eit oppgjer med opphavsretten.

som de jo veit, er eg fotograf. ei som tar bilder. desse bildene legg eg ut på internett for å visa kva eg har gjort. av og til er folk respektlause på internett. difor må eg sei at eg ikkje kan forklara med ord den klumpen eg får i magen når eg ser at folk har brukt mine bilder uten tillatelse og uten kreditering på internett. som oftast er det ikkje vanskeligare enn å sei ifra også får eg kanskje ein liten link eller at dei fjernar det, men tanken på at bildene mine sirkulerar rundt på internett uten eigar gjer litt vondt.

eg veit det er mange som bloggar som likar seg på flickr og weheartit, det gjer jo eg óg, og brukar bileta hyppig på bloggane sine. det dei ikkje veit(sjølv om dei egentlig veit det, berre ignorerar det) er at når dei brukar bilete som ikkje tilhøyrer dei uten å kreditera fotograf har dei i teorien begått eit lovbrudd som kan straffast i noreg. “kilde: weheartit/flickr” er ikkje å kreditera fotografen. ein skal linka til kjeldene sine, alltid alltid. og om ein ikkje har kjeldene skal ein skriva det.

opplys om eller link til kjelder. alt anna er berre dårlig gjort.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Huff, litt av en takk du får for å dele bildene dine med verden, liksom. Jeg tror folk flest ikke krediterer kildene sine simpelthen ut av uvitenhet, ikke vond vilje (selv om det sikkert finnes slike òg), så det er bra at du minner folk på at det er viktigviktigviktig.

 • Eg linkar alltid, sjølv om eg for det meste bruker google bileter. Eg har sett mange fine bileter på Flickr, men får meg aldri til å bruka dei.

 • Jeg tenker ikke alltid på det. Det er lett å glømme, men jeg har ikke lagt ut bilder fra weheartit eller flickr på bloggen min. Men jeg synest det hadde vært UTROLIG irriterende å se en annen blogger ta æren for midt bilde. Håper folk leser dette og gjør noe!

 • enig, virkelig enig. jeg får vondt hver gang jeg ser noen bruke weheartit og flickr som kilde. eller den store stygge, den styggeste av dem alle, google. google er da ingen kilde.

 • Jeg er helt enig med deg, og når du bruker tid og krefter på bildene dine skjønner jeg godt at du vil ha æren for dem. Men en ting – når jeg henter bilder fra for eksempel google, linker jeg ikke, eller skriver kun “hentet fra google”. Hvis du lagrer bildet med navn “stjernenatt”, og noen søker “natt, stjerner” på google – kan dine bilder lett poppe opp, uten at vedkommende vet at du har tatt dem.

 • Jeg prøver å være nøye på å kreditere både tekst og bilde selv, men når andre tar mine tekster uten å spørre prøver jeg heller å betrakte det som et kompliment. Da jeg skrev om dyrs rettigheter i egen blogg hendte det støtt og stadig at jeg fant mine egne innlegg på andres blogger uten noen kreditering av noe slag. Jeg syntes det var litt artig egentlig. På en annen side syntes jeg også det var litt leit, og da ikke for min egen del, men for de som ikke kan eller vil forsøke seg på å produsere noe selv. Det er jo dem det er synd på.

 • Enig enig enig! Jeg tror ikke folk forstår at det er en ulovlig ting å gjøre. Jeg bruker bare bilder fra flickr som har creative commons, hvor fotografen faktisk gir deg lov til å bruke bildet sitt. Og selvfølgelig linker jeg til bildet.

 • jeg er både enig og uenig. når det gjelder weheartit, så bruker jeg innimellom å poste bilder jeg finner der på bloggen. jeg oppgir ikke weheartit.com som kilde, men legger link til sida mi der alle bildene ligger lagra, og der man ser kilden når man bare peiker over bildet. det er synd og innrømme det, men for meg handler det om bekvemmelighet, som igjen er et finere ord for latskap. det tar så mye tid å legge inn kilder, og det ser ikke fint ut i selve posten. kanskje det er en annen måte å løse det, at kilden dukker opp når man peiker over bildet? det er mulig.

 • Oj, nå fikk jeg faktisk dårlig samvittighet… Jeg er skikkelig elendig på å like til kilder, men har egentlig bestemt meg for å bli flinkere da. Og jeg håper jeg slipper å oppleve det samme selv!

 • jeg blir så sur når jeg ser at “weheartit” er lagt inn som kilde. det er ikke bra nok, og tenk om vi vil sjekke ut mer som denne peronen har fotografert, hvordan skal vi finne dem? nei, det beste er å alltid linke tilbake :)

 • ENIG. jeg blir så irritert når folk skriver “weheartit” som kilde. blir det samme som å skrive “wikipedia” som kilde på en eksamen. jeg har tilogmed sett noen av MINE bilder på andres blogger. drøyt.

 • ja: vannmerke øydelegg fullstendig komposisjonen, men i dag vannmerkar ein bileta digitalt, “usynlig”, så i bildeinfo står det at eg er fotografen om eg sender ifra meg større filer.

 • Jeg linker ALLTID selv når jeg bruker andre bilder en mine egene. Men som første innlegg skriver tror jeg det har mye med at folk ikke vet bere. Vi som selv tar bilder og holder på med det, kjenner til reglene om opphavsrett.

 • det er veldig sant, og det er bra du tar det opp! jeg er ikke så vanvittig flink til å kreditere fotograf ved å oppgi navn, men det er oftest fordi jeg ikke veit. jeg linker alltid. det må jeg bare. for det er jo ikke mine bilder. det er jo ikke det. og da er det heller litt fint å skrive bildekilde i parentes og gi æren til de som skal ha den.

 • Helt enig. Har vært i en bloggkrangel eller to pga weheartit – det er IKKE en kilde! Kan man ikke linke til kilden så bruker man ikke bildet i det hele tatt, enkelt og greit.

 • En blogg der det blir brukt masse Weheartit og lignende, UTEN å linke kilden, er cdidriksen.blogspot.com. Hun har mange fine bilder hun har tatt selv, men også ekstremt mange hun ikke har tatt, og ingen kilder. Det er litt irriterende – pluss at folk som ikke er klar over sånt kan jo tro at det er hun som har tatt dem.

 • jeg synes det er bra du sier dette. tror ikke det er mange sjeler der ute som vet dette, og det er viktigviktigviktig at du sier ifra. dumt at dette er takken du får for å dele dine fine bilder med verdenen rundt deg!