og er akkurat nok til at man kan bli litt varm og gå litt langt. jeg her forskjellige podcast-ruter, noen med skog og natur og noen med fine hus og gater. programmet er tullete nok til at man blir underholdt og kanskje glemmer bekymringer og man får samtidig luftet kroppen perfekt.
jeg gjør ting som ingen andre finner mening i, bare fordi jeg har lyst.

om vinteren syns jeg det er ekstra viktig med god mat! for eksempel ovsbakte rotgrønnsaker. mmmmmmm. og kanelboller. og å invitere venner på middagsbesøk. eller ha syklubb eller filmkveld eller spillekveld.

i år skal jeg prøve å bruke vinterens muligheter. gå mer på skøyter og ha snøballkrig og ake på kjelke

når det er mørkt ute, vær sammen med noen som får deg til å smile så stort og varmt som sola.

eg samlar bevisst på solstrålar når det er sommar. no når det blir mørkt i oslo drar eg fram sola frå Brasil i januar, frå paris i september, eller frå hytta på fure i juli. også har eg lampene mine då. helst tusen lamper.

lage en fin morgenstund. selv om man kanskje helst vil ligge i senga en halvtime til, er det en så mye bedre start på dagen å kunne drikke en kopp te eller kaffe sakte, spise litt god frokost og lese avis eller blogger, enn å haste ut døra med kaffekoppen i hånda. synes jeg da.

jeg er gullsmed, og på lange, mørke høst- og vinterkvelder tusler jeg ut i verkstedet mitt i låven hjemme. der sitter jeg alene, og drømmer meg bort mens jeg lager ting som skinner. favoritten er hårbøylen med liljekonvall og halssmykket med epleblomster. når jeg bruker dem har jeg med meg en liten bit av våren, under boblejakka.

vi kysser ekstra lenge utenfor døra, for det er jo ingen som kan se. jeg bruker refleks.

når det er mørkt og kaldt kjem snøen. lange, deilige skiturar, frostrøyk, snøkrystallar, dyrespor i snøen, hyttetur og snøenglar. og noko av det beste, ein gong når det var mørkt og kaldt blei eg tante, det får eg feira kvart år når det er mørkt og kaldt.

translation:
i asked my readers what they do when the dark comes. they answered a lot of things, like: kissing extra long outside the door, because noone can see. spending some time making the morning time special, getting up half an hour before to make a good breakfast and read the paper. going swimming and drinking port wine. playing in the snow and watching the starry sky. listening to podcasts that last for one hour, the perfect amount of time to walk around outside.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *